Yorumları: 15
Konuları: 3
Kayıt Tarihi: 2016
Herkese merhaba,
Ağız açmayı ve bilemeyi keşfetmek, hadi itiraf edeyim; Biraz kurcalamak ve üzerinde deneyler yapmak amacıyla bir ustura almak niyetindeydim. Bu gün bu hevesle gittiğim Feriköy antika pazarından bu kuzuyu aldım. Fiyat olarak da (ayıptır söylemesi) 50 TL verdim.
Üzerinde direkt yazmasa da internetten bakındığım kadarıyla sanırım markası ERN. Forumda Ern çeliklerinin kaliteli olduğundan sıklıkla bahsediliyor. Ama fotoğraflardan da görüleceği üzere bakıma muhtaç vaziyette.
Kalitesini bilemediğim için bir konuda emin olamadım. Eğer gerçekten kaliteli bir şey ise onu acemice deneylerimle mahvetmek istemem. Belki de usulüne göre restore edilip kullanılmayı hak ediyordur. Ama eğer piyasada sık ve kolayca bulunabilir bir model ise üzerinde keşiflere girişmek istiyorum.
Deneyimli komşularım bir iki kelam edebilirse minnettar kalırım.
Yorumları: 401
Konuları: 40
Kayıt Tarihi: 2012
Komşum, nihayetinde senden kıymetli değil, öğreneceklerinden de kıymetli değil, evet bir ern ustura , önden görebildiğim, yarım hollow güzel bir ustura. Normal bir ustura daha başka bir özelliği yok , resimlerdeki ile yetinerek söylüyorum, ucuz almışsın 150-200 Tl aralığında gider, küçük bir bakımla. Ancaaaak, usturayı iyice bir görmek ve taşa sürmek gerekir ki, gerçek manada yorum yapabilelim. İyice inceleyip ağız kısmında veya yakınlarında pas gölcükleri varmı bakmak lazım, iyice bir bileyip, arka arkaya birkaç kere tıraş olmak lazım ki, temperi bozulmuş olabilir ve ikinci üçüncü tıraşta ağızının keskinliğini kaybedebilir, vb.. Genelde vintage usturalarda yaşanılan problemler bunlar.
Bence elini geliştirebileceğin bir ustura ama kafamda sorun kalmasın diyorsan, bir tane gold dollar al buradaki arkadaşlardan ve onda kendini geliştir.
Yorumları: 15
Konuları: 3
Kayıt Tarihi: 2016
Taskind hocam yorumun için teşekkürler.
"Pas gölcüğü" ne kadar da yerinde bir tanımlamaymış. Bu tür teknik jargonları pek bilmem de.
Ama gözümün gördüğü kadarıyla paslar hep yüzey üzerinde yapışık vaziyette. Çekmecede WD40 vardı. Biraz sıkıp bekledikten sonra sildim. Şimdi hem paslı hem pırıl pırıl
Sonra bir de metal parlatıcı macun ve Dremel'in keçe ucuyla biraz takılacağım. Paslarından arındırıp temizlemeyi becerebilirsem şimdilik ne ala.
Bu arada bu "magnetic kafası" enteresanmış. Kimi diyor; manyetik etki, paslanmayı geciktiren bir unsur. Kimi diyor; manyetik alan kandaki demiri derinin üst yüzeyine toplayarak, kılları usturanın ağzına çekermiş. Bu bana biraz deli saçması geldi doğrusu.
Ama çoğunluk bu magnetic özelliğin bir ticari atraksiyon olduğu görüşünde.
Yorumları: 193
Konuları: 4
Kayıt Tarihi: 2015
(10/10/2016, Saat: 13:17)Rusty Adlı Kullanıcıdan Alıntı: ...
Bu arada bu "magnetic kafası" enteresanmış. Kimi diyor; manyetik etki, paslanmayı geciktiren bir unsur. Kimi diyor; manyetik alan kandaki demiri derinin üst yüzeyine toplayarak, kılları usturanın ağzına çekermiş. Bu bana biraz deli saçması geldi doğrusu.
Ama çoğunluk bu magnetic özelliğin bir ticari atraksiyon olduğu görüşünde.
"Magneto'nun da tercihi!"
Yorumları: 118
Konuları: 5
Kayıt Tarihi: 2014
Hayırlı olsun komşum.
Yorumları: 15
Konuları: 3
Kayıt Tarihi: 2016
(10/10/2016, Saat: 17:52)nacho_grande Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Hayırlı olsun komşum.
Hayırlı tıraşlar. Cümleten..
Yorumları: 401
Konuları: 40
Kayıt Tarihi: 2012
komşum benden sana tavsiye dremeli sakın ola usturaya yaklaştırma, çünkü en ufak bir hata da usturandan olabilirsin, usturanın çeliği ince olması ve karbon ağırlıklı çelik olması sebebiyle hemen kırılabilir, dremel usturaların düşmanı gibidir. Neredeyse her deneyen bir usturasından olmuştur. Bence yapman gereken tek şey el ile zımpara yapmaktır, önce 320 kum ile başla, eğer kaybolmuyorsa , daha aşağı kumlara 120 kuma kadar in, yok eğer paslar kayboluyorsa 1000 kum ve üstüne çıkabilirsin. Ancak dediğim gibi, pas gölcükleri yoksa , hiç zorlama çünkü eski görünümlü usturanın da seveni çoktur ( yarın öbürgün satmak istersen diye söylüyorum).
Yorumları: 1,143
Konuları: 16
Kayıt Tarihi: 2015
(11/10/2016, Saat: 00:13)taskind Adlı Kullanıcıdan Alıntı: komşum benden sana tavsiye dremeli sakın ola usturaya yaklaştırma, çünkü en ufak bir hata da usturandan olabilirsin, usturanın çeliği ince olması ve karbon ağırlıklı çelik olması sebebiyle hemen kırılabilir, dremel usturaların düşmanı gibidir. Neredeyse her deneyen bir usturasından olmuştur. Bence yapman gereken tek şey el ile zımpara yapmaktır, önce 320 kum ile başla, eğer kaybolmuyorsa , daha aşağı kumlara 120 kuma kadar in, yok eğer paslar kayboluyorsa 1000 kum ve üstüne çıkabilirsin. Ancak dediğim gibi, pas gölcükleri yoksa , hiç zorlama çünkü eski görünümlü usturanın da seveni çoktur ( yarın öbürgün satmak istersen diye söylüyorum).
"Neredeyse her deneyen bir usturasından olmuştur." cümlesi beni de aldı götürdü
Komşum, eline sağlık.
Dünyayı görüşüne göredir, insanın dünya görüşü. Maddeci için, gözyaşı tuzlu su, kalp ise kan pompasıdır...
Yorumları: 15
Konuları: 3
Kayıt Tarihi: 2016
Doğrusu önce kendime güvenip Dremelle başladım. Ama Dremelin incecik çeliğin yüzeyinde yarattığı deprem gibi vibrasyonu hisseder hissetmez tırsıp bıraktım.
Hazırda 1200lük zımparam vardı. Sadece onunla bile paslar bayağı bir gitti. Aslında daha da ilerleyecektim. Ama yanak kısmındaki yazıyı tamamen uçurmak içimden gelmedi. Muhtemelen sıra bileme aşamasına geldiğinde yazı mazı hikaye olacak. Üstüne bir de metal polish ile parlatınca ayna gibi oldu.
Aslında görünüş olarak eski hali daha çok hoşuma gidiyordu. Ama bu usturayı tekrar işlevsel bir hale getirmeyi kafama koydum.
Bu arada parlak ustura fotoğrafı çekmek de ne zormuş
--
Yorumları: 401
Konuları: 40
Kayıt Tarihi: 2012
Merak etme komşum bilerken usturanın ağzı ve sırtı taşa değecek,yanakları değmeyeceği için yazılara hiç bir şey olmaz