52100 Dövme Ustura
#1
Selamün aleyküm.

Yeni bir komşunuz olarak daha önce bıçak yaptığımdan bahsetmiştim. Aranıza katıldıktan sonra açıkçası usturaları incelemeye ve gizli gizli ilgide duymaya başladım. Elimde bulunan küçük bir rulmandan bıçak olmayacaktı ve bende ustura denemesinde bulunayım dedim ve bu aşamaya geldim. Beğeninize ve görüşlerinize sunuyorum. Henüz pimlerini takmadım.

Boyut, form gibi yapısal düzeltilmesi gereken yerler nelerdir belirteniz sevinirim.

Model: Pelit
Çelik: 52100
/ 58-59HRC (Tahmini)
Boy: 100mm
Sırt: 3mm
Ağız: 50mm /
Quarter Hallow
Açık boy: 180mm
Sap: Meşe
Pimler: 3mm / 2mm Galvaniz


4Gav7L.jpg

NOZRmP.jpg

OyopgQ.jpg

pG6prm.jpg

POlZXN.jpg
WWW
Cevapla
#2
Tebrik ederim. Bu tip projelerin forumun gelişimi açısından önemli olduğunu düşünüyorum.Naçizane tavsiyem prototip usturanızı @taskind @Chinaski üstadlara göndermeniz,Eminim onlardan gelecek geribildirimlerle daha güzel bir ürün ortaya çıkacaktır.Kendi adıma teşekkür ederim.Eline,emeğine sağlık.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
bir yıl daha bitiyor
düşlerim,tasarılarım,yarım kalmış onca şey
her yıl biraz daha kısalıyor bir öncekinden
bana mı öyle geliyor yoksa daha hızlı mı ilerliyor zaman
insan yaşlanırken?
Cevapla
#3
@EmrahEray girişiminiz için sizi tebrik ederim.@ahraz üstadın söylediği gibi forumda ustura konusunda bilgili olan üstadlarla iletişime geçerseniz bu becerinizi daha iyi noktalara taşıyarak iyi bir ustura üreticisi olabilirsiniz.Başarılar dilerim.
de te fabula narratur.!
Cevapla
#4
Ellerine sağlık komşum, ustura işi tabi biraz bıçaktan değişik, öncelikle çelik işinden anlamadığımı belirteyim ve ekleyeyim, usturanın istediği ince ağzın kolayca verileceği ve bu ağzı koruyabilecek kalitede bir çelikmi bilmiyorum, sertlik olarak ta , en azından bu söylediğim özelliklerden dolayı biraz daha yüksek olmasını tercih ederiz.
Usturanın kendine has bir geometrisi ve özellikleri vardır. Biçaktaki biçimler gibi,( scandi, hollow vb).. usturada da aynı şekilde hollow, wedge gibi taşlama şekilleri vardır.
Grubumuzun üstadlarından Lord Spar hawk ın bloğunda bu konuda çok bilgi bulacaksın öncelikle okumanı tavsiye ederim. http://tiraskeyfim.blogspot.com/
Kendine has geometrisinden bahsetmek gerekirse, usturanın yaklaşık olarak 14 ila 18 derece arasında bir ağız açısına sahip olması beklenir. Bunu da genellikle sırt genişliği 1 birim ise yere temas edecek olan yanak kısmının 4 birim olması ile sağlamaya çalışırlar. Tabi bu her zaman böyle olursa süper olacak değildir, ustalık diye de birşey var tabiki.
Usturanızdaki görselliği ve sapını bir tarafa bırakırsak, fotolardan taşlama biçiminin kama biçimli mi, yoksa iç bükeymi olduğunu göremiyoruz o yüzden bir şey söyleyecek durumda değilim, ancak bıçak yanağının bittiği kısım ile sapın birleştiği , yabancıların pivot pin dedikleri ( türkçesini bilmiyorum kusura bakmayın) kısma kadar olan mesafe biraz kısa kalmış gibi görünüyor, ustura ile tıraş olurken oraya iki parmağımızı koyacağımızı düşününce bana öyle göründü ancak resimler iki boyutlu ve yanılmış olabilirim.
Ben lord üstadın bloğunu okuyarak ustura hakkında genel bir bilgiye sahip olmanı ve youtube da ustura yapımı ile ilgili videoları seyretmeni yapacağın usturaları geliştirmek açısından faydalı olacağını düşünüyorum. örnek olarak:
https://www.youtube.com/watch?v=48IznM5CEYs&t=1209s
https://www.youtube.com/watch?v=GAzQ2bcpkyY&t=803s
işlerinin devamını görmeyi dört gözle bekliyorum
Cevapla
#5
Merhaba elinize sağlık, genel olarak beğendim düzeltilebilecek yerleri var.

Öncelikle wade&butcher tipi bir ustura yapmışsınız Böyle iri usturalara düz yerine yuvarlak smile ağız vermeniz kesim efektifliği için daha iyi olur. İkinci olarak önemli bir sıkıntı doğru yazdıysanız sırt 3mm çok ince. Normal ustura için bişle ince ama bu tip bir usturada sırt kalınlığının 5-6mm'den az olmaması lazım. Çeyrek demişsiniz ama bana daha ziyade near wedge gibi yani yarı kama gibi geldi.

Ya taşlamanızda sıkıntı var ya çeliğin orta kısmı daha kalın kalmış. Sırt ve ağız dengesiz taşlanmış bu önemli bir kusurdur. Bilemede de tıraşta da zorluk çıkarır. Pim deliği çok büyük olmuş daha küçük olabilirdi. Ve son olarak kuyruk kısmı çok kaba kalmış o şekilde, daha ince kıvrımlı şekilde taşlasanız daha iyi olur. Yani aslında vermeniz gereken form şu şekilde olmalı genel olarak, buna sap formu da dahip sap biraz kaba kalmış.

171383d1404176872-sky-high-prices-17-16-...s-fbu1.jpg
http://tiraskeyfim.blogspot.com/  
http://saklinotalar.blogspot.com/
WWW
Cevapla
#6
Hepinize ayrı ayrı içten teşekkürlerimi sunuyorum. Kabaca eksikliklerimi anladım. Bu düzeltmeleri yaptıktan sonra fotoğraflayıp tekrar görüşlerinize sunacağım.

Ağız near wedge olabilir ben aşağı yukarı çeyrek dedim. Smile Taşlamayı yaparken oldu bu dedim ama bilerken bende yamuk taşlanmış olduğunu farkettim. Biraz düzelttim ama az bişey daha gerekiyor.

Sapa sizce meşe uygun mu? Gayet kuru ve sert ama sonuçta suyla haşır neşir olucak. Bir yöntem var japon yapıştırıcısıyla sapi komple kaplamak cila atmak ve zımparalamak gibi. Sudan uzak tutar gibime geliyor daha önce denemedim.

3pzNZO.jpg
WWW
Cevapla
#7
Sap konusunda meşenin uygunluğuna birşey diyemem ama bence yerel bir ağaç olmasından dolayı hiç fena fikir değil. Ayrıca çok uygunsuz olmadığı sürece (mesela kavak gibi aşırı yumuşak, bol lifli) hemen her ağaç uygun hale gelir. Benim sap konusundaki tavsiyem kenarlarını belirgin bir şekilde yuvarlamanız veya öyle hoşunuza gitmiyorsa derin bir şekilde(4-5 mm) 45 derece pah vermeniz şeklinde olur. Şu haliyle çok kaba görünüyor.

Cila konusunda japon yapıştırıcısını ben aşırı yapay buluyorum. Ahşap cilası/verniği ile bir kaç kat uygulama her şekilde daha iyi sonuç verir.
Cevapla
#8
Sapta meşe uygundur tüllü yapısından dolayı su geçirgenliği çok düşüktür bundna dolayı şarap fıçısı yapımında kullanılır. Ama bir kaplama yapmak her halükarda gerekli. Yapon pek hoş olmayabilir. Bu durumlarda tung oil, danish oil gibi kuruyan yağlar uygulanabilir, üzerine de wax yapılır. Ya da sadece wax yaparsınız. Kendi karışımınızı da yapabilirsiniz mineral yağ içinde bal mumu ve/veya karnauba mumunu benmari eritip katı bir merhem elde edip yüzeye bezle birkaç kat uygulayıp fazlasını atarsanız sudan güzelce korur ağacı. Yine ağaçlara zımpara değil, düzgün sistire atarsanız su iticiliği daha fazla olur.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/  
http://saklinotalar.blogspot.com/
WWW
Cevapla
#9
(01/11/2017, Saat: 10:34)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Sapta meşe uygundur tüllü yapısından dolayı su geçirgenliği çok düşüktür bundna dolayı şarap fıçısı yapımında kullanılır. Ama bir kaplama yapmak her halükarda gerekli. Yapon pek hoş olmayabilir. Bu durumlarda tung oil, danish oil gibi kuruyan yağlar uygulanabilir, üzerine de wax yapılır. Ya da sadece wax yaparsınız. Kendi karışımınızı da yapabilirsiniz mineral yağ içinde bal mumu ve/veya karnauba mumunu benmari eritip katı bir merhem elde edip yüzeye bezle birkaç kat uygulayıp fazlasını atarsanız sudan güzelce korur ağacı. Yine ağaçlara zımpara değil, düzgün sistire atarsanız su iticiliği daha fazla olur.

Vernik nasil olur hocam? Suyla temas durumundan emin degilim ama agaci daha guzel muhurler lekelenmelere karsi ve parlak-yari mat gorunum verir.
Hijyene önem veren elit bey
Cevapla
#10
(01/11/2017, Saat: 11:46)pundoe Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Vernik nasil olur hocam? Suyla temas durumundan emin degilim ama agaci daha guzel muhurler lekelenmelere karsi ve parlak-yari mat gorunum verir.

Vernik biraz çiğ gösterebilir parlak parlak. Saten olursa belki ama wax'ın naturel satenliğini vermez o da.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/  
http://saklinotalar.blogspot.com/
WWW
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Ankara da çelik ustura biletme taka 0 1,154 14/06/2023, Saat: 00:14
Son Yorum: taka
  Eikaso Ustura yigit 6 3,784 13/03/2023, Saat: 16:53
Son Yorum: Don Quijote
  Jhon nowill ustura Eren43 1 1,447 25/01/2023, Saat: 22:41
Son Yorum: Eren43
  ÇELİK USTURA SETİ YARDIM Thunder 2 1,982 25/12/2022, Saat: 05:15
Son Yorum: Thunder
Thumbs Up Favori Ustura Sıralaması rewolwer_ 25 14,704 19/12/2022, Saat: 17:59
Son Yorum: habaz
  Çelik ustura tavsiyesi dnzahmetdnz 7 3,807 18/09/2022, Saat: 15:14
Son Yorum: Lord Sparhawk
  İlk Kez Ustura Seti Alacak Olanlara Tavsiyeler ohtararan 76 96,103 02/09/2022, Saat: 21:01
Son Yorum: Lord Sparhawk
  Çelik Ustura Bükeyliği HK. trustalt 4 2,426 16/08/2022, Saat: 14:10
Son Yorum: trustalt
  Çelik Ustura Nasıl Bilenir (Videolu Anlatım) rewolwer_ 51 27,818 11/08/2022, Saat: 12:45
Son Yorum: trustalt
  Çelik Ustura Seti Tavsiyesi ArdaSeremet 5 2,789 10/08/2022, Saat: 21:24
Son Yorum: ArdaSeremet

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: