Merhabalar güzel bir konu başlığı, bu konuda bir kaç fikir beyan etmek isterim.
Bir imalathane/fabrika düşünün ki ürettiği aynı ürünün, A markası 30 Lira B markası 10 liradır. İncelediğim tıraş makinesinin imali ile ilgili görünürde rahatça anlaşılmayacak ama maliyetini etkileyebilecek aşağıdaki unsurlar bulunmaktadır. Faydalı bilgilerdir.
a) Döküm için kullanılan metalin/alaşımın kalitesi, markası, cinsi ve geri dönüşümü (Maliyeti katlayarak arttırabilir.)
b) Ürüne ısıl işlem uygulanıp uygulanmaması, uygulanıyorsa tekniği
c) Isıl işlem sonrası uygulanan banyo yöntemleri, kimyasalları
d) Kaplamada kullanılan teknikler, kaplama öncesi görülmeyen kaplamalar, bunların kalitesi
e) Polisaj işlemlerinin kalitesi
d) Kullanılan yay kalitesi
e) Montaj usulü ve bunun işçilik kalitesi
f) Döküm için kullanılan kalıbın ömrü(Ana üreticinin emekliye ayırdığı kalıplar başka imalathanede taşeronun taşeronuna kullandırılabilir.)
g) Döküm sırasında kullanılan ayırıştırıcılar
h) Döküm sonrası çekilen filmlerde sıkıntının bulunup bulunmadığı(Röntgen filmi gibi metalin içindeki çatlakları boşlukları vs. gösterir)
ı) Tüm işlemleri yapan işçilerin işçilik becerileri ve malzemeye sahip çıkma özverileri
i) Ürünün paketlenmesi, markalanması
j) Kalite kontrolünün yapılıp yapılmadığı, yapılıyorsa yöntemleri
k) Garanti içerip içermediği,
l) Herhangi bir işleme takımı varsa bunların ömrü ve kalitesi
m) Dökümü uygulayan makinenin kalitesi(basınç, ayırma, hidrolik sistemi vs. gibi)
n) Dökümün istenilen ölçülerde(gözle anlaşılmaz) uygulanması,
o) Döküm sonrası çekme vs. gibi tüketici tarafından görülmeyen ciddi fizik, matematik ve diğer teknik bilgi gerektiren hadiselerin önlenebilme senaryoları,
ö) Döküm potalarının temizliği, potalarda oluşan artıkların temizlenmesi vs.
p) Ana üreticinin teknik şartnamesinin/ sözleşmesinin şartları
s) Hatalı üretimleri makyajla kapatıp kapatmadığı,
ş) Üretim sonrası uygulanan temizlik vs. gibi temel konular olmakla beraber yazmaya gerek duymadığım ve bilmediğim yüzlerce farklılık vardır. Bu bahsettiğim ayrıntıların ürünün geleceği hakkındaki sonuçları ileride de değerlendirilebilir. Tüketici bu hususları genelde bilmez ama ürünün kalitesini doğrudan bariz şekilde etkiler. Aynı zamanda doğal olarak ürünün maliyetini de etkiler. Nihayetinde taşeron üretici yukarıdaki süreci A ürünü için başka B ürünü için başka şekilde yapabilir. Tüketiciyi yanıltmak için markanın da kalite algısının kullanarak A Markasının birebir görünümü olan B Marka tıraş makinesini yukarıdaki açıklamalarımın +/- yönünde kullanarak çok ucuza üretebilir.
İkinci aşamada, bir ürünün üretime başlamadan önce hepimizin bildiği gibi araştırma geliştirme evresi vardır. Biz de bir döküm ürün yapmak için araştırma geliştirme yapıyoruz ve bu gerçekten maliyetli oluyor. Taşerona iş veren ana üretici tüm bu ar-ge maliyetini ürüne yansıtmak ister mecburen. Çizim çalışmaları, yanlış yapılan kalıplar vs. yüzlerce maliyet oluşur. Taşeron ile aralarındaki ilişkiyi bilmemekle beraber taşeron bunu kötüye kullanarak hiç hak etmediği ar-ge faaliyetinin hırsızı olabilir. Bu da sonuç olarak maliyet kar zarar oluşturmada belirgin bir inisiyatif oluşturur. Müşteri bunu umursamaz
Bu kısımda sizi etkileyen bir husus yok ama artı bilgi olarak verdim.
Üçüncü aşamada, taşeron firma üretimden gelen gücünü kullanarak müşteri oluşturmak için kendisi de az kar uygulayarak başlangıç satış politikası belirleyebilir. Bu da müşteri açısından kalitede sıkıntı yaratmamakla beraber ek bilgi edinmeniz içindir.
Dördüncü aşamadı kamu vergileri/giderleri bulunuyor, Özellikle Çin'de bazı alanlarda uygulanan vergi sistemleri değişiktir, ben de çok anlamıyorum, yabancılar için farklı vergi uygulamaları olabiliyor. Yerel üretici olan taşeronun büyük avantaj sağlayabileceği bir alandır. Bu kısım da tüketiciyi çok etkilemez
Beşinci aşama, reklam, satış, sanal/yerel mağaza giderleri maliyetlerini oluşturur. Bu kısımda da taşeronun büyük avantajı bulunmaktadır. Müşteriye yine ve yine etkilemez
Altıncı aşama bağımsız kalite denetçilerinin ve bu sistemin maliyetidir. Hem yönetsel hem de üretim anlamındaki her işin bağımsız denetçilerce kalite standartlarına uygunluğunun sürekli şekilde denetlemesi ek bir maliyettir. Taşeron için bunlar önemli değildir. Ama farklı bir ülkeye(öreğin Almanya) ürettiğiniz malı sokacaksanız ana üretici için gereklidir. Taşeron yine bu konuda avantajlıdır. Tüketiciyi etkiler, çünkü kalite ölçüsü belirlenmeli ve uyulmalıdır. (Örneğin ISO-9001)
Yukarıda bahsettiğim konular paslanmaz tıraş makinesi üreticisi olan şahsımın kişisel görüşleridir, basit dilde anlatmak istedim, teknik kelime kullanmadım.
Sonuç olarak aynı fabrika/imalathane, yukarıdaki açıklamalarım doğrultusunda, aynı görünümdeki A Marka ürünü için 30TL B Marka ürün için de 10TL fiyat biçebilir.
Yukarıda anlattıklarım ayrıca tüm taklit ürünler içinde geçerlidir.
Ve son olarak etik değerler kalır ve harbiden kalır