112 Yıl Önce Yazılmış Bir Tıraş Kitabından
#10
8dc3e98f24b4f5302d99376bfd9792c8.jpg



4f297abd58a9a123470e90b2549434b4.jpg











Yine aynı 112 yıllık kitaptan 'Bileme Taşı' bölümünü çevirdim. (Bir sonraki çeviride de "Bileme Taşının Kullanımı" olacak).




5. Bölüm: Bileme Taşı

Çok kuvvetli bir büyüteçle incelendiğinde, Ustura'nın ucu çıplak gözle incelendiğinde görülenden çok farklı bir resim sunar. Büyütülmeden bakıldığında uç, dümdüz ve kesintisiz bir hatta sahip gözükür. Tabi ki durum böyle değildir, kuvvetli büyüteçle kolaylıkla gözlenebileceği üzere. Dümdüz ve kesintisiz değil, bir çok küçük dişle bir testere ucu gibi görünür.

Bu dişler tüm bıçak boyunca birbirini izleyerek yayılmıştır. Aşırı küçük oluşları ve kesintisiz düzenleri ucun yüksek keskinlikte olmasını sağlar.

Ustura körleştiğinde, bu uçların denkliği ve muntazamlığı azalmış ve köşeleri yuvarlanmış/aşınmıştır.

Usturayı yeniden keskin hale getirmek için (ucu mümkün olduğunca incelterek), bu dişleri eski orijinal hallerine getirmek gerekir.

Bu işlemi Ustura kayışıyla yapamazsınız. Bileme taşı kullanmanız gerekir.

Kimileri, eğer Usturanın bıçağı düzgün ise ayrıca bileme taşı kullanmadan sadece Ustura Kayışı kullanarak onu iyi durumda tutmanın mümkün olduğunu iddia ederler.

Bu düşünce, müşterileri ürünlerini almaya teşvik etmek isteyen bazı Ustura Kayışı üreticilerinden yayılmıştır. Ürettikleri kayışları, 'bir şekilde metalle kaplanmış' oldukları ya da farklı işlemler gördükleri için, bileme taşına olan ihtiyacı ortadan kaldırdığını söyleyerek sunarlar.

Bir kural olarak, okuyucularımıza bu tür mucizeler yaratan ustura kayışlarından uzak durmalarını tavsiye ediyoruz. Söyledikleri işlemler kayışa köpük uygulandığında oluşacak faydayı sağlayabilir belki, daha fazla iyileştirme yaptıklarını iddia edenlere inanmayız.

Bileme taşının ve ustura kayışının yerleri iyice anlaşıldığında, hiç bir kayışın bileme taşının yerini almasının mümkün olmadığı görülür.

Usturayı bilemekteki amaç, dikkat edilen sertlik derecesinin izin vereceği ölçüde bıçak ağzını ince ve düz hale getirmektir. Bu, bileme taşındaki sert zımpara taneciklerinin/pütürlerinin çeliği yontup, aşındırmasıyla mümkün olur.

Ustura kayışı bunu yapamaz. Aksine, Kayış usturaya ince ve düz uç vermek yerine, daima yuvarlatılmış bir uç yaratmaya eğilimlidir. Bu, kayışın doğasından kaynaklanır, kayışlama işlemi sırasında az ya da çok sarkar, yuvarlatılmış ağıza yol açar, Ustura keskinliğini yitirir.

En incelmiş ve düz ağız her zaman en keskin olandır ve bu, ancak bileme işlemi ile mümkün olur.

Bileme işlemini açıklamadan önce, farklı tipteki bileme taşları hakkında bilgi verelim ki, bir tane almak isteyen okuyucu bunu en düzgün şekilde yapabilsin.

Genel kullanım için 2 farklı sınıf bileme taşı vardır: bir tanesi Kaya bileme taşı diye bilinen doğal kayadan kesilmiş olanı, diğeri ise imal edilmiş olandır.

Amerika'nın bir çok farklı yerinde bileme taşı üretilir ama gerçekte çok azı Ustura bilemek için uygundur. Ustura bileme taşı en iyi kalitede olmalıdır. Doğal taşlar genellikle en keskin kesici minarellerden biri olan silis'ten oluşmuştur. En sert çeliği bile kolaylıkla yontarlar, ince zımpara tanecikleri/pütürleri usturaya pürüzsüz bir ağız sağlar.

Ünlü Hot Springs'te bulunan 'Arkansas' taşı bu türe bir örnektir ama elde etme güçlüğü ve kesim sırasındaki israftan dolayı stoğu sınırlı ve fiyatı yüksektir.

Amerika'da kullanılan ustura bileme taşlarının çoğu yurtdışından ithal edilmiştir. En bilinenleri Alman su taşları, Belçika'dan yağ taşları ve Avusturya'dan 'Swaty'lerdir. Bu sonuncusu gayet uygun fiyatlıdır ve berberler tarafından yoğun olarak kullanılır. Bunlar 'imal edilmiş' bileme taşlarıdır ve bazı yönlerden 'imal edilmiş' bileme taşları, damarlar ve düzensiz noktalar içermediği için, doğal olanlardan çok daha iyidir.

Erkeklerin çoğu, ustura bilemenin zor olduğunu ve ancak usta bileyciler ya da berberler tarafından yapılması gerektiğini düşünür. Çok azı usturasını kendisinin bileyebileceğine inanır. Bu yargının nasıl böyle yaygınlaştığını bilmek zor.

Biz iddia ediyoruz ki, bir usturayı bilemek en az onu kayışlamak kadar kolaydır.

Bir çok diğer şeyde olduğu gibi, burada da zorluk, ortada zorluk olduğunu düşünmekten geliyor.




















Sent from my iPad using Tapatalk
Cevapla


Bu Konudaki Yorumlar
112 Yıl Önce Yazılmış Bir Tıraş Kitabından - Yazar: SumNauta - 26/05/2017, Saat: 15:02

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
Star Tıraş Hurafeleri Alkali 0 611 13/03/2025, Saat: 02:17
Son Yorum: Alkali
  Yeni model epoksi tıraş kaseleri sohayli 0 629 05/03/2025, Saat: 17:56
Son Yorum: sohayli
  Haftanın Tıraş Ekipmanı - HTR DelikanliTiras 485 396,150 18/12/2024, Saat: 11:55
Son Yorum: DelikanliTiras
  TEMU Geleneksel Tıraş Ürünleri arandur 3 2,195 05/07/2024, Saat: 13:27
Son Yorum: DeaKeN
  Tıraş Ekipmanlarımız baduruk 638 468,405 07/05/2024, Saat: 12:31
Son Yorum: sfenks
  Tıraş sabunu mu , yoksa krem mi? kumuca 12 15,033 26/04/2024, Saat: 12:59
Son Yorum: sfenks
  Geleneksel tıraş vs Modern tıraş alie5734 30 17,634 21/04/2024, Saat: 23:09
Son Yorum: Alkali
  Memnun kalmadığınız tıraş ürünleri Lord Sparhawk 352 390,934 31/01/2024, Saat: 19:19
Son Yorum: Erdi
  Geleneksel tıraş sakalı inceltir mi? simsek 3 3,680 09/08/2023, Saat: 11:35
Son Yorum: Lord Sparhawk
  tıraş fırçası ve makinesi önerisi f02561 0 1,708 23/07/2023, Saat: 22:53
Son Yorum: f02561

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: