Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: Bir Aceminin Ustura İle İmtihanı
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3
Şu an tamda o çare bulamama dönemindeyim bende, ve aynen yaşadığım hayal kırıklığı sebebiyle usturaya küstüm satmayı düşündüm ama yok vicdanım elvermedi, şimdilik kör kör kutusunda yatıyor olsada o beni bende onu terbiye edeceğim ve bir gün o ustura ile tıraş olacağım Smile sabır sabır sabır. Buda şimdilik bende yok ama olacak, olmakda zorunda. bilemeyi öğrenme işide buna vesile olacak. İşin rastgelsin @manuple komşu istedikten sonra öyle yada böyle öğrenilecek.
(30/07/2018, Saat: 03:29)Samet Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Şu an tamda o çare bulamama dönemