Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: Çelik Ustura Bileme ve Ağız Açma Teknikleri(Ustalardan Tavsiyeler)
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
YAZAN: @rewolwer_

Dün, Saat: 14:22
(Dün, Saat: 01:00)connect Adlı Kullanıcıdan Alıntı:

Remzi Bey videolarınızın devamı gelecektir biliyorum ama gecenin bu saatinde aklıma takılan bir konuyu paylaşmak istedim. Sentetik taşlar, farklı grit değerlerinde bir kaç taştan oluşuyor. Sonuçta çeşitli kaynaklarda bileme işlemini gösteren bir çok video mevcut.

Fakat her usturanın kendi özelliklerine göre farklı teknikleri dolayısıyla farklı bileme işlemleri oluyor.Hangi taşta, kaç tur bileme işlemi yapmamız gerektiğini nasıl anlamamamız gerekiyor. Videonuzda bir büyüteciniz olduğunu fakat hiç ihtiyaç duymadığınızı söylediniz. Değişik konularda bazı üstadlar büyütecin gerekli olduğundan bahsediyorlar.

Açıklama olarak ta büyütecin, usturanın ağzında olabilecek krılmalar ve çapakların görülebileceği yönünde. Belki ben bir taşı gereğinden fazla kullanacağım. Bu kullanım sınırını nasıl bileceğim ?

connect üstadım aslına bakarsanız bunun belirli bir sayısı yok, yeni ağız açılacaksa 1000 grit taşla yapılan bileme sonrası usturanın kesici kısmını belirli bir açıyla ışığa (küçük led lamba olur masa lambası olur) tuttuğumuzda kesici ağızda ki çizgiyi görmememiz lazım ( daha iyi anlamanız için mutfak bıçaklarının kesici kısmını belirli bir açıyla tutup kıl gibi olan kesici çizgiyi gözlemleyebilirsiniz),

yani o çizgi kaybolmalı, yapılan bileme eşit olmalı, örneğin bileme yaparken uç kısma fazla baskı yapıp arkaya az yaparsanız usturanın dengesiz bir ağız almasına neden olursunuz, 1k taşta çizgi eşit kaybolduktan sonra koldaki kılları almalı sonrasında diğer taşa geçilmeli, bu işte en uğraştırıcı bölüm ağız açma işlemidir, sonrasında diğer taşlarda emin olmamakla birlikte 50 tur civarı (taşın yapısı, usturanın çeliği durumu değiştirir) yapılır.

Her 10 15 tur arasında kıl kesme performansı ölçülür, mercek kullanımı bu dediğim ağzı daha net görmenizi sağlayacaktır, bilediğim usturalarda ağız kırılması yada çapaklanma gibi bir durumla karşılaşmadım, belki de farketmedim bilemiyorum, ağız kırılması aşırı taş kullanımından kaynaklanabilir, söylediklerimi daha iyi anlamak için bileme denemeleri yapmak gerekli.
YAZAN: @rewolwer_ 15/01/2020, Saat: 22:05


@emirhan( Merhabalar değerli komşularım ve bileme üstadları ,
7 aydır jiletli ustura ile tıraş oluyorum.

Yaş 17 . Çelik usturalara hayranım . Maliyetli ve zahmetli bir iş olduğunu biliyorum . Amaç sadece tıraş olmak olsaydı bu kadar yüke girmezdiniz herhalde Big Grin . 2. el güzel usturalar buldum forumdan güzel bileylenmiş ve ağzı açılmış. Dediğim usturanın fiyatını ödemeye hazırım. Lakin ustura tek başına iş görmüyor , bir kayış ve taş gerektiriyor . Fiyatlar yüksek ve ben öğrenciyim .

Bu iş için para biriktiriyorum. Kayışı bir şekilde halletsem bile taş mevzusu derin bir mevzu. Şimdi asıl sorumuza/sorunumuza gelelim :

1-Tek bir taş işimizi görür mü ?
2-Taşın türü ne olmalıdır ?
3-En az kaç paraya patlar bize bu taş işi ?
4-Forumda taşlar için "k" terimini gördüm . Fizik dersinden aklıma gelen sürtünme katsayısı ile tahminimce taşın pürüzlü yapısını belirtiyor. Bu "k" değeri kaç olmalı ?
Şimdiden teşekkürler ...)

Emirhan üstadım ağzı açılmış bir usturanız varsa;

1- Bitirme taşlarından herhangi biri (naniwa, shapton, coticule vs) işinizi görecektir
2- Taşın türü sentetik veya doğal olabilir.
3- Tahminime göre taşı sıfır alacak olursanız, ustura ve kayışı uygun fiyatla temin ettiğinizi varsayarsak, 750 tl veya biraz üzeri olur. (Uygun fiyatlı taş araştırması yapmanı tavsiye ederim)
4- K değeri 1000 demek 12000 değil de 12k gibi düşün, taşın pürüzünü grit belirler, grit değeri arttıkça taşın aşındırıcılığı azalır.
YAZAN: @ArdıçKatranı

16/01/2020, Saat: 09:05
Son zamanlarda çelik usturaya odaklanmış bir ustura öğrencisi olarak bence başlangıç seti

1. Forumdan 2. el temiz, tıraşa hazır, bilinen markalardan bir ustura - çok çok uygun ilanlar var şu anda
2. Deri kayış

ikilisinden oluşmalı. Bu ikili birkaç aylık pratik için yeterli olacaktır. Çelik usturanın sizin için olduğuna karar verip ilerlemek isterseniz o zaman lapping film ve yine temiz 2. el 1-2 ustura daha edinip biley denemeleri yaparsınız. Bu sürede zaten bu ve diğer forumlardaki kaynakların tamamını okumuş ve sindirmiş olursunuz, bence işin en önemli kısmı bu. Sonrasında da bütçenizin elverdiği şekilde taş ve ustura toplamaya başlarsınız. "Tek bir taş işimizi görür mü?" ya da "Taşın türü ne olmalıdır?" gibi sorular varsa taş alma zamanı henüz gelmemiştir.
YAZAN: @ArdıçKatranı 17/01/2020, Saat: 11:18

(16/01/2020, Saat: 09:17)Emirhan Adlı Kullanıcıdan Alıntı:

Üstadım selamlar , yorumunuz için teşekkür ediyorum. Diyelim ki ustura ve kayışı aldım. Kayışlarken de usturanın ağzını bozdum. Bu durumda bana taş gerekmez mi ? Yoksa taş 30-35 tıraş sonrası mı gereklidir sadece bize ?

Kayışla usturanın ağzını bozuyorsan taşla o ağza neler yapabileceğini buraya yazmayım Smile Öyle bir durumda bir bilenden/bileyleyenden yardım istersin. Daha çelikle hiç tıraş olmadan taş bakmakla direksiyon dersi almadan araba bakmak arasında pek fark yok bence, hepsinin sırası var.
YAZAN: @Yunusso

19/03/2019, Saat: 13:01
Çelik ustura bileme konusuyla ilgili videolar seyrederken, kotikül ile bileme konusunda denk geldiğim bir videoyu paylaşmak istedim ..

ilgilenenler , merak edenler için bir referans ve ornek teskil edebileceğini dusunuyorum .

Oldukça küçük bir taşta islem yapan birinin videosu ..slurry oluşturma , ustura bileme hareketinden mada beyefendinin o kadar taş arasından en küçüğüyle bileme yapması da ayrı bir konu da , neyse ..teknik ne kadar onemli , "taş buyukluğu ne kadar onemli veya oncelikli" diye düsünmeye basladım .Bu konuda usta ve tecrubeli uyelerimiz de fikirleri belirtirse iyi olur kanaatindeyim ...

eğer daha onceden eklenmis ise kusura bakmayın, forumda denk gelmediğimden eklemek istedim . .iyi seyirler dilerim .. keyifli tıraşlar ...

https://www.youtube.com/watch?v=NOY_o3fjfpc
YAZAN: @onur98 19/03/2019, Saat: 17:02

1. Öncelikle taşın boyutundan öte videosunu paylaştığınız kişinin kim olduğu ve bileme tecrübesi önemli.
Bu arkadaşımız kafayı japon doğal taşları (Jnat) ve bileme ile bozmuş, bir çok taş deneyimlemiş bir kişi. biraz araştırma yaparsanız göreceksiniz taşları ve tecrübesini. JNAT - bana göre en üst seviyedeki meraklısına denilen aşırı pahalı ürünler.

Bizzat tecrübe etmiş biri olarak olağanüstü olduklarını söyleyebilirim, ama bileme yapmak keyif değil de sizin için bir ihtiyaçsa kesinlikle gereksiz oyuncaklar.

2. O büyüklükte bir taş ile uzun vadede çok büyük olasılıkla ıslaklık nedeniyle elinizden o taşın kayması ile elinizi kesersiniz. Show amaçlı bir kaç artistik numara yapılabilir ama şahsen elini seven her akıllı insan ilerde bileyeceği güzel aletler için o eli kullanacağını bildiği için bu tür riskleri almaz.

3. Kotikül gibi doğal taşlarla bileme sentetik taşlara benzemiyor. Biraz dilinden anlamak gerekiyor. Bu da zamanle tecrübe ederek oluyor. O nedenle başlamak öğrenmek için uzak durulması gereken bir boyut.
YAZAN: @Habaz

20/03/2019, Saat: 13:29 (Son Düzenleme: 20/03/2019, Saat: 17:05, Düzenleyen: onurcakmak.)
(20/03/2019, Saat: 13:11)helliox Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
Bilemenin ufacık bir taşla da yapılabilmesi mümkün mü? Yani ustalık gerektirdiği şüphesiz ama eğer mümkünse bu oldukça ilham verici.

Taş fiyatları malümunuz. Öğrenme aşamasında insan her bilgiye ve alete saldırıyor. Deneme ve öğrenme süreci oldukça uzun. Bir yandan bütçe toparlamaya çalışıyor insan.

Bir çok farklı cins cotocule taş var mesela benim hepsini deneme ihtimalim dahi yok. Piyasaya yeni taş parçaları girmeye başladı. Ufak bir parçayla mesela 10cmx3cm deneyip nasıl oluyor diye looplak isterim.

Tecrübeli komşuların değerli yorumlarını bekliyorum
Not: Oluşabilecek tüm kesik v.s kazadan deniyen sorumludur Smile

Ben ufak bir kotikul ile ustura bileyliyorum. Mümkün fakat dikkat istiyor. Büyük taş her zaman daha iyi, tabii bütçe imkan verirse. Ama şart mı değil tabii ki.

///

21/03/2019, Saat: 13:43
Bence de her boyutta taşla bileme yapılabilir fakat tecrübe arttıkça küçük taşa gidilebilir yoksa hata yapma olasılığı artar.

Ucuz fakat büyük taşlarla başlamanızı ve tecrübe arttıkça pahalı taşların bütçenize uygun boyutlarını seçmenizi öneririm. Bir de forumdaki Lapping Film konusuna bakın, taş yerine oldukça uygun fiyatlı ve etkin bir alternatif
YAZAN: @Habaz 20/11/2019, Saat: 23:28

(24/03/2019, Saat: 14:09)rewolwer_ Adlı Kullanıcıdan Alıntı:

Slury yöntemiyle ilgili hiç tecrübem yok lakin böyle küçük boyutlu taşla bileme yapmak işkence olacaktır, videodaki gibi 5 dakika sürmesi imkansız. Yeniden ağız açılacaksa tahminime göre saatler sürebilir.

@revolver üstadım Coticule ile bir deneme yapmanızı öneririm. Slury'nin kıvamını kontrol ederek yapılan bilemede ağız açmadan tıraşa hazır hale getirmeye kadar geçen süre yarım saati geçmiyor. Benim taşım da ufak bir taş olmasına rağmen (8.5cm x 4cm). Coticule gerçekten hızlı aşındıran ve pürüzsüz bir ağız bırakan iyi bir taş.
(17/02/2020, Saat: 14:35)manuple Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Zaman zaman forum içerisinde gezinirken insanın her zaman işine yarayacak ve ona yol gösterebilecek derecede bilgilere rastlarım ve hatta bunları bir yere not etmek lazım diye de kendi kendime tavsiyede bulunurum.

Bazı durumlarda da öyle olur ki bir tek önemli bir soruya cevap ararsınız ancak konuların tümünü okumanız lazımdır ki bulabilesiniz.

Her zaman el altında, tek bir yerde ve özet olarak ustaların daha önce yazdığı ve lazım olan veya merak eden herkesin okuması gerektiği başucu bilgi notlarını burada toplamak istiyorum.

üstadım konuya bilgi olmayan bir yorum yazmış olacağım kusuruma bakmayın. bazı bilgiler cevap içerdiğinden dolayı sorulan soruları da almanız mümkün müdür. ?
YAZAN: @Habaz

24/09/2019, Saat: 19:29 (Son Düzenleme: 24/09/2019, Saat: 20:24, Düzenleyen: onurcakmak.)

(24/09/2019, Saat: 18:57)kokopelli Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
Benim de elime bu hafta set halinde 2 ustura, 1 kasnak kayış ve bir de kotikul geçti. Görenleriniz var mıdır bilmem, Gittigidiyor üzerinde bir satıcıda görünce atladım. Gelen taş bu, 12x3cm bir taş.

Soracağım odur ki, şimdi bu taşın üzeri derin ciziklerle dolu olduğundan baya bir aşındırmam gerekecek. Bu noktada aklıma takıldı. Bu tasin sadece açık renkli yüzeyi mi kullanılacak? Zımparaladım kullandim, cukur oldu, zımparaladım kullandim, en son geriye siyah kısmı kalınca atacak miyiz?

~SB

Ben siyah kısmını da kullanıyorum fakat grit değeri sarı tarafa göre daha düşük gibi, bir de daha yavaş aşındırıyor. Bence sarı kısmını çizikleri yok edecek kadar aşındırmayın, yazık olur taşa. Sadece düzlüğünü sağlayana kadar bir aşındırma yapın. Daha sonra "slurry" çıkarırken zaten çizikler zamanla yok olup gidecek
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10