kayışlama tekniği
#11
(08/06/2012, Saat: 01:42)Ustura Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(07/06/2012, Saat: 15:58)error... Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(07/06/2012, Saat: 15:29)porsuk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: İlk kural usturayı bileme-kesme yönünde değil ters yönde sürün. Yoksa kayışı tıraş edersiniz. Bu zaten izleyince anlaşılır. Smile

İşlemden önce avuç içinizi birkaç kez kayışa sürün. Bunun faydaları var. Kayışa sürerken de, taşa sürerken de, tıraş olurken de, az değil hiç baskı uygulamayın. Bileğinizi mümkün olduğu kadar sabit tutun. Usturanın arkası sürekli kayışın üzerinde olsun havaya kalkmasın. Bir yöne giderken ustura ağzını durmadan yani sona gelmeden önce kaldırın. Diğer yöne gitme işlemi başladıktan sonra kayışla tekrar temas ettirin. Usturanın ıslak ağzının paslanmasını önlemek için tıraştan sonra da usturayı kayışa birkaç kez sürebilirsiniz. Zira usturanın ucunu herhangi bir şeyle kurulamak kesici ağıza zarar verir, ucuna hiçbir şey dokunmamalı. Hızın herhangi bir etkisi yok. Aceleye gerek yok.

Kayışınız yada ilk kayışınız herhangi bir kayış olabilir, kullanılmayan bir kemer de olabilir. Fakat ilk kayışınızı işi öğrenmeden pahalılardan seçerseniz kesince üzülürsünüz. En çok söylenenler, şu anda aklıma gelenler bu kadar Big Grin

çok teşekkür ederim mesela ben usturanın arkasını kaldırıyordum ve bastırıyorum birazda yanlış olduğunu hissetmiştim açıkçası çünkü köreliyo ustura bu şekilde ayrıca ben yağ taşı kullanıyorum ordada baskı uyguluyorum acaba kendi ağırlığı ile bilesem olurmu sanki aşınmaz da bilenmez gibi geliyor
saygılar

Ben size usturanin bilerken veya masatta cekerken neden bastirilmayacagini izah edeyim,o zaman ikna olacaksiniz;

Elinize sigara paketi büyüklügünde pürüzsüz bir kagit alin ve ayni usturada oldugu gibi bir aciyla düz bir yere yatirin ve bastirin.Kagidin uc kisminin kalktigini göreceksiniz.Kagidi bastirmadiginiz takdirde uc kismi düzgün olan yüzeyle cakisacaktir.
Ustura celigi de ayni kagitta gördügünüz gibidir,bastirdiginiz takdirde cok incelmis olan celigin uc kismini havaya kaldirirsiniz...yani sabaha kadar masatla ugrasin Usturanin agziyla caisamayacaginiz icin bir netice alamayacaksiniz.

Insallah izah edebilmisimdir.Selamlar

gerçekten çok yararlı oldu saygılar
Cevapla
#12
Peki bir usturayı kayışlayıp 1 hafta sonra kullanmanın bir sakıncası var mıdır? Kayışlamadan hemen sonraki kullanıma göre tıraş kalitesi fark eder mi?
Yakın tıraş gibisi yoktur..
Cevapla
#13
Kayislayip kaldirabilirsin komşum sorun olmaz. 1 hafta ve ya 2 hafta sonra kullanabilirsin. Ama eğer ağzına az da olsa temas varsa tekrar kayislamak iyidir.
"Keen as this razors edge invisible" W. Shakespeare
Cevapla
#14
(30/11/2014, Saat: 22:21)asymptote Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Peki bir usturayı kayışlayıp 1 hafta sonra kullanmanın bir sakıncası var mıdır? Kayışlamadan hemen sonraki kullanıma göre tıraş kalitesi fark eder mi?

Eğer ustura çok duyarlı bir karbon usturaysa 2-3 günden fazla aralık verilecekse pamukla ince yağlanmalı. Onun dışında diğer usturalarda hiçbir sıkıntı olmaz. Ama uzun süre beklemişse misal 1 hafta 10 gün tıraş öncesi kayışın arkasındaki dokuma kısımda 5-10 pas ağzı temizlemekte fayda vardır
http://tiraskeyfim.blogspot.com/  
http://saklinotalar.blogspot.com/
WWW
Cevapla
#15
lord' un da değindiği üzere, uzun süre bekleyecek usturayı yağlamadan saklamayın (paslanmaz çelik yahut dayanıklı bir çelik değil ise). yağı açarken de ben bir kayış geçiyorum. bununla birlikte 3-4 tıraş çıkarıyorum iki kayışlama arasında. her seferinde kayış kullanmıyorum.
Cevapla
#16
(30/11/2014, Saat: 22:58)ohtararan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: lord' un da değindiği üzere, uzun süre bekleyecek usturayı yağlamadan saklamayın (paslanmaz çelik yahut dayanıklı bir çelik değil ise). yağı açarken de ben bir kayış geçiyorum. bununla birlikte 3-4 tıraş çıkarıyorum iki kayışlama arasında. her seferinde kayış kullanmıyorum.
Üstat keskinliği ve ya konforu azalmiyor mu kayışlamadan tıraş olunca.

Bu arada yağı bir kavanoza boşaltıp usturayı kuruladiktan sonra daldirmak kolay ve sorunsuz bir yol oluyor.
"Keen as this razors edge invisible" W. Shakespeare
Cevapla
#17
kavanoz tekniği güzelmiş, ben kulak pamuğu yardımı ile bir katman sürüyorum. çok kalın olunca sapın bağlantı kısmından çıkarmak zor geliyor bana.

en son tıraşta ufak ufak çekme yapıyor, o vakit kayışlıyorum ben, yine de temiz tıraş veriyor ancak aynı keyif olmuyor. bu aslında çeliğine göre oldukça değişken bir durum. bazı çelikler tek tıraş çıkartabiliyor, bazıları daha fazla. usturayla ilgili herşeyde olduğu gibi deneyerek elinizdeki çeliğin isteklerini öğrenmek geriyor.

(30/11/2014, Saat: 23:04)Chinaski Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Üstat keskinliği ve ya konforu azalmiyor mu kayışlamadan tıraş olunca.

Bu arada yağı bir kavanoza boşaltıp usturayı kuruladiktan sonra daldirmak kolay ve sorunsuz bir yol oluyor.
Cevapla
#18
Şimdi haftalık setler kafamda daha rasyonel bir konuma geldi.. Smile
7 adet usturayı kayışlamak da herhalde 1 saatini alır adamın.. Wink
Yakın tıraş gibisi yoktur..
Cevapla
#19
Kavanoz tekniği güzelmiş ama daldırıp çıkartırken dikkatli olunmazsa usturanın ucunu kavanoz camına değdirip bozma riski taşımıyor mu? Bir de fazla yağlanmaz mı öyle? Sonra kullanırken nasıl arındırıyorsunuz yağdan?

Camellia Oil Applicator adında bir ürüne rastladım internette, oldukça pratik bir şekilde yağlama işlemi bununla halledilir gibi geldi bana. İçine kamelya yağı koymak zorunda değiliz tabi, motor yağı da olur.. Smile
300317_xl.jpg
Videoda 05:40'ta uygulanışını gösteriyor.


Yakın tıraş gibisi yoktur..
Cevapla
#20
@asymptote komşum evet öyle bir risk var ama zaten ustura ile tıraş oluyorsaniz dikkati elden birakmamaniz lazım. Diğer türlü de ağza pamukla yağ sürerken gene risk var. Yağ batirdiktan sonra akması için dik bir şekilde bir iki dk bekletiyorum. Sonra sarıp kaldırıyorum.
"Keen as this razors edge invisible" W. Shakespeare
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Kayışlama Pastası Çeşitleri linguist 18 15,476 19/11/2019, Saat: 09:54
Son Yorum: habaz
  Ustura Kayışlama manuple 21 14,455 30/04/2019, Saat: 16:00
Son Yorum: manuple
  Palm Stropping (Avuç içi kayışlama) Reblica 5 6,288 02/08/2016, Saat: 03:15
Son Yorum: Niko
  Ustura Kayışlama Rehberi (İngilizce) onurcakmak 4 7,847 21/02/2016, Saat: 23:00
Son Yorum: onurcakmak

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: