Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: Çelik Ustura Bileme ve Ağız Açma Teknikleri(Ustalardan Tavsiyeler)
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
YAZAN: @error... 02/06/2012, Saat: 10:40

(02/06/2012, Saat: 10:32)eskiuye3315 Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
yalnız burda yeni birşey öğrendim senden, ülkemizde bıçakçılar usturada bileyebiliyorsa çok güzel. Acaba hangi aşamalardan geçiyorlar görebildinmi hiç ? çünkü bu iş manuel haricinde çark tabir ettiğimiz makinalarda olursa metalde sıkıntı yaratabilir usturada uzman değilim ama en azında okuduklarım bu şekilde.

Bu konuyu aslında Lord'a sormak gerek çünkü uzmanı o hem bileme makinaları ve taşları hemde usturalar üzerine.
Bu arada sanada kolay gelsin inşallah gönlüne göre malzemeler bulabilirsin.

Selamlar.

usturayı önce makinada keçeye sürüyor parlatmak için sonra yine makinada
bir tur ağzını açıyor ama çok kısa 5 saniyelik bir işlem sonra kendisinin ustura taşı dediği bir taşı var iyi bir malzeme ona yağ sürüp elinde bizim yöntemlerle bileyliyor enson kayışa çekiyor

ben çok ön yargılı gitmiştim ilkinde ama traşından memnun kaldığım için sıkıntı oladı tek sorun şu taşa çok tutarsa orantısız bir ağız olusuyor yani ustura rapira ya dönüyor başımada geldi ustura yandı karardı heder oldu yani

kendi bileye bilen kimseye git demem ama bileyemeyenler için eline ustura almış bir bıçakçıya gitmelerini söyleye bilirim ama kesin daha önce ustura ile ilgilenmiş bir usta olmalı
YAZAN: 02/06/2012, Saat: 15:42 @Lord Sparhawk

Basit bir ekipman olarak

-dmt xc/fine elmas taş
-naniwa chosera 1k taş
-naniwa ss 3k taş
-coticule
-deri kayış
-krom oksit

Bu set tahmini 300-350 dolar + kargo civarlarına gelir diye düşünüyorum.

///

02/06/2012, Saat: 17:59
Krom oksit bence gerekli, her usturanın çeliği farklı, elimizde onlarca taş yok, her zaman her taşa iyi tepkime vermeyebiliyorlar, krom oksit bu konuda çok iyi bir ağız yatıştırıcısı. Ağız biraz sert mi olmuş, sürün biraz hemen kibarlaşsın. Her krom oksit olmaz, piyasadaki krom oksitlerin çok saf ve düşük mikronlusunu bulmak lazım. En iyisi hand american 0,5 micron olan. Diğerleri de iş görür ama daha az verimle.

Ayrıca sadece bunlarla bitmiyor, elmas macun yada spreyler de çok yararlı. Önümüzdeki ay kübik bor nitrür'e geçişlere başlamayı planlıyorum. Kendi balzalarımı da kendim hazırlayacağım, bakalım.

Ben B&b' den bir arkadaş sayesinde az bir miktar edindim krom oksit, zaten çok fazla almaya da gerek yok, çok az kullanılıyor.
YAZAN: @taskind 30/10/2017, Saat: 10:16

Ustura güzel bir tıraş aletidir, yalın, alımlı, acımasız falan filan diye neler anlatmak isterseniz anlatabilirsiniz, ancak ustura günümüz şartlarında ucuz bir alet değildir, bugün kendisi ortalama 300 TL dir, ayrıca mutlaka bir bileme kayışınız ve bileme taşlarınızın olması gerekir. Hani derler ya ilk kurulum maliyeti yüksek diye öyle birşey işte, bu maliyeti amorti etmesi uzun zaman alır. Eğer içinizde usturaya karşı bir sevda yoksa, bugünün şartlarında birsürü alternatif tıraş olma şekli varken buna başlamak pek akıllıca görülmüyor.

Tek usturam var ve ben bunla 3 ay sırf kayışlayarak tıraş olabilirim diyen kişi ya haftada enfazla 2 kere tıraş oluyordur, yada sakal değil tüye yakın yumuşaklıktadır veya tıraş olma ve kayışlama konusunda çok ustadır. Doğal olarak yeni arkadaşlarımızın tıraş olma melekelerini geliştirmeleri süre alacağından, birçok konuda usturanın ağzına zarar verebilerceklerdir.

O zaman usturam artık köreldi, çekmeye başladı, şu 10-12 K taşıma süreyim düzelsin demeye de benzemez usturanı ağzına zarar vermek , en iyi ihtimal ile 3K taşa kadar inmek gerekir, yani 1-3-8-12 K taşlarınızın hazır olması gerekir, bugün naniwa , shapton gibi kullanıcılarını üzmeyen, her seferinde aynı sonucu alacağınız böyle bir setin fiyatı 300-500 dolardan aşağı değildir. Buna ilk başta gerek yoktur. Ama eğer alacağım derseniz alın, benim gibi ustura severlerin taşlarına yeni taş eklemiş olursunuz ki, bu durumda da 300-500 doların yarısı ancak elinize geçer.

O yüzden sizin yapmanız gereken youtube da bol bol olan, kayışlama işini seyredip, uygulamaya çalışmak bunu da , oradakiler gibi gösteri şeklinde değilde, yavaş yavaş kuralına uygun olarak yapmak. Ardından bir krom oksit edinip onu da kot kumaşına sürüp, arada bir usturanın ağzını aynı kayış üzerinde yaptığınız gibi , aynı kurallara uygun olarak, ( ustura tam yatmış, sırta doğru çekiş ve kayış gergin) yavaş bir şekilde yapmaya çalışmak. Bileme zamanı geldiğinde ise forumda bu işi yapan arkadaşlara veya kubilay komşuya göndermek. Forumdaki ben dahil bir çok arkadaş vakit buldukça yapsakta her kese her zaman cevap veremesek te, hem öyle çok gecikmemiz yaşanmaz hem de çoğumuz bedavaya yapıyoruz.

Kubilay komşu ticari bir işletme yönetiyor doğal olarak para ile yapıyor ama herhalde bizden daha profesyonel yapıyordur .
Diyeceğim o ki, bilemeyi ilk başta düşünmeyin ama gönül verdim diyorsanız o zaman ilk başta gidin bir girit taşı alın onun üstünde ister suyla ister yağla çalışabilirsiniz, biraz bastırarak uğraşırsanız 1k taş olur biraz daha az bastırarak yaparsanız 3K -5 K sonucu alırsınız. Y

ada biraz daha fazla para verirsiniz bir coticule alırsınız slury ile 2-5 K , yalnız su ile 8 K ya kadar çıkabilirsiniz, bu arada eliniz gelişir bu konuda da youtube video aramadığınız kadar var. Eğer danışmak istediğiniz birşey olursa da bana her zaman sorarsınız, bildiğim birşey se elimden gelen herşeyi yaparım, çünkü bende sizler gibi başladım.
YAZAN: @ohtararan

09/08/2014, Saat: 22:49
krom oksit macunu yüklü balsa ağacını, ustura körelmeye başladığı vakit uyguladığınızda, taşa geçmeden evvel birkaç tıraş daha çıkarmak için kullandım lakin iyi bir setiniz var ise buna da gerek yok, doğrudan taş seti ve güzel kayış, iyi çelikli usturalarda güzel sonuç veriyor bende. macun alma gereği duymadım hiç.

//

kullanırsanız ön yüzüne uygulamalısınız, lakin bu kayışı macundan arındırmanız zor olur, memnun kalmazsanız iyi bir kayıştan olursunuz. koçtaştan bir balsa ağacı alıp deneyin evvelce derim. 10 lira falandı sanırım ben aldığımda, iki adet strop çıkarmıştım, büyük bir plaka halinde satılıyor. hatta link te buldum.

bununla beraber, kanayamanın sınıf atlatacağı kanaatindeyim, eğer ki taşlarınızdan memnun iseniz. kanayama kullanmadım, kullananlar var forumda. 3 numarası öneriliyor, daha da inceltmek isterseniz, 30.000 ve 50.0000 olan kayışları da alır, daha pürüzsüz bir uca geçebilirsiniz.
YAZAN: @mazot

09/01/2017, Saat: 12:56 selamlar easyrider

Sitemizde bileme yapan üyelerin bakıp incelemesi gerekir diye düşünüyorum.

Vintage bir usturayı tıraşa hazır hale getirmek zordur.

Uzun süredir tıraş olunmadığı için iyiden iyiye körelmiştir. 1000 gritlik bir taş ile düzgün ve eşit bir şekilde ağız açıp daha sonra sırası ile 3000- 5000- 8000 gritlik taşlar ile devam edip kaliteli bir bitirme taşı ile bitirip düzgün bir kayışlamadan sonra ancak tıraşa hazır hale gelecktir. Ayrıca usturanız kaliteli bir ustura olsa bile daha once bileyen kişilerin düzgün bilemiş olması da gerekir.

Girit taşı da güzel bir doğal taş ama ara taştır bildiğim kadarı ile. Bu nedenle elinizdeki ekipmanlar ile bu işi yapmak oldukça zordur.

Bu şekilde yazdım gözünüzde büyümesin olmayacak bir şey değil. Bu iş ile sitemizde ilgilenen birkaç kişi mevcut. Bu başlığı gördüklerinde yazacaklardır.

Çelik ustura ile tıraş olmak çok büyük bir keyiftir ayrıca. Çok güzel bir ön hazırlık, kaliteli ekipmanlar ister. teknik oturduktan sonrada alınan keyif ile geleneksel tıraşın nirvanasına ulaşılır.
Bizler bu sitede çeşitli tıraş ekipmanları ile bunları yaşayan bir azınlığız. Bence forumumuzu daha detaylı inceleyin ilginizi çekecek birçok şey bulacaksınız.
Sadece soru sormaya değil tanışmaya da bekleriz.
YAZAN: @taskind

12/01/2017, Saat: 13:03

Bende ki Girit taşı orta kumda bir taş sanırım. Şu an sakalı kesebiliyor ancak çekme yapıyor. İnternet'te ucuz Çin taşları var 10k 12k diye satılıyorlar. Acaba böyle bir taş alıp son aşama için kullansam tıraşa hazır hale getirebilir miyim?

Mümkündür ancak uğraştırıcı ve çok zaman alıcı olur. Çünkü 1000 kum düzeyindeki bir taştan oluşacak izleri yok edip ağzı pürüzsüz bir hale getirmek için kademeli olarak yükselen kum değerleri ile honlamanız lazım, birden en yüksek kum düzeyine atlar iseniz, onun aşındırıcı etkisi çok düşük olacağından normalde 10 dk da olabilecek bir iş için 1 saat veya daha fazla uğraşmanız gerekecektir. Ha benim vaktim var , seviyorum bu işi diyebilirsiniz ancak , bu işlem içinde el her zaman aynı stabilitesini koruyamıyacağı için ağza zarar verebilme olasılığınız yüksek olacaktır.

Üstüne üstlük akılda tutmanız gereken birşey daha var eğer bu 10-12 K lık taş doğal çin taşı ise işiniz çok daha uzun sürecektir. Çünkü bu taşın kesiciliği çok düşüktür, 1k dan oluşan izleri tamamen yok edip, ağzı istenilen seviyeye taşıması 1 gününüzü bile alabilir.

Ama baştan söyledim mümkündür ve uğraşmayı , mücadeleyi seven biri iseniz neden olmasın.

