Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: Tıraş Sabunu Performans Kriterleri (Koruma, Kayganlık, Nemlendirme vs.)
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sabunları değerlendirirken ve karşılaştırırken kullandığımız bazı kriterler var. Örneğin Koruma, Kayganlık, Nemlendirme, Tamponlama vs. gibi. Bunların ne demek olduğunu ve nasıl ölçüldüğünü  paylaşabileceğimiz bir konu açmak istedim. Burada üstadlarımızın tecrübelerinden faydalanma şansını yakalayacağımıza inanıyorum. Ayrıca ortak bir anlayış, ve dil oluşturabileceğimizi düşünüyorum.

Tüm üstadları katkıya davet ediyorum.
Üstadım tamponlama derken yastıklama demek istedin sanırım
(12/11/2018, Saat: 22:49)Soner Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Üstadım tamponlama derken yastıklama demek istedin sanırım

Doğrudur üstad.
(12/11/2018, Saat: 21:54)habaz Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Sabunları değerlendirirken ve karşılaştırırken kullandığımız bazı kriterler var. Örneğin Koruma, Kayganlık, Nemlendirme, Tamponlama vs. gibi. Bunların ne demek olduğunu ve nasıl ölçüldüğünü  paylaşabileceğimiz bir konu açmak istedim. Burada üstadlarımızın tecrübelerinden faydalanma şansını yakalayacağımıza inanıyorum. Ayrıca ortak bir anlayış, ve dil oluşturabileceğimizi düşünüyorum.

Tüm üstadları katkıya davet ediyorum.

Benim fikrimce:

En önemlileri; kayganlık ve nemlendirmedir. Eğer kayganlık olmazsa, jilet yuzde takılma yaparak ciddi tahriş ve kızarıklıklara da neden olabilir. Mesela bazı tıraş kremlerinin nemlendirmesi cok düşük 5 dakika sonra kayış gibi kurur
İzlediğim bir kaç videoda kayganlığı ölçmek için jileti kullanıp köpüğü aldıktan sonra yüzünü su ile ıslatıp jileti tekrar kullanıyorlar. Eğer jilet takılmadan akıp geçiyorsa sabunun kayganlığı iyi diyorlar. Kayganlığı ölçmek için bir yöntem, paylaşmak istedim.
(12/11/2018, Saat: 22:49)Soner Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Üstadım tamponlama derken yastıklama demek istedin sanırım

Affınıza sığınarak sorayım yastıklama nedir? İnternette bulamadım.
Kremin veya sabunun cilt ile jilet arasında oluşturduğu, gözle görülemeyen fakat hissedilebilen köpük yoğunluğu diyebiliriz. Her sabun veya krem bunu tam anlamıyla başaramaz, bu birazda sizin el maharetinize kalıyor doğrusu. Suyu çok verirsen olmaz, az verirsende olmaz, yastıklamayı bir otomobilin hava yastığı gibi düşünebilirsiniz, kaza anında sizi direkt darbelerden korur, işte bu yastıklamada jiletin teninize direkt sürtünmesini engelleyecek, köpükten bir tabaka oluşturuyor. Bunu tıraşa ilk başlarken aleti yüzünüze yasladığınızda köpüğün kıvamından hissedebilirsiniz, alet direk köpüğü aşarak kolayca teninize değiyorsa yastıklama zayıftır, fakat alet köpüğü orta sertlikte zorlanarak geçerek teninize değiyorsa yastıklaması yeterlidir. Dilim döndüğünce açıklamaya çalıştım daha bilgili üstadlar varsa onlarda bilgi verebilirler. Yanlışım varsa düzeltebilirler.
(09/05/2019, Saat: 00:27)Soner Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Kremin veya sabunun cilt ile jilet arasında oluşturduğu, gözle görülemeyen fakat hissedilebilen köpük yoğunluğu diyebiliriz. Her sabun veya krem bunu tam anlamıyla başaramaz, bu birazda sizin el maharetinize kalıyor doğrusu. Suyu çok verirsen olmaz, az verirsende olmaz, yastıklamayı bir otomobilin hava yastığı gibi düşünebilirsiniz, kaza anında sizi direkt darbelerden korur, işte bu yastıklamada jiletin teninize direkt sürtünmesini engelleyecek, köpükten bir tabaka oluşturuyor. Bunu tıraşa ilk başlarken aleti yüzünüze yasladığınızda köpüğün kıvamından hissedebilirsiniz, alet direk köpüğü aşarak kolayca teninize değiyorsa yastıklama zayıftır, fakat alet köpüğü orta sertlikte zorlanarak geçerek teninize değiyorsa yastıklaması yeterlidir. Dilim döndüğünce açıklamaya çalıştım daha bilgili üstadlar varsa onlarda bilgi verebilirler. Yanlışım varsa düzeltebilirler.


Teşekkür ederim anladım olayı nemlendirme, kayganlık, köpük yoğunluğu 3 önemli faktör.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Dairesel hareketler sonrasında badana fırçası misali uygulamalar ile yastıklama (tampon) etkisini artırabiliriz. Tasta kıvamını bulmuş köpüğü bu şekilde yüzümüze uygulayarak sabundan maximum faydayı elde edebiliriz.