Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: Barbaros TR-1 Paslanmaz Çelik Tıraş Aleti
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Bazı konularda size ayrıntılı bilgi vermeliyim. Ticaretin belli kuralları vardır. Uluslararası hukuk ve yerel hukuk kuralları ticaretin şeklini ve esaslarını belirler. Bir hizmet, tasarım, proje ya da malın ilk olduğunu belirleyecek resmi belgeler hukuk içerisinde belirlenmiştir. Ülkemizde ikinci dünya savaşından sonra belli bir zamana kadar çelik talaş kaldırma ve döküm şeklinde tıraş makinesi üreten firmalar bulunmaktaydı. Plastik ucuz ürünlerin çıkmasıyla ve bazı ustaların vefatıyla, bu firmalar işlerini farklı alanlara taşıdılar. Ama bu şirketler hala faaliyetlerini sürdürüyorlar. Biz bunları yaptığımız ar-ge faaliyetlerinden, sanayi bakanlığı ve ticaret odaları kayıtlarından öğrendik. Biz şuan faaliyette olan bu firmaların bazılarından izin istedik helalleşerek verdiler yardımcı da oldular ancak bu firmalardan bir tanesi şuan büyük bir şirket olduğu için talebimizi incelemek için süre istedi ve iyi niyetleri de yok. Ortada böyle bir durum varken, biz Türkiye'de ilkiz gibi bir tanıtım faaliyetine girmekten de vazgeçtik, web sitemiz hazır değil ama taslağına da böyle bir şeyi eklemedik. Size de tavsiye etmem, geçmişte yaşamış vatandaşlarımızın insanlarımızın emeklerine saygı duyuyorsanız yalnızca mini bir itibar reklam için,Türkiye'de ilkiz gibi bir ifadeyi lütfen kullanmayın. Bunları çok dostane bir şekilde anlattım değerlendirmek size kalmış.

Dünya yavaş yavaş her konuda geleneksel yöntemlere dönüyor. Daha önce de forumda belirttiğim gibi bizim gibi üretim yapan bir kaç firmanın daha ortaya çıkması gerekiyor. Bu alanda fazla firmanın ortaya çıkmasıyla tüketici algısında farkındalık oluşuyor. Gereksiz yere kartuşlu aletlere bedel vermiyorlar. Siz de güzel bir şekilde bunu anlatmışsınız.

Ürününüz gördüğüm kadarıyla tamamen özgün bir model. Siz de artık üretim faaliyeti içinde olduğunuz için başlık kısmının en zor parça olduğunun farkına varmışsınızdır. Başlık kısmı tümüyle talaş kaldırma imalat ise mükemmel olmuş demek yeterlidir.

İlk zamanlarda biz de 316L sınıfı çelikten üretim yapacağımızı söylemiştik. L sınıfı paslanmazlar kaynak yapılmasının gerekli olduğu durumlarda kullanılmaktadır. Başlık parçasının vida kısımlarının kaynaklı olabilme potansiyeli olduğu için bu sınıf çeliği seçtik, ancak daha sonra tüm parçayı talaşla işlemeyi ele aldık ve 316 malzeme ile devam ettik. 316L sınıfı 316 ya göre nispeten daha çizilmeye müsaittir. Üretime geçmediyseniz 316Tİ malzeme ile üretime başlamanızı tavsiye ederim. Biz de bu malzeme ile testlere başladık.

Forum sitesi içerisinde tıraş makinesi üretim işine girmek isteyen başkaca arkadaşlar varsa yardımcı olmak isteriz. Alüminyum 7000 serisi bir projemiz var. Ancak biz iş yoğunluğu sebebiyle bu işe giremiyoruz. Bu işler ciddi takip ar-ge ve ustalık gerektiriyor. Kendimiz 4 servo motorlu mini tip(evinize bile kurabileceğiniz) cnc makinesi üretimini yapmayı planlıyoruz. Türk motorlar, Türk yazılım, Kore bazı takımlar ile birlikte yapacağız. Bu cnc makinesinin 50cmx50cm alanında bir üretim kapasitesi olacak. Günlük 4 adet talaş kaldırılarak işlenmiş 7000 serisi alüminyum(ıphone6s kasası örnek malzeme) malzeme çıkarabilecek. Bu sistem çeliği işlemiyor. Ancak bu seri alüminyum hafif ve dayanıklı. Bu iş için devletten kredi de alabiliyorsunuz. Çok ciddi bir yatırım da gerektirmiyor. Bu alanda ciddi girişimci olmak isteyen arkadaşlar bize ulaşabilirler.

Son olarak bizi kesinlikle rakip firma olarak görmeyin herhangi bir şekilde destek isterseniz kapımız her zaman açıktır.
@rocnel Murat Bey detaylı ve nazik açıklamanız için teşekkür ederim. Bahsettiğiniz firmalardan bilgim yoktu maalesef. İnternette böyle bir bilgiye de rastlamadığımı belirtmek isterim. Ancak sanayi bakanlığı yada ticaret odası gibi kurumlardan böyle bir bilgi alabileceğimi bilmiyordum.

Türk Patent Enstitüsünün sayfasından tasarım araştırma kısmından (http://online.tpe.gov.tr/EDESIGN) tıraş konulu ürünleri aradığım zaman en bilinen marka olan Gillette Company haricinde sizin bahsettiğiniz şekilde firmalara rastlamadım maalesef.
Türk malı olarak jiletlerin üretildiğini ayrıca Hilal ve Nergiz gibi zamak yada aluminyumdan üretilen makinalar olduğunu biliyorum. Yaklaşık 3 yıldır geleneksel tıraş ile ilgileniyorum, elimden sanırım 120'nin üzerinde alet geçti açıkçası pirinç kalitesinde bile bir ürüne rastlamadım. Ayrıca durum böyle bile olsa izin istemek konusunda bir gereklilik olduğunu düşünmüyorum, şayet ne tasarımlarını çaldık ne de patent ihlali yaptık diye düşünmekteyim.

Tabiki benim rastlamamış olmam bahsettiğiniz ürünlerin var olmadığını göstermez yanlış anlaşılmasın. Bu konuda edindiğiniz bilgileri buradan yada özelden paylaşma imkanınız olursa bilgi sahibi oluruz.

Türkiye'de yeni ürünleri görmek her zaman bizleri sevindirecektir, sonuçta bende bir geleneksel tıraşseverim ve gelenekselcilerin hiç biri bir tek alet ile yetinmiyor. İnşallah yeni girişimler ile ülkemiz daha da zenginleşir bu alanda. Desteğiniz için ayrıca teşekkür ederim, aynı şekilde fikir alışverişi yada elimizden gelebilecek şeyler için bizde buradayız.

Saygılar
Patent farklı bir konu hiç girmeyelim. Türkiye her ne kadar gelişmemiş gibi görünse de zeki çalışkan insanların olduğu bir ülke, zamanında onlarca bu iş ile ilgili firma kurulmuş, sonuçta tıraş bu aletlerle yapılıyormuş. Ancak bunlar küçük atölyeler, faturasız ruhsatsız olanlar çoğunlukta. Ben Denizli Yatağan'da damascus(şam çeliği) çeliğinden bu makinelerden elle yapan ustalar gördüm. Anlattıklarına göre Atatürk bile Yatağan ürünü kullanıyormuş(?) ne kadar doğrudur kesinlikle bilmem ama, Yatağan da söylenene göre 800 yüzyıldır ustalar bu işle uğraşıyorlar. Bu işin tarihini çok ciddi şekilde inceledim yurdumuzda yüzyıllardır çelik tıraş aletleri(bıçak,makas,tarak,ustura vb.) üretilmiş ve 1945-1970 dönemi sonrasında biz de(Rocnel, Barbaros) atalarımızın devamıyız. Birkaç firmanın daha dahil olmasıyla bu işin hakkı verilecektir.

EK OLARAK: Yukarıdaki bahsettiğim atölyeler bahsettiğim firmalar değil. Siz biz ilk çelik makine üreticisiyiz derseniz bilenen büyük bir firma var sizinle muhakkak iletişime geçer, biz biraz sıkıntı yaşadık, yaşadığım deneyimleri size de bilin.
Bilgiler için teşekkür ederim. İletişime geçmelerini bekleyelim o halde. Ona göre gerekli değişiklikleri yaparız.
Unnamed hocam, hayirli ugurlu olsun. Cok ama cok sevindim.
Teşekkürler @izbe üstadım. Umarım beğenirsiniz.
Sonunda çalışmalar nihayete ulaşmış @theunnamed üstadım,çok sevindim hayırlı olsun
Cok keyifli bir trasti yag gibi akti ve r41 i gonlumdenki yerinden silkeledi atti.kaliteli isciligi goz alici tras konforu ise fevkalade.uretenin ve tasarlayanin ellerine saglik Wink)

fxeyq9.jpg
2yy6t15.jpg
1zznnrr.jpg
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20