Hep ilgili olup hiçbir yerden başlayamayanlardanım.
Bir ara ciddi ciddi wing chun işini araştırdım.Wing chun yakın dövüş ve mutlaka teması şart koşuyor,kısa en doğrusal ve hızlı hareketlerle yapılan bir savunma.Mantığıma çok yatmıştı.Yakınlarda kursunu da buldum tam yazılacaktım ki bir gün forumlarda gezerken "Wing chun ile adam dövülen bir tane youtube videosu izlemedim henüz" diyen adamın içime kurt düşürmesi sonucu youtube da aradım,Emin boztepe nin şovlarından derslerinden başka birşey bulamadım.Belki çok vardır ama ben bulamadım yani.Adam "Yüzlerce kez kavga ettim ve hayatımda henüz dayak yemedim" diyor doğrudur belki,adam süper çevik.
Ama ben düşündüm taşındım,kavgada karşına 130 kg adam çıksa onun elini kolunu nasıl tutacaksın,kaldı ki tutturur mu bir boksör,bunlar sökmez sokakta dedim vazgeçtim.Halen de böyle düşünüyorum.İstediğin kadar yakın dövüş,teması bırakma ama adamın kafası boşta mesela.Ki o kafa eğer mesela bir boksörse ne darbeler görmüş ne dayanıklı kafadır tahmin edin.
Ufak tefek japonlar çinliler asırlar içinde kendi sikletlerine göre tarzlar geliştirmiş,oralarda o fizikteki adamlara karşı koymada çok işe yarıyordur belki ama benim bahsettiğim gibi bir adama pek tutmaz bunlar bence.Bir zincirin kuvveti en zayıf baklasının kuvveti kadardır.En zayıf baklamız herhalde kasıklar ve kafa kısmı.İstersen işin bütün felsefesini bütün aşamaları geç,bazen yiyeceğin sadece bir yumruğa bakar olay.Bilincini kaybetmiş haldeyken yerden kalkabilirsen öğrendiklerini uygularsın belki.
Yani kendinizi sıradan bir adama karşı savunmak için tamam,bunlar olabilir,ama eğitimli bir adama karşı dayanıklılığınız ve kavga tecrübeniz yoksa öğrendiklerinizin bir anda hepsi uçup gidebilir.Başkasının yumruğunu yemeyen kendi yumruğunu balyoz sanır derler.Biraz sopa yemek lazım bence.
Atılan dayaklar genelde eğitimsiz adamlara karşıdır ve bol bol anlatılır ama mesela hiç kimse yediği dayağı anlatmaz bizde,unutulmaya çalışılır onlar.
Gene ben bokstan örnek vereceğim kusura bakmayın benim en sevdiğim en delikanlı dövüş sporu boks.Boksör dayanıklı olduğu kadar,çok iyi defansa ve çok iyi de balansa sahiptir.Yumruk atarken falan öyle sağa sola savrulmaz,yüzünü ve beynini çok iyi korur.Bacak kısmı doğal olarak nispeten zayıftır,tek çaresi yere düşüreceksin boksörü becerebilirsen.Ondan sonrası ise gene belli olmaz.
İşte burada kick box-muay thai falan olsun o zaman diyenleri anlayabilirim.Ama ben gene de bunları boksörün önüne koymam.Badr Hari'yi izlediyseniz bilirsiniz adam deli fişek,tam bir bad boy,ama 2 sağlam yumruk yerse dağılıyor,yerden kalkamıyor.Ayrıca havalarda uçan tekmeler atan adam,hatta normal tekme bile atan adam bir kere risk almakta.Kendi dengesinden ödün vermekte.Evet daha sert bir darbe olur ama çok akıllıca değil bence.Bu sporlar şova ve ticarete yönelik daha ziyade diye düşünüyorum.
Benim içimde uhdedir boks.Buralarda bir tane kurs bulmuştum sonradan vazgeçtim, onlar da iyice kick boxa yönelmişler,demek ki ona talep var.Bir de Beşiktaşta yanılmıyorsam boks için çok güzel bir yer varmış ama pahalıymış baya ve ayrıca bana uzak.
Bakırköy-Bahçelievler civarında düzgün kaliteli boks kursu veren bir yer bilen varsa lütfen beni de bilgilendirsin.
Ayrıca yukardaki fikirlerimi destekleyen ve aksini düşünen herkesin yorumunu memnuniyetle beklerim,yanlışsam ben de doğrusunu öğrenmiş olurum çok iyi olur.