Domuz kılı fırçalar için detaylı break-in rehberi
Heritage'in hizli break-in ve jellestirme yontemi.

Part 1:





Part 2:



Cevapla
Eskiden çok uğraşırdık. Cımbızla makasla oturup saatler boyu siyah kıl, kalın, ters kıl ayıklamak vs. Sonra halıya , havluya sürüp çatallanmadı için uğraşmak Big Grin Şu an tamamen boş bir eylem olduğunu düşünüyorum. Ortalama 6-7 ayda fırça zaten kullanıma hazır hale geliyor, kullanmaya devam edip hiçbirşey yapmamak bence en iyi metod.
Cevapla
bu break-in işlemine nedense soğuk bakan taraftayım. kendi kendine kullana kullana kıvama gelmesi taraftarıyım. 3 tane domuz kılı fırcam var sadece 1 tanesine yüzeysel, acemice break'in işlemi uyguladım sonra vazgectim. zamanla kullana kullana hepsi de cok güzel kıvama geldiler.
Cevapla
Merhabalar. Domuz kılı fırçaları break-in olmadan köpürme işleminde başarısız mı oluyor yoksa ben mi beceremedim.
1 yıldır sert yapılı sentetik kullandım, tıraştan önce 5 dakika kadar sıcak su da tutup, içinde biraz su bırakacak şekilde köpürttüğümde 3 tıraş kadar beni idare edecek köpük oluşuyordu. Yeni aldığım domuz kılında sabunun içinde neredeyse 3-4 dakika boyunca çevirmeme rağmen köpük elde edemedim. Tek perde yetecek kadar bile çıkmıyor neredeyse.
Bu arada, sentetiği kullanırken sabunlu kasede 30 saniye karıştırıp ondan sonra başka boş bir kasede iyice köpürtme yapardım.
domuz kılında ise 3 dakika gibi bir süre sırf sabunlu kasede geçti ama köpürmedi, boş kasede köpürtmeye çalışınca da çok az bi miktar artış oldu.

Kullandığım fırça ; omega 11121
Cevapla
Öncelikle herkese bol köpüklü az tahrişli tıraşlar dilerim. Bu konuda naçizane tecrübelerimi müsaadenizle paylaşmak isterim. Başlamadan önce de belirtmeliyim ki her ne kadar forumun varlığını yeni keşfedip yeni katılmış olsam da ilk tıraş olmaya başladığım günden bu yana hem dededen hem babadan görmüş olmam sebebiyle ilk tıraş olmaya başladığım zamanlardan itibaren 20 yılı aşkın süredir araya bazen kartuşlu veya sabit bıçaklı sistemler girmiş olsa da değişmeyen tek şey fırçayla hazırladığım köpükle tıraş olmaktır. Konu bazında makinelere girmeden domuz kılı fırçalarla ve break in kısmıyla ilgili tecrübelerimi aktarmak istiyorum. Katılanlar olabileceği gibi katılmayanlar da olacaktır.

Düğüm kısmından başlayacak olursak;

- Fırçamızın kullanım ömrünü en temel düzeyde düğüme ne kadar az zarar verdiğimiz belirler. Düğümler çoğunlukla kullanımdan ötürü ortadan kalıp halinde ayrılırlar. Çok uzun süre kullanımdan sonra da ömürleri genelde bu şekilde biter.
Yeni başlayacak arkadaşlara tavsiyem her ne kadar kıllar su emecek olsalar da sıcak suya koyduğumuz zaman düğüme kadar daldırmayalım.
Özellikle yeni üretim yerli fırçalarda karşılaştığım durum düğüm kenarlarında ve içinde çok kısa ve çoğunlukla kalın şeffaf kıllar vardır bunlar yapıştırıcıyı destekleyip düğümü güçlendirmek içindir koparmayalım.
Kullanım esnasında batma yapacak olan kıllar şeffaf olanlardır. Uzun kullanımda onların bile çatallandığını gördüm ama o kadar uzun süre beklemeye gerek yok düğüme zarar vermeden kesilebilir. Mümkün mertebe koparma yoluna gitmeyelim. Düğümümüz zayıflamasın.
Siyah kıllar çok uzun zamana gerek kalmadan çatallanır. Çok sert olanlar kesilebilir ama ben mecbur kalmadıkça kesmemeyi tercih ediyorum. Çatallanmalarını bekliyorum.
KESME İŞLEMLERİNİ MUTLAKA FIRÇA ISLAKKEN YAPALIM.

- Kıllara gelecek olursak iyi bir köpük için kılların sağlıklı tutulması önemli sonuçta kullandığımız malzeme doğal bir malzeme ve hayvanın vücudundayken özellikle yağ dokularıyla besleniyordu. Bu nedenle don yağlı sabunlara daha iyi tepki verdiğini düşünüyorum. Don yağını emse bile kılların doyduğu için daha az köpük tuttuğu kanaatindeyim. Ayrıca don yağı kılların daha yumuşak olmasına da etki ediyor. Hem kullanım rahatlığı veriyor hem de bol köpük sunuyor.

- Break in konusuna gelirsek eğer. Daha önceden bahsedilmiş ya da bahsedilmemiş birçok yöntemi kullandığım ve sayısını unuttuğum birçok fırçamda denedim. Bazılarını bu süreçte feda bile ettim. Öncelikle bütün kimyasallar fırçaya az ya da çok zarar veriyor. En az zarar veren don yağlı sabunlar ancak fiyatlarını göz önünde bulundurarak hareket etmek lazım. Özellikle ilk temizlikte kullandığımız şampuanlar kılın artık deriyle bir bağlantısı kalmaması ve beslenememesi sebebiyle zarar veriyor. İlk temizlikte don yağlı sabunlar biraz maliyetli gelebilir bu yüzden kostik kullanılmamış kül suyu ya da hindistan cevizi yağı ile köpürmesi sağlanan sabunlar kullanabiliriz. Bu yöntem aynı zamanda kılların çatallanmasını da sağlar.

- Fırçalarımızdaki kılların arada bir dinlenmeye ve bu esnada hayvansal yağa da ihtiyacı var. Tabi bunu dedim diye yağa bulamaya gerek yok. Krem kıvamında satılan don yağları var yağlı suya batırmak kılları besliyor. Ateş kullanılmadan sıcak su içerisinde eritilmiş tereyağı
denediğim de oldu. Başarılı sonuç verdi. Aman yanmış tereyağı kullanmayalım. Yumuşak olmalarını ve daha hızlı Çatallanmalarını sağlıyor. İyice duruladıktan sonra köpük yutmayı azaltıyor. Yağ konusunu abartmazsanız denenmiş ve başarılı olmuş bir yöntemdir.

Köpüklü bekletmek hem kılları yumuşatıyor hem de çatallanmayı destekliyor ama bekletmeyi don yağlı sabunla yaptığımız köpükle yapalım.

Havluyla yaptığım break inlerde kılların fazla zarar gördüğünü kırılmalar olduğunu gördüm. Başarılı bir yöntem ancak fırça ömrü açısından ben artık kullanmıyorum. Onun yerine ara ara tasta ya da kostiksiz sabunda köpürterek break in yapıyorum.

Öyle aylarca beklemeye gerek kalmıyor. Temizlik sürecinden sonra çatallanmaların başladığını fark edeceksiniz. Tasta köpürtme yaparak normal kullanıma devam edebilirsiniz. Üçüncü haftadan itibaren fırçanızdaki çatallanmayı ve yumuşamayı hem gözle görerek hem de hissederek fark edeceğinizi düşünüyorum.

Unutmayalım doğal fırçamız için doğal yollar en sağlıklı ve uzun ömürlü olanıdır. Unuttuğum birşey olursa tekrar ekleme yaparım.
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  SATILIK: Semogue 1470 Domuz Kılı Fırça asrnnn 2 1,152 11/10/2023, Saat: 14:03
Son Yorum: farukkati
  Semogue Torga-C5 Premium Domuz Kılı Tıraş Fırçası Fatih23 18 8,795 05/04/2023, Saat: 12:22
Son Yorum: Mecanica
  Yerli domuz fırçalar Second pass 15 6,329 23/02/2023, Saat: 16:10
Son Yorum: anlatıcı
  Domuz kılı fırça temizlik problemi Oldstyle 5 2,652 20/11/2021, Saat: 23:10
Son Yorum: Oldstyle
  Domuz Kılı Fırça Seçimi esevetnov 313 182,048 11/10/2021, Saat: 19:27
Son Yorum: Bakkal
  Domuz Kılı Fırçalarda Sertlik Oranı/Cetveli muhendisbey 11 3,620 06/04/2021, Saat: 17:57
Son Yorum: muhendisbey
  Temizel domuz kılı fırçaları Soner 9 7,963 25/10/2020, Saat: 12:02
Son Yorum: kral arthur
  En iyi 5 domuz kılı fırça ckeskin 60 75,772 05/09/2020, Saat: 23:50
Son Yorum: marv
  Domuz Fırça Break-İn İşlemi ve Kimya 101 dikdik_s 28 22,805 27/06/2020, Saat: 15:33
Son Yorum: trooper_gs
  Domuz kılı fırça alerjisi yaşayan oldu mu? Kecelan 26 10,692 15/06/2020, Saat: 20:20
Son Yorum: Kecelan

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: