26/05/2017, Saat: 15:02


Yine aynı 112 yıllık kitaptan 'Bileme Taşı' bölümünü çevirdim. (Bir sonraki çeviride de "Bileme Taşının Kullanımı" olacak).
5. Bölüm: Bileme Taşı
Çok kuvvetli bir büyüteçle incelendiğinde, Ustura'nın ucu çıplak gözle incelendiğinde görülenden çok farklı bir resim sunar. Büyütülmeden bakıldığında uç, dümdüz ve kesintisiz bir hatta sahip gözükür. Tabi ki durum böyle değildir, kuvvetli büyüteçle kolaylıkla gözlenebileceği üzere. Dümdüz ve kesintisiz değil, bir çok küçük dişle bir testere ucu gibi görünür.
Bu dişler tüm bıçak boyunca birbirini izleyerek yayılmıştır. Aşırı küçük oluşları ve kesintisiz düzenleri ucun yüksek keskinlikte olmasını sağlar.
Ustura körleştiğinde, bu uçların denkliği ve muntazamlığı azalmış ve köşeleri yuvarlanmış/aşınmıştır.
Usturayı yeniden keskin hale getirmek için (ucu mümkün olduğunca incelterek), bu dişleri eski orijinal hallerine getirmek gerekir.
Bu işlemi Ustura kayışıyla yapamazsınız. Bileme taşı kullanmanız gerekir.
Kimileri, eğer Usturanın bıçağı düzgün ise ayrıca bileme taşı kullanmadan sadece Ustura Kayışı kullanarak onu iyi durumda tutmanın mümkün olduğunu iddia ederler.
Bu düşünce, müşterileri ürünlerini almaya teşvik etmek isteyen bazı Ustura Kayışı üreticilerinden yayılmıştır. Ürettikleri kayışları, 'bir şekilde metalle kaplanmış' oldukları ya da farklı işlemler gördükleri için, bileme taşına olan ihtiyacı ortadan kaldırdığını söyleyerek sunarlar.
Bir kural olarak, okuyucularımıza bu tür mucizeler yaratan ustura kayışlarından uzak durmalarını tavsiye ediyoruz. Söyledikleri işlemler kayışa köpük uygulandığında oluşacak faydayı sağlayabilir belki, daha fazla iyileştirme yaptıklarını iddia edenlere inanmayız.
Bileme taşının ve ustura kayışının yerleri iyice anlaşıldığında, hiç bir kayışın bileme taşının yerini almasının mümkün olmadığı görülür.
Usturayı bilemekteki amaç, dikkat edilen sertlik derecesinin izin vereceği ölçüde bıçak ağzını ince ve düz hale getirmektir. Bu, bileme taşındaki sert zımpara taneciklerinin/pütürlerinin çeliği yontup, aşındırmasıyla mümkün olur.
Ustura kayışı bunu yapamaz. Aksine, Kayış usturaya ince ve düz uç vermek yerine, daima yuvarlatılmış bir uç yaratmaya eğilimlidir. Bu, kayışın doğasından kaynaklanır, kayışlama işlemi sırasında az ya da çok sarkar, yuvarlatılmış ağıza yol açar, Ustura keskinliğini yitirir.
En incelmiş ve düz ağız her zaman en keskin olandır ve bu, ancak bileme işlemi ile mümkün olur.
Bileme işlemini açıklamadan önce, farklı tipteki bileme taşları hakkında bilgi verelim ki, bir tane almak isteyen okuyucu bunu en düzgün şekilde yapabilsin.
Genel kullanım için 2 farklı sınıf bileme taşı vardır: bir tanesi Kaya bileme taşı diye bilinen doğal kayadan kesilmiş olanı, diğeri ise imal edilmiş olandır.
Amerika'nın bir çok farklı yerinde bileme taşı üretilir ama gerçekte çok azı Ustura bilemek için uygundur. Ustura bileme taşı en iyi kalitede olmalıdır. Doğal taşlar genellikle en keskin kesici minarellerden biri olan silis'ten oluşmuştur. En sert çeliği bile kolaylıkla yontarlar, ince zımpara tanecikleri/pütürleri usturaya pürüzsüz bir ağız sağlar.
Ünlü Hot Springs'te bulunan 'Arkansas' taşı bu türe bir örnektir ama elde etme güçlüğü ve kesim sırasındaki israftan dolayı stoğu sınırlı ve fiyatı yüksektir.
Amerika'da kullanılan ustura bileme taşlarının çoğu yurtdışından ithal edilmiştir. En bilinenleri Alman su taşları, Belçika'dan yağ taşları ve Avusturya'dan 'Swaty'lerdir. Bu sonuncusu gayet uygun fiyatlıdır ve berberler tarafından yoğun olarak kullanılır. Bunlar 'imal edilmiş' bileme taşlarıdır ve bazı yönlerden 'imal edilmiş' bileme taşları, damarlar ve düzensiz noktalar içermediği için, doğal olanlardan çok daha iyidir.
Erkeklerin çoğu, ustura bilemenin zor olduğunu ve ancak usta bileyciler ya da berberler tarafından yapılması gerektiğini düşünür. Çok azı usturasını kendisinin bileyebileceğine inanır. Bu yargının nasıl böyle yaygınlaştığını bilmek zor.
Biz iddia ediyoruz ki, bir usturayı bilemek en az onu kayışlamak kadar kolaydır.
Bir çok diğer şeyde olduğu gibi, burada da zorluk, ortada zorluk olduğunu düşünmekten geliyor.
Sent from my iPad using Tapatalk