Benden size tavsiye olarak daha iyi bir alternatif isterseniz, piyasada orta karar bir fiyat ile 150-300 TL arası bulabileceğiniz bir coticule ve 5-10 TL ye alacağınız kromoksit ile ihtiyacınız çok daha iyi görülecektir.

Koyu bir slury ile kotikule 4-6 K arası bir ağız verecektir ki bu ara taşın görevidir zaten. Sonra ise direkt su ile slurysiz yapacağınız honlama ilede rahatlıkla 8-10 k arası bir ağız alabilirsiniz ki, bu kendi başına bile tıraş olmaya yeterli bir düzeydir. Üstüne biraz da bir kot kumaşına emdirilmiş krom oksit ile ağzı daha iyi bir düzeye taşırsınız.
YAZAN: @mazot

09/10/2016, Saat: 14:21
Selamlar komşum

Ustura de ve shavette tıraşına göre biraz daha meşakkatli ama daha zevkli. Umarım keyif alırsınız. Bende birkac aydır uğraşıyorum ustası değilim ama birkaç satır yazayım en azından birazcık yardımcı olmaya çalısayım.

Başlangıç için bilenmiş ve tıraşa hazir 1 yada 2 ustura ve Fazla pahalı olmayan orta karar bir kayış yeterli olacaktır. Bu birkac ekipman sizi uzun bir süre idare eder. Ben tıraştan önce ve sonrasinda kayıslama yapiyorum ve usturaların keskinliği uzun zamandır kaybolmadı. (Belirteyim usturalarımı shavetteler ve se jilet tutucular ile dönüşümlü kullaniyorum).
Eğer ustura tıraşını beğenirseniz ve devam etmek isterseniz bileme taşı vb ekipmanları da düşünürsünüz bence. Taş ciddi teknik gerektiren bir mesele bolca video izleyip iyice fikir ve bilgi sahibi olmak gerekiyor. Bir adet coticule bileme taşı aldım fakat daha kullanmak nasib olmadı Smile
Usturada kesik izlerinin kaliciligi ile hicbirsey duymadim. Ama söyle söyleyim traş konforu kırık de jileti kullanan shavettlerden çok daha üstün. Shavettler ile attığım bir kac kesik çelik usturanin kesiğinden cok daha acı verici oldu benim için... kesik izinin kalıcı olacağını pek zannetmiyorum.

Ben usturalarımı diğer aletler ile dönüşümlü kullandıgım için keskinliği uzun zamandir kaybolmadı. Üstadlar bir ustura ile tıraş olduktan sonra ağzının düzemesi için 48 saat kadar dinlendirmek gerektigini soylemisti. Ama siz bundan sonra sadece ustura ile günlük tıraş olmak isterseniz 1 yada 2 ustura yeterli olmayabilir. Benim ustura tıraşı yarım saati buluyor bu nedenle genellikle haftasonu geniş vakitte rahat rahat oluyorum. Tıraş oncesi hazırlığı kayışlaması, tıraşı tekrar kayışlaması vakti dar olan insanlar için yorucu olabilir.

Bu 1 2 ustura ve kayışınızı tedarik etmek için sitemizin üyesi olan

http://rasoir-sabre.com/tr/
http://www.taskinshaving.com/

Bu sitelerden alışveris yapabilirsiniz. Ulaşırsaniz yardımcı olacaklardır. Yine 2. El ilan kısminda satılık usturaları olan @chinaski üstatdan da tedarik edebilirsiniz.

Ustura bolümündeki yazilar benim için aydinlatici olmuştu. Onları okuyup daha çok fikir sahibi olabilirsiniz. Youtube da kanalı olan lynn abrams ayni zamanda( straightrazorplace adli sitenin kurucusu) Videoları... ve yine youtube kanalı olan ustura üreticisi maestro livi nin videolarından yararlanabilirsiniz. Maestro livi videolari izlemesi çok keyifli özellikle tavsiye ederim
YAZAN: @Lord Sparhawk 19/02/2013, Saat: 11:49

(19/02/2013, Saat: 11:08)error... Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
herkese merhaba

ustura bilerken karşılaştığım bir sorun var
usturanın arka kısmındaki ağız açıklığı ön taraftan
daha az oluyor bu usturnın şeklinden kaynaklanıyor sanıyorum
çünkü her usturam bu şekilde değil arkayı daha fazla bileyim derken busefer orta kısım iç bükey olup tamamen bozuk bir ağız oluşuyor bu sorunu hangi bileme yöntemi ile aşa bilirim bilenler varsa yardım bekliyorum saygılar

Şimdi bunun çeşitli nedenleri olabilir. En temel ve basit olanı kullanıcı hatası. Özellikle düşük kumlu kaba taşlarda bastırarak ağız açılmaya çalışıldığında usturanın sırt kısmı dengesizce aşındığında bu dengesizlik ağza da yansıyor.

Misal antika bir ustura alıyorsunuz, uç tarafa sırt kısmı daha çok yenmiş. Bu usturayı bilerken ağzın uçta daha fazla açıldığını görüyoruz, neden, çünkü sırt orada daha düşük, yani profil, yani bileme açısı, haliyle böyle oluyor.

İkinci nedeni, usturanın üretim kusurundan. Bazı usturalar fabrikadan sırt kalınlığı uçtan dibe tam eşit olmayacak şekilde çıkıyor. Bunu bilemeye başladığınızda haliyle sırtın daha ince olduğu yerde ağız daha çok açılıyor.

Bazen de sırt yani ustura boylamasına hafif yamuk oluyor. Bunu bilemeye çalıştığınızda sırtın tam değmediğini görüyorsunuz. O sırt tamamen değene kadar taşlamak gerekiyor ve sonuçta bir yerin açısı biraz daha düşük oluyor. Bu da aynı sonuca çıkıyor.

Normalde farklılık aşırı değilse kullanımda bariz bir fark yaratmaz. Sorunun birince nedenden kaynaklandığını düşünüyorsanız dikkat etmek gerekir, çünkü agresif şekilde sırtı yemek usturanın profilini, estetiğini bozar. Yapamıyorsanız, izole bantla ağız açıp, sonra normal şekilde bilemeyi deneyebilirsiniz.
YAZAN: @chinaski

21/09/2016, Saat: 20:37
Ben her taşı kullandıktan sonra düzleştirmek için kullanıyorum. Bazı doğal japon taşları ve coticule tarzı taşlar çok fazla aşınmiyor o yüzden her tıraşta düzleştirmeye gerek olmuyor. Bir de Norton un düzleştirme taşı iyi değil onun yerine dmt coarse tavsiye ederim. İnce taşlar için dmt fine kullanılabilir.
YAZAN: @hehehodo 24.11.2014

Eger usturanizi coticule ile yeterince bilediyseniz(ki ilk denemenizde basarli olmaniz neredeyse imkansizdir, cok zaman ister) sonradan kayis kisminda hataya dusmus olabilirsiniz. Bahsettigini paddle stroptan bende de var ve krom oksit diye dusundugunuz kisim aslinda cok daha kalin bir micron a sahip bence 5-6k civarina dusuruyor usturayi. Ayni hatayi bende yapimistimSmile

Bence usturanizi hic bastirmadan(tasi tiras edermis gibi bir baski ile) birkac tur sadece su ile coticule uzerinde x-stroke yapip sonrasinda sadece deri kismi ile kayislayin.

Aldiginiz coticule un eski yada yeni olmasi cok birsey degistirmiyor bence, sadece tasin hizini etkiliyor. Elimde hem la veinette hemde la grise var bence hiz haricinde son agizda herhangi bir farklari yok. La grise standart satilan coticule lerin madeni oluyor genelde.
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10