11/10/2013, Saat: 22:09
İçimizde bilen var mı bilmiyorum: Kafkas usulü denen, soğuk suyla çay demleme yöntemi var. Gerekçesi, 90-100 derece civarındaki kaynar su, çaydaki yararlı minerallerin, antioksidanların,... etkisini kaybetmesine yol açarmış.
Kaynamış ve ılımış suyla (musluktan ya da damacanadan değil) çayı demliyorsunuz -tabi ki porselen demlikte ve kısık ateşte kaynamakta olan su çaydanlığının üzerine koyuyorsunuz demliği, 10-15 dakika demlenmeye bırakıyorsunuz. Ben seviyorum böyle demlenen çayı.
Bir de derler ki, bardağa doldurulurken önce dem sonra su değil, tersi uygulanmalıymış. Bunun nedeni de 50-60 derecelerde olan demin üzerine 100 dercede olan suyu dökerek değerini kaybetmesine neden oluyormuşuz (kaynar suyla demleme ile aynı olay). Demi bardaktaki sıcak suyun üstüne koyunca etkilenmezmiş (nasıl oluyorsa?).
Afiyet olsun.
Kaynamış ve ılımış suyla (musluktan ya da damacanadan değil) çayı demliyorsunuz -tabi ki porselen demlikte ve kısık ateşte kaynamakta olan su çaydanlığının üzerine koyuyorsunuz demliği, 10-15 dakika demlenmeye bırakıyorsunuz. Ben seviyorum böyle demlenen çayı.
Bir de derler ki, bardağa doldurulurken önce dem sonra su değil, tersi uygulanmalıymış. Bunun nedeni de 50-60 derecelerde olan demin üzerine 100 dercede olan suyu dökerek değerini kaybetmesine neden oluyormuşuz (kaynar suyla demleme ile aynı olay). Demi bardaktaki sıcak suyun üstüne koyunca etkilenmezmiş (nasıl oluyorsa?).
Afiyet olsun.