Uzunca bir aradan sonra yeniden bir kolay ve lezzetli bekar adam yemeği ile çıktım geldim karşınıza. Bu sefer mutfağı işgal etme amacımız pizza yapmak. Eğer üşengeçliğinizi ve ''eeeh kim uğraşacak şimdi onla'' gibi düşüncelerinizi bir defalığına kenara bırakıp evde pizza yapmayı denerseniz bir daha Dominos, Pizza Hut, Papa John's gibi Amerikan zorlaması pizzalardan sipariş vermek istemeyeceksiniz.
-o-o- Bu paragraf tamamen benim pizza hakkındaki gevezeliğim, tarif için sonra paragrafa atlayabilirsiniz
-o-o-
Az önce kullandığım ''Amerikan zorlaması'' lafını biraz açmak istiyorum. Amerikalılar her zamanki gibi sevdikleri bir ürünü farklı bir kültürden alıp aslına benzer fakat bir o kadar da farklı hale -kendi damak zevklerine uygun- getirip sonra da bunu pazarlamaya bayılıyorlar. Buna örnek olarak Manhattan sokaklarında yiyebileceğiniz üzeri sarımsaklı mayonezle kaplı et ve tavuk dönerler, kalın pofidik hamurlu peyniri bol ve kopmamakta direnerek sünen üzerinden yağı damlayan pizzalar vs örnek verilebilir. Hem İtalya seyahatlerimden hem de takip ettiğim bir iki yemek blogu ve şeften gördüğüm kadarıyla asıl İtalyan pizzası siz onun ne olmasını istiyorsanız odur; kare olabilir, yuvarlak olabilir, bol peynirli/az peynirli, ince/kalın, bol soslu ıslak ve yumuşak veya az soslu çıtır çıtır vs vs. Yani bunca yıldır ülkemizde bize baskılanan pizza dediğin şöyle olmalıdır böyle olmazsa pizza olmaz gibi lafları pek kâle almamak lazım. Pizza dediğimiz şeyin çok basit 3 malzemesi var hamur, domates sos ve peynir. Tabii domates sos olmayan şey pizza değildir de diyemeyiz az önce dediğim gibi ''pizza siz onun ne olmasını istiyorsanız odur''. Buna en güzel örnek domates sosu minimal olan veya hiç olmayan onun yerine kırık cevizli nar ekşili sosun üzerine yayılmış dana carpacciolu nefis tatlı/ekşi pizza diyebilirim.
-o-o-o-o-
Gerekli Malzemeler ( 4 tane pizza için)
Pizza siz onun ne olmasını istiyorsanız odur düşüncemizden yola çıkarak yine keyfinize göre düzenleyebileceğiniz bir malzeme listesi hazırladım. Listenin ilk yarısı pizzamızın hamur kısmını hazırlarken kullanıcağımız malzemeler ikinci yarısı ise üstünü süslerken kullanacaklarımız. Aslında ikinci yarıyı yazmama gerek yok, o kısım tamamen sizin hayal gücünüze kalmış. Ben malzemeler için kişi bildirmek yerine 4 pizza için diyorum ;çünkü 2 arkadaş 2şer tane de gömebilirsiniz 4 tane standart insan birer tane yiyip doyadabilir artık o size kalmış
- 2 Kutu 200gr Domates Püresi (Pizzanın daha yumuşak ve ıslak olmasını istiyorsanız 1 paket daha ekleyin)
- İsteğe göre 1 yemek kaşığı domates salçası
- Taze Reyhan veya Fesleğen (yoksa kuru da olur)
- Kuru Kekik ve Kuru Nane
- Karabiber
- Tuz
- Zeytinyağı
- Dilediğiniz her türlü peynir
- 1 paket Lavaş
- Dilediğiniz kadar sarımsak (Sarımsaklar standart boylarda olmadığı için tam diş olarak ölçü veremiyorum ayrıca bir de damak zevki farkı var, siz kendinize göre ayarlayın)
- Sosis, salam, sucuk, füme et vs her türlü şarküteri ürünü
- Mantar
- Biber
- Soğan
Hazırlanışı
1) Sarımsakları soyup, bıçakla çok ezmeden iyice küçültün ve sosumuzu yapacağımız tencereye atın. Üzerlerine biraz zeytinyağı gezdirip orta/kısık olacak şekilde altını yakın.
3) Tercihinize göre reyhan veya fesleğenleri çok da ufaltmadan ince ince kıyın. Altın rengi almış sarımsaklarımızın üzerine domates pürenizi dökün ve reyhanı ekleyin.
4) Damak zevkinize göre kuru kekik, kuru nane, karabiber ve tuz ile domates sosunuzu çeşnilendirin sonra üzerine 2-3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ekleyip altını kısıp bırakın. 5 dakika kadar kendi halinde ocakta kalsın hem baharatların hem taze otların tadı sosa geçsin. Arada sırada tadına bakın, dilediğiniz kıvama gelince ocaktan indirip bir kenara alın.
5) Sos pişedursun siz rendeliyeceğiniz peyniri rendeleyin, dilimlenecek ürünleri dilimleyin parçalanacakları parçalayın.
6) Büyük bir servis tabağına bir tane lavaş serip üzerine domates sosunuzdan sürün. Dilerseniz bu ara kata da peynir koyup ekstra peynirli de yapabilirsiniz. Domates sosu ne fazla ne az olacak ve her yere gelicek şekilde sürdükten sonra bir lavaş daha alıp ilkinin üzerine yerleştirin ve domates sosu sürün. Domates sosundan sonra rendelediğiniz peynirden keyfinize göre her yerine dağıtın. Bu peynirli domates sosu katmanın üzerine şarküteri ürünlerinizi ve sebzelerinizi dağıtın. En son hepsinin üzerine biraz daha peynir serpip çok az zeytinyağı gezdirip yağlı kağıt serilmiş tel ızgaraya alın. Izgarayı 200-220 dereceye önceden ısıtılmış fırınınızın alt kısmına doğru yerleştirip beklemeye başlayabilirsiniz
*** Şarküteri ürünü yerine tavuk veya parça et kullanacaksanız önce bir tavada hazırlayıp sonra pizzanın üzerinde koymanızda fayda var sonra et pişti mi pişmedi mi derdi olmaz. Mesela karamelize soğanlı körili tavuk hazırlayıp bunu pizzanın üstüne koyabilirsiniz.
Kabaca evde lavaştan pizza böyle yapılıyor. Tüm malzemelerin doğranması, domates sosun olması ve pizzanın pişmesi derken 25-30 dakika da (her hangi bir pizzacının evinize gelmesinden daha önce
) pizzanız hazır oluyor. Bunu daha da geliştirmek isterseniz önce domates sosu domates püresinden değil domatesten yapabilirsiniz sonra hamur olarak lavaş değil de en yakınınızdaki ekmek fırınından ekmek hamuru alıp kullanırsınız yada ben layıkıyla pizza yapıcam derseniz oturup kendi hamurunuzu kendiniz yaparsınız yani seçenek çok.
A ship in port is safe, but that's not what ships are built for.
-Grace Hopper