(25/08/2013, Saat: 13:01)geldigitti Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Kuru köpük nedir? Eğer yoğun kıvamlı köpüğü kast ediyorsanız böylesi daha kaygan ve koruyucu olmuyor mu ?
Bu konular gerek blogumda gerek forumda yazıldı. Forumu okuyunuz.
Yoğun kıvamlı köpük bir yere kadar kabul edilebilir ve belli durumlarda kabul edilebilir. Kuru köpük ise sabun oranı çok su oranı az köpük demektir. Buradaki videodaki gibi yüzde kırçıllı bir görünümdedir. Halbuki ideal köpük ermişi kaşar peyniri gibi parlak görünmelidir. Eğer tıraş bıçağınız köpükle tıkanıyor ve suya tutmanıza rağmen kolayca temizlenmiyorsa köpüğünüz kurudur.
Köpüğün vazifesi nedir?
cilt ile jilet arasında koruyucu bir tampon oluşturarak cildi korumak.
kayganlık vererek jiletin daha rahat kesmesini sağlamak
nemlendirerek cildi beslemek
sakalları yumuşatmak
Köpük fazla sulu ya da inceyse pek bir koruma sağlayamayacak, jilet cildi daha rahat kazıyacak ve tahrişli bir tıraş verecektir.
Köpük fazla kuru ya da kalın olursa jilet cilde tam olarak ulaşamayacak ve sonuçta ya yakın bir tıraş elde edilemeyecek, ya yakın tıraş elde etmek için jilet yüze daha fazla bastırılmak durumunda kalınacak ve jilet kaymadığı için cilt tahriş olacak, ya da bunların hepsi birlikte olacaktır.
Bazı özel durumlarda daha akışkan, ince köpükler tavsiye edilebilir, mesela çelik usturada. Yine yoğun kıvamlı dolgun köpükler jiletli usturalarda özellikle fazla keskin jiletlerde kullanılabilir. Ama kuru bir köpük en kötüsüdür. Kayganlık vermez, cildi kurutur, jilet yüzde rahat akmaz, köpüğü alıp cilde ulaşmak için daha fazla basırılmak zorunda kalınır ve sonuç sızılı bir cilt. Merak eden bir gün sulu, bir gün normal, bir gün kuru köpükle tıraş olup sonuçlarını kendi görebilir. Kuru köpük bir tercih meselesi değil, bir hatadır. Ama herkesin kendi bileceği iştir. Koskoca olmuş adamlara bu saatten sonra bir şey öğretmeye ya da kabul ettirmeye çalışmanın gereği yoktur, her koyun kendi bacağından asılır. Detaylar için bloguma bakın.