Jelibon, çubuk kraker ve silgiyle çeliği anlamak :)
#11
(02/01/2014, Saat: 22:22)theunnamed Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Üstadım ellerinize sağlık, oldukça açıklayıcı teorik bilgiler ile aydınlattınız bizi.

Ancaaak, aklıma takılan soru şu: Ben Thiers'in çubuk kraker, dovonun ise monami silgi olduğunu nasıl anlayacağım Smile Teoride öğrendik ancak bakarak anlaşılmaz herhalde Big Grin

Bakarak elbette ki anlaşılmaz. En azından çoğu ortalama kullanıcı için. Saf karbon çeliklerinin kendilerine has mat donuk bir görünümü vardır. Yağlasanız bile kullanıldıkça zamanlar bu donuk görünümü alırlar. Buna patina diyorlar. Ama sadece bakarak anlamak zor tabi nasıl anlaşılır? Bilenmeye veya restore etmeye başlayınca. Karbon çeliği usturanın bilenme sırasında verdiği gevrek bir hissiyatı vardır. Sanki içi boş gibidir, doritos cips gibi her an kırılacak gibi hissettirir. Big Grin Çok hızlı bir şekilde keskinlik alır(eğer aşırı yüksek oranda karbon içermiyorsa). Ayrıca yüzeyini temizleseniz bile donuk bir görünümde kalacaktır.

Paslanmaz alaşımlı çelikler ise içeriklerinde krom ve nikelden dolayı temizlenince parlak, ışıldayan bir görünüm alırlar. Bilenmeleri karbon çelik usturalara göre daha uzun sürer. Daha tok bir his verirler, daha sıkı. Ayrıca ancak tatmin edici bir keskinlik alırlar. Buradan da hala anlayamadıysanız Big Grin anlarsınız. Çünkü karbon çeliği kısa sürede şaşırtıcı oranda kesici bir ağız verir. Bunda alaşım elemanı içermemesinden dolayı saf bir yapıya sahip olması etkendir. Alaşım çeliği o kadar rafine bir ağız vermez.

Takım çeliği ise paslanmaz çeliği kadar olmasa da orta parlaklıkta bir görünüm sahiptir. Bileme esnasında çok tok, sanki plastik gibi çok sıkı bir his verirler. Ayrıca bilenmeleri, ağız açmaları oldukça uzun sürer buradan anlarsınız. Bilerken, kayışlarken ya da tıraş esnasında çelikten elinize geri dönüş feedback olarak net bir his pek yoktur. Biraz donukturlar. Karbon çelikleri ise zar, rezistans gibidir, herşeyi en net şekilde hissedersiniz, paslanmaz çelikler ikisi arasıdır.

Karbon çeliği usturayı iyi kurulamazsanız, kısa sürede üstündeki pası görüp karbon çeliği olduğunu anlarsınız, haliyle son pişmanlık fayda etmez. Big Grin

Bunun dışında üretim döneminden anlarsınız 50ler ve öncesi antika bir usturaysa yüksek ihtimalle karbon çeliğidir.

Son olarakta markaları ve üzerindeki damgaları. Artık olmayan eski markaların çoğu karbon çeliği iken, güncellerin çoğu paslanmazdır. Örneğin eski filarmonicaların karbon, güncel filarmonicalaron paslanmaz olduğunu bilirsiniz.

Her şeyden öte işi bilen, bunlarla sık sık haşır neşir olan biri yakında ilk baktığında, ya da taşa iki-üç sürttüğünde ne çeliği olduğunu ayırt eder.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/  
http://saklinotalar.blogspot.com/
WWW
Cevapla


Bu Konudaki Yorumlar
Jelibon, çubuk kraker ve silgiyle çeliği anlamak :) - Yazar: Lord Sparhawk - 02/01/2014, Saat: 22:45

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: