Geleneksel Tıraş Forumları
Traş ve Bilinçli Farkındalık - Baskı Önizleme

+- Geleneksel Tıraş Forumları (http://www.geltir.com)
+-- Forum: BEYİN FIRTINASI (http://www.geltir.com/forumdisplay.php?fid=35)
+--- Forum: Tıraş (http://www.geltir.com/forumdisplay.php?fid=36)
+--- Konu Başlığı: Traş ve Bilinçli Farkındalık (/showthread.php?tid=12376)



Traş ve Bilinçli Farkındalık - utkb - 08/05/2020

Bütün Komşulara Merhaba,

Tıraş olurken günlük telaştan uzaklaşma duygusunu hepimiz biliyoruz. Tıraş olurken gelen o anlatılmaz rahatlama hissinin; temizlik, sıcaklık ve iyi görünmenin yanında, o anda olma duygusu da beni çok rahatlatıyor. Katıldığım bir seminerde bunun artık bilimde "bilinçli farkındalık" olarak adlandırıldığını fark ettim.

Bilinçli farkındalık, günümüzde stres azaltma için de kullanılanılan, dikkatimizi nazikçe bu ana çevirme yeteneğimiz. Zihnimiz sürekli geçmiş, gelecek ve şu an arasında geçiş yapıyor. Bu kötü bir şey değil. Hatta normal durumlarda zamanımızın yarısını, geçmiş ve gelecekte harcıyoruz. Ancak bu durum, gecmişte ya da gelecekte takılı kalma halinde, bu ana odaklanmamızı zorlaştırarak, yaşadığımız andaki sorunlara var olan çözümleri bulmamızı engelliyor.

Konu benim anladığım kadarıyla kısaca bu şekilde. Konunun uzmanı olmadığımdan, belki yanlış söylediğim bir şeyler de olabilir. Bence bu konuda en güzel bilgilere, tamamen ücretsiz olan, https://palousemindfulness.com/ sitesinden erişilebilir.

Bu konu bu forumdaki hemen herkes tarafından fark edilmiştir. Yine de bu durumun bilimsel adını paylaşmak istedim.

Herkese bol farkındalıklı tıraşlar Smile


Traş ve Bilinçli Farkındalık - GecayS - 08/05/2020

Yaşadığımız koşullar bizi gerçekten hızlı olmaya itti. Aman trafiğe takılmayayım ya da 5 dakika fazla uyuyayım diye evden kahvaltı yapmadan çıkıyoruz. Ya da yolda bir poğaça alıp meyve suyu ile içiyoruz.Bir yerde oturup keyifle bir kahve içmek yerine Türk kahvesini bile kagit bardakta içenlerimiz var. Trasta böyle sabah kalk köpüğü sür 88 bıcakli makine ile ters düz kes fırla işe.

Özenerek yapmadığımız her şey bizlerde arka planda farkındalık konusunda açlık yaratmaya başladı. Özellikle bu #evdekal dönemi ile bir sürü şeye ilgi başladı. Evde ekmek yapmak , kendi saçını kesmek eskiden zormuydu? Degil di. Ama vakit ayırmıyoruz bir yerlere koşuyoruz ve hiçbir yere yetişemiyoruz.

Başta kendine ailene zaman ayırmak saygı göstermek, empati duygumuzu güçlendiriyor. Ozlenilen topluma böyle kavuşacağız farkındalığı böyle arttırabiliriz.

Benzer bir eğitime 10 sene önce katıldığımda eğitimci şunu sordu.
-Evine pizza söyleyenler parmak kaldırsın.
Tüm eğitime katılanlar kaldırdı.
- Peki evinize gelen pizzayı kutusundan çıkarıp ortaya bir tabla ile servis yapan kaç kişi var.
Bir parmak bile kalkmadı. O gün bana milat oldu.
Yaptığın her işe özenmek ve ve beni ayırt edici elit zevklerim olması yönünde eğitiyorum.

Paylaşım çok güzel Bunu traş dışında da artırmamız gerekli.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi


Cvp: Traş ve Bilinçli Farkındalık - Oldstyle - 08/05/2020

Ben bu virus vakasından önceki bir anımı paylaşmak isterim. Sigarayı yeni yılda güzel bir sayfa açma dileği ile yeni yıl gecesi bırakmış bulunmaktayım ve hayatımı güzelleştirmek namına kendim için birşeyler yapma kararı almamdan sonra oldu bu. Çünkü birer eş,baba,evlat vs. bir çok sorumluluk almak zorunda olduğumuz için geleneksel tıraş serüvenimde bu düşünceyle sadece bana özel beni iyi hissettirebilecek birşey istememle youtube aracılığıyla başladı. Bir sabah kalktım ve eşimden o günü kendime ayırmak için müsade istedim ve memenuniyetle kabul etti. Sabah 1 saatlik bir tıraş ritüelinden sonra çarşı gezmesi güzel yemek ve eve dönüş ile günümü tamamladım. Bir gün bile olsa sorumluluklardan yapmak zorunda olduğumuz işlerden uzaklaşmak çok rahatlattı. Tıraşta her akşam kendime ayırdığım yarım saatlik bir özel an. Gerçekten bu stres azaltma konusunda çok yardımı olduğunu hissediyorum ben. Tabiki bakımlı görünmekte cabası.


Cvp: Traş ve Bilinçli Farkındalık - tanios74 - 08/05/2020

Afrika'da kadim bir krallığın başkentini aramakta olan arkeologlar bir gün ortaya çıkan buluntular sonucunda şehrin bulunabileceğinden şüphelendikleri bir bölgeye gitmeye karar verirler.

Beraberindeki eşya ve yükleri, yerlilerin de yardımını alarak uzun bir yolculuğa çıkarlar. Gittikleri bölge bir çölden ibarettir ve şehrin çölün altında kalmış olabileceğini düşünürler. Ancak bölgeye gitmek kolay değildir. Kafile zor doğa koşullarında, bunaltıcı bir sıcak altında ve zaman zaman çıkan kum fırtınaları arasında yolculuklarına devam eder.

Fakat bir gün her zaman yaptıkları gibi geceyi geçirmek için kurdukları kampı toparlayıp yola koyulurlar. Ancak bir süre sonra yükleri taşıyan yerliler birden bire durur. Taşıdıkları yükleri yere indirir ve hiç konuşmadan beklemeye başlarlar. Bir an önce gitmek isteyen batılı arkeologlar ise bu duruma anlam veremeyip, yerlilerin neden durduklarını öğrenmek ister.

Fakat yerliler suskunluklarını bozmazlar ve beklemeye devam ederler. Bu anlaşılmaz bekleyişi yerlilerin dilinden anlayan bir rehber bozar. Yerlilerle bir süre konuştuktan sonra rehber arkeologlara döner ve yerlilerin; ‘ Çok hızlı gidiyoruz, ruhlarımız geride kalıyor.’ dediğini söyler.

Kadim bilgileri hep atlamışız, atlıyoruz maalesef.


Cvp: Traş ve Bilinçli Farkındalık - Fermanbey - 08/05/2020

Çok güzel bir konuya değinmişsiniz komşum.
Günümüzde en büyük sorunlardan biri kişinin, o ana odaklananaması.Bir başka deyişle kaygı yaşayıp, bir şeyler kaçıyor kaçırıyorum hissiyatı ile duygu, düşünce ve zihinsel olarak rahatlayamaması.

Benim 30'ndan sonra uygulamaya çalıştığım adı konmamış ''bilinçli farkındalık'' tı . Şimdi burada okuyunca adını koymuş oldum.

Güzel paylaşımınız için teşekür ederim.


Cvp: Traş ve Bilinçli Farkındalık - Oldstyle - 08/05/2020

Bir yazıda okumuştum ve hayat felsefem haline gelmiş bir cümledir. '' Büyük mutlulukların peşinde koşup elimizin tersiyle ittiğimiz küçük mutluluklara dır özlemim.'' O ufacık detayın farkında olmak lazım bazen bence...


Cvp: Traş ve Bilinçli Farkındalık - sfiber - 08/05/2020

aslında zamanla alakalı kavramlara dair birçok şeyi hayatımızda görüyoruz. Mesela kahveden örnek vereyim. Farklı kahve demleme metodlarıyla alakalı internetde karşılaştırmalar var ve bir çoğu demleme metodları arasındaki zaman farklarından bahsediyor. Kimisi için 3 dk yeterliyken kimisi içinse tüm öğütme vb. süreçleriyle birlikte bu süre 20 dkya çıkabiliyor. İnstant dediğimiz olay bir yana insanlar farklı demleme metodları içerisinde bile zamanla alakalı kaygılarını temel alarak tercih yapıyor.