26/01/2015, Saat: 10:49
Kişisel fikrim 440c'nin son derece rezil ve yumuşak bir çelik olduğu. Ben daha adam gibi ağız tutan 440 çelikten herhangi bir gereç görmedim ama bıçak yapımcılarının baştacı. Çünkü işlemesi, bilemesi, üretmesi kolay, ucuz. Günlük kullnım için yeterli sertlikte olduğunu iddia ediyorlar, yıllar bana tam tersini söyledi. Aynı şekilde 154cm ve aus 8. Aus 8 zaten 440 varyantı. 154 cm biraz daha iyi ama çok da dayanıklı değil. Vg-10 yıllardır spyderco forumlarında övüle övüle bitirilemez çok sert, çok sağlam diye. Ama sert olup tane yapısı kötü olan yeterince keskin bir ağız almayan odun gibi bir çelik. İlave olarak evet aşınma direnci yüksek ama çok yüksek değil bir d2 değil, fakat neredeyse onun kadar kırılmaya meyilli. Spyderconun 10cmlik çakıya balta kadar sağlma olsun fantazisinden her çakısını parmak kalınlığında çelikle yapmasından dolayı kesicilik işlevi de son derece vasat. Basit bir victorinox o ince profiline ve yumuşak çeliğine rağmen bunların yaptığı her işi zarar görmeden daha rahat yapabiliyor. Belki bir cold steel sağlamlığında değil. Ama benim için önce kesme işlevi ve ağız sağlamlığı önemli. Victorinox çok ince profilli olduğundan herşeyi zorlanmadan dilimliyor ve ağzını bu sayede koruyor. Yeniden bilemesi ne kadar kolay hepimiz biliyoruz. Kırılmaya da çok dayanıklı bir çelik.
Sağlam çelik arayanlar s30v gibi s serilerine bakmalı bence. zdp kullanmadım ama aşırı kırılgan olduğu söyleniyor. d2 de her ne kadar kırılgan olsa da çok tok ve iyi ağız alabilen bir çelik. Custom bulabiliyorsanız m2 çelikten bıçak alın başka bıçağa bakmazsınız. Ya da yüksek karbonlu saf dövme karbon çeliğinden bir bıçak bu yukarıda saydıklarımın çoğundan daha verimli bir bıçak verir. Ama iş buraya gelince ya özel yaptıracaksınız, ya custom üretim alacaksınız. Marka bazında satılan ürünlerin ya çelikleri, ya bu çeliklere verdikleri ısıl işlemler, ya da verdikleri profiller tek başlarına ya da birlikte o bıçağın olası performansını çok ciddi anlmada kesiyor. Yumuşak çeliklerine rağmen leatherman ve victorinox ürünlerinini bıçaklarının işlevleri bu klasik amerikan çakı markalarının bıçaklarınn çoğundan daha iyi. Opinel keza aynı şekilde.
Sağlam çelik arayanlar s30v gibi s serilerine bakmalı bence. zdp kullanmadım ama aşırı kırılgan olduğu söyleniyor. d2 de her ne kadar kırılgan olsa da çok tok ve iyi ağız alabilen bir çelik. Custom bulabiliyorsanız m2 çelikten bıçak alın başka bıçağa bakmazsınız. Ya da yüksek karbonlu saf dövme karbon çeliğinden bir bıçak bu yukarıda saydıklarımın çoğundan daha verimli bir bıçak verir. Ama iş buraya gelince ya özel yaptıracaksınız, ya custom üretim alacaksınız. Marka bazında satılan ürünlerin ya çelikleri, ya bu çeliklere verdikleri ısıl işlemler, ya da verdikleri profiller tek başlarına ya da birlikte o bıçağın olası performansını çok ciddi anlmada kesiyor. Yumuşak çeliklerine rağmen leatherman ve victorinox ürünlerinini bıçaklarının işlevleri bu klasik amerikan çakı markalarının bıçaklarınn çoğundan daha iyi. Opinel keza aynı şekilde.
http://tiraskeyfim.blogspot.com/
http://saklinotalar.blogspot.com/
http://saklinotalar.blogspot.com/