Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: Çelik Ustura Bileme ve Ağız Açma Teknikleri(Ustalardan Tavsiyeler)
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Zaman zaman forum içerisinde gezinirken insanın her zaman işine yarayacak ve ona yol gösterebilecek derecede bilgilere rastlarım ve hatta bunları bir yere not etmek lazım diye de kendi kendime tavsiyede bulunurum.

Bazı durumlarda da öyle olur ki bir tek önemli bir soruya cevap ararsınız ancak konuların tümünü okumanız lazımdır ki bulabilesiniz.

Her zaman el altında, tek bir yerde ve özet olarak ustaların daha önce yazdığı ve lazım olan veya merak eden herkesin okuması gerektiği başucu bilgi notlarını burada toplamak istiyorum.

Özellikle Ustura ağzını açma, ustura bileyleme, ustura kayışlama, usturada kullanılan taşlar ve kullanma da dikkat edilecek hususlar, tıraş olma teknikleri ve tahriş konularına yer verilecektir.

NOT: Gözden kaçan ve paylaşılması düşünülen güzel ve faydalı notları lütfen ekleyiniz,
Gözden kaçırdıklarım için beni mazur görünüz.
YAZAN: @chinaski

01/11/2014, Saat: 14:38 (Son Düzenleme: 01/11/2014, Saat: 14:44, Düzenleyen: Chinaski.)
Üstatlar selam, derme çatma kendime ufak bir set toparladım. Elimdeki eski usturalarımdan birini elden geçirip ağzını korelttim. Naniwa 1k ile aşağı yukarı 30 tur dairesel ve 25 tur X şeklinde her iki tarafi da taşa sürdüm. Epey bir uğraştım ama koldaki kılları kesecek düzeye getiremedim. Baktım olmuyor Naniwa 3k ile devam ettim ağzı parlatmaya. Gene önce dairesel sonra X hareketleriyle gittim geldim. Lup ile baktığımda 1k ciziklerin yavaş yavaş gittiğini farkettim ama bir türlü keskinleştiremedim ve orda bıraktım.

Ertesi gün ağzı tekrar korelttim ve sirta tek kat elektrik bandı yapıştırdım. Gene 1k ile dairesel ve X hareketleri denedim. Bir önceki güne göre daha iyiydi ama gene tam olmadığını hissedip bir kat daha bant yapıştırdım.

Iki kat bantlı şekilde aşağı yukarı 25 er dairesel ve 25 er X hareketlerinden sonra baktım ağız açılmaya başlıyor. Bu işlemi 3 kere tekrarladım. En sonunda koldaki kılları kesmeyi becerdim. Naniwa 3k üzerinde de dairesel ve X hareketleriyle ağzı parlatmaya başladım sorunsuz parlattı. Ama farkettim ki ağzın iki tarafı eşit keskinlikte değil. Bir taraf dokunur dokunmaz kılları ortadan keserken diğer taraf kılları ancak kökten kesebiliyor. Sanırım ağzı açarken iki ucu tam ortada birlestiremedim(uneven bevel) ve bunun sebebi ustura geometrisi sanıyorum ki. Burda üstatlar yorum yapabilirse çok faydalı olur bana. Belki sorun sırt ağız açısının bozulmasindan(restorasyon kaynaklı) dolayı bir taraf taşa tam doğru oturmadı ve daha düşük bir açıda kaldı. Sizce burda tek tarafa 3. Kat bant yapıştırılması ne kadar doğru olur?

3k ile yeterli keskinliği aldığıma kanaat getirip ortalama 6-8k arası olan Rozsutec doğal taşa geçtim. Taş su ile kullanılan bir taş ve ustura için çok verimli değil gibi ama bir yerden uyguna edindim ve denemek istedim. 8k üzerinde dairesel ve X şeklinde ağzı iyice parlattım. Her 15-20 turdan sonra keskinliği ve ağızdaki çizikleri kontrol ederek devam ettim. Iki tarafta da yeterli keskinliğe geldiğime karar verdim. Koldaki kılları ortadan değer değmez kesiyordu(Bana tıraşa hazır gelen usturaların çoğunun ağzı bu şekilde kesiyordu kılları ben de gayet yeterli olduğunu düşündüm).

En son Chinese 12k doğal taş üzerinde ağzı maksimum keskinliğe ulaştırmaya çalıştım. Ama 8k dan sonra kılları uçuran ağız gitti yerine daha kökten kesebilen sanki daha kor bir ağız geldi. 12k doğal taşın grit değeri kesin olmamakla birlikte 10k dan daha az olamayacağını düşünüyorum. Yani kılları ucurmamasının sebebi verdiği ağız karakteri olmalı?

Bu işlemlerden sonra tıraş testi yapmaya karar verdim ve bu sabah tıraşta yanakları önce bu ustura ile aldım. Keskinliği iyi ama benim için yeterli değil zira sert sakallı olduğum için epey keskin olması benim için şart. Neyse yanakları alırken sanki Derby ile tıraş olur gibi hafif bir çekme hissettim ve cok yakın almadı(bu ustura çok iyi celikli bir ustura değil ve normalde de bundan daha keskin olmasını beklemiyordum) ben de tıraşı hazırda beklettigim Puma usturam ile tamamladım.

Simdi bu usturayı balsa üstünde CrOx ve IrOx dan geçirip tekrar kayislayacagim ve bir sonraki Tıraşta tekrar deneyeceğim. Ama bence sıfırdan bu usturayı tıraş olunabilir hale getirmek benim için iyi bir başlangıç oldu.
YAZAN: @taskind 04/11/2014, Saat: 11:39

komşum, demiroksit kullanmadım bilmiyorum ama krom oksite geldiğinde kendisi çok ince bir aşındırıcı olması sebebiyle ancak artık yavaş yavaş normal kayışın ucu yeterli seviyeye getirmediği zamanlarda ağzı canlandırmak için kullanılmaktadır veya yeni bileylemelerden sonra ağzın azgınlığını alıp onu yumuşatmak için de kullanılır. Ancak bir seferde 5-7 defadan fazla kromoksitte kayışlamak ağzın keskinliğini alır denilmektedir. Bilmiyorum doğru olabilir ancak ben rastlamadım. Kaldı ki Mastro Livinin videolarına baktığımda bazen 8K bazen hatta 3K taştan sonra direkt cromoksitte 20 tura yakın kayışlayıp , normal kayışa geçiyor orada da 10 tur falan yapıyor, değişik adam ne diyeyim.
Pardon komşum uzattım lafı ben aslında başka birşey söyleyecektim. Eğer 1 ve 0,5 mikronluk elmas sprey veya pasta alırsan ister 8K ister 12K taştan sonra bunları 10-20 tur arası kullanıp kromoksitle bitirirsen ağız gerçekten çok farkediyor.
YAZAN: 2513/11/2014, Saat: 11:36 (Son Düzenleme: 13/11/2014, Saat: 11:37, Düzenleyen: @taskind )

Eğer usturanın ağzı gerçekten bitik olur da lazım olursa diye 1K taşınız mutlaka olacak , coti ye gelince ağız açabilirsiniz, uğraşırırsınız ama açarsınız ama usturanıza yazık edersiniz. Bilemede kural na kadar az o kadar iyidir. Unutmayın tüm doğal taşların kendi karakterleri vardır.

Bir coti bir başkasına uymaz. Eğer bileme işine yeni başladıysanız daha bilemeyi tam çözmeden bir de taşın karakteri ile uğraşmayın.

Bence naniwa süperstone lar , her kademedeki bileyici için idealdir. Hatta 1K olanı chosera alırsanız ağız açmayı çabucak halledip, 3K/8K ss ensonda 12K ya geçersiniz.

Yada bir 4K/8K norton kombi alırsınız onun 4 K bölümü daha agresif olduğundan birçok usturanın ağız açma işine yeterde artar bile.

Ben öyle çok usta değilim ama 250 civarında bileme yaptım ve, size tavsiyem öncelikle usturanızı iyi kontrol ediniz.

Bu yabancıların warp dediği yamulma varmı bakınız.

Eski bir arkadaşın dediği gibi gülücüklümü bakınız çünkü gülücüklülerde orta bölüm daha fazla temasta olur. Bunların bir çoğunu parça parça koyabileceğiniz birkaç kat elektrik bantı ile çözebilirsiniz o zaman usturanızı çok yıpratmazsınız.
YAZAN: @error...
14/11/2014, Saat: 11:00 (Son Düzenleme: 14/11/2014, Saat: 11:06, Düzenleyen: @error... )

bilemeye yeni başlayanlara ilk tavsiyem

bilemeye başlamadan önce

usturanın ağzını cama sürterek köreltmeleri bu işlem usturanın ağzının hernoktada aynı keskinlikte olması için bir uygulama kısım kısım bileme ustalık isteyen bir iştir. eğer cama sürtmeden bilersenizdaha çok kullanılan yerle kullnılmayanın bilemeden sonra bile farklı keskinlikte olduğunu göreceksiniz.

2- bilerken turlara sayılara takılmayın her ustura farklı turlarda farklı seviyelere gelecektir göz ve kol kılları kesim hassasiyeti ile hareket etmelisiniz

3- en az 1k ile bilemeye başlayın ve ağız tamami ile kör old için ağız açma işlemi sırasında 1 kat elektrik bandı kullanın. kolkıllarını bastırma ilede olsa kesecek kıvamda bir ust tasa geçebiliriz yine bant üzerinde kalabilir 2k ve 3k ile devamederken ustura artık kol kıllarının az baskı ile kesmelidir

4- her çekişte usturanın tüm ağzı aynı oranda taşa değmelidir ki farklı ağız yapıları ortaya çıkmasın bu işlemler sıradıda usturaya elimizle baskı yapmıyoruz kendi ağırlığından bşraz fazla baskı yeterli olacaktır.

5- 5k seviyesinde bantı çıkartıp çıplak hali ile bileme aynı şekilde devam eder kılakesme hassasiyeti artıkça taşları değiştirebiliriz 12 k ya kadar devam yine tekrar sayıları önemli değil taşın ve usturanın yapısına göre farklılıklar görülecektir

6- en son taşta x stroke yöntemini kullanmanızı tavsiye ederim birkaçkes baskı artılrılarak ağıza son şekilvermede etkili bir yöntem

7-koton kayışta birkaçtur çapak temizleme işlemi ve sonra deride eser miktarda kayışlama bu aşamada htt de falan kılın bombe bile yapmadan ses dahi çıkartmadan ığıl ığıl aşağı düşmesi beklenir yoksa ben bişey bilmiyorum Smile
arkadaşlar nacizane bilgilerim buyönde saygılar

not : bilemeden önce taşlar kesinlikle düzleştirilmelidir dalga olan taşlar ağızı bozacaktır
YAZAN: @error...

sürekli bantla bilerseniz usturanın sırtı aşınmayacak ve ağız ile derecesi bozulacaktır buda keskinlik kaybına neden olur birkereden bişey olmaz ama sürekli uygulamayın
dairesel bileme bence 5k ve altında kullanılmalı ust taşlarda mümkünse düz ve x stroke yöntemi daha iyi çünkü ağızın taşa değme oranı sabitleniyor daireselde bu kaçabilir

taşınız düz değilmi ? taş düz ise ustura değmesi lazım usturada düzensiz aşınma olmuş olabilir buda bastırmanın sonuçlarından
sonuçta anca oşekilde değiyorsa yapacak bişey yok ama normali fazla basınç uygulamamak
YAZAN: @taskind

sürekli bantla bilerseniz usturanın sırtı aşınmayacak ve ağız ile derecesi bozulacaktır buda keskinlik kaybına neden olur birkereden bişey olmaz ama sürekli uygulamayın
dairesel bileme bence 5k ve altında kullanılmalı ust taşlarda mümkünse düz ve x stroke yöntemi daha iyi çünkü ağızın taşa değme oranı sabitleniyor daireselde bu kaçabilir

error komşumun yazdıklarının hepsine katılıyorum. Ancak bant olayında biraz ayrılıyoruz. Özellikle ağız açmak istediğim eski usturalarda ve bazen de ikincil bir ağız için son taşta bant kullanıyorum. Başta bende error üstad gibi çekimserdim ancak yabancı bir forumda birinin bu konuda özel çalışmasını okudum defalarca bantlı bilemesine rağmen açının sapması çok önemsenmeyecek miktarda kalıyordu.

Eh bir de bizim gibi birden fazla usturası olan kişilerin bir sonraki bilemesi 6 aydan önce olmayacağını ve usturanın toplamda kaç kere bileyleneceğini düşününce sırtı daha da parlatıp kamisorilere benzetmemek için artık ben bant kullanıyorum.
YAZAN: @error...

üstadım usturam eğer görsel olarakta kıymtli bir ustura değilse ben bantı 5k dan sonra kullanmıyorum daha önce çok yüksek keskinliklere çıkarabildiğim bir usturam vardı sürekli bantla bilemekten artık ne yaparsam yapayım 10k seviyesini geciremiyordum bu seviyeye 3mm lik bir aşınmaile gelmişti sonunda gözden çıkardım.

dediğiniz doğru bizlerde ustura çok bileme aralıkları uzun fakat anlatmak istediğim temelde olması gereken açının sabit kalaması.

zaten usturayı bukadar çekici yapanda bu herkese göre şekilleniyor kerata mesela özellikle 12k bilemediğim 10k da bıraktığım usturam var konforlu bir ağız için sonra hertraşta tekrar 12k ya sürdüğüm usturam var sinekler cirit atsın diye birazda psikolojiik durumla
YAZAN: @Taskind

Baskı yapmaktan kastım parmağımı o bölgenin üstüne koyuyorum(SRP de GSSIXGUN yapıyordu) ama bastırmıyorum, fazladan ağırlık oluyor sadece. Belki de taşı tam düzleştiremedim sonra da yanıldım değmiyor diye. Tekrar bu usturanın ağzını bozmak istemiyorum ama Marker kalem metodunu başka kör bir usturada deneyeceğim bir sonraki bileme yaptığımda. O zaman tekrar çözüm buluruz beraber.

Bahsettiğiniz çalışmada GSSIXGUN(Glen) 'in bir denemesiydi yanlış hatırlamıyorsam(siz bana link göndermiştiniz) orda usturanın bantlı şekilde 20-30 kere baştan sona biliyordu ve aşınmadan doğan açı farkı çok küçük kalıyordu. Bu durumda bantlı ve ya bantsız kişisel tercih ama bantla ağzı açıp bantsız devam edince ikinci bir ağız oluşma durumu var ki benim gibi acemilerin kaçınması gereken şetler bu aşamada
YAZAN: @Lord Sparhawk

03/11/2011, Saat: 21:24
Belki değil kesinlikle ağzını bozarsın, hemde uzunca bir süre.

Bileme konusunun bir standartı yok. Bir usturanın keskinliği kaybetmesi;

usturanın çelik tipi, ısıl işlemi, ölçüsü, iç bükeylik derecesi, kalınlığı, ağzının genişliği
kullanıcının sakalının tipi, tecrübesi, tekniği, kayışlama becerisi, kullandığı krem/sabunlar, yüzünü tıraşa hazırlama seviyesi, kaç perde tıraş olduğuna

gibi faktörlere göre değişir. Yeni başlayanlar sıkca dik açılarla, bastırarak tıraş olmaya çalışır ve ağzı çabucak köreltirler. Teknik oturmaya başladığında, eğer ortalama bir kayışlama becerisi varsa bu süre sakal tipine ve kaç perde tıraş olduğuna bağlı olarak 1 hafta-2 ay arası değişir.

Eğer kullanıcının ayrıca pastalanmış bir kayışı varsa onu kullanarak bu süreyi birkaç kat daha uzatır. Ağız iyice yuvarlanana kadar bu şekilde 3-5 ay bilemeden kullanabilir. Hafif sakallı ve tek perde oluyorsa yıl bile gidebilir. Ama ortalama 3-5 ay diyelim - pastaı kayış olduğunu varsayarsak-

Ancak dediğim gibi kayışlama tekniğini oturtmak çok önemlidir. Taptaze bilenmiş bir ağzı, yanlık kayışlama tekniğiyle 15 saniyede tıraş etmez hale getirebilirsiniz.

Bir şekilde başlanmak istiyorsa, 1 tıraşa hazır ustura, 1 pastalanmış kayış ya da kromoksitli balza, 1 de düz kayış gereklidir. Bunlarla kullanıcı ilk amatörlüğünü atar. Usturayı birkaç kere bilenmeye yollar, sonra isterse kendi bileme işine girer, isterse arada bir bilenmeye yollamaya devam eder.
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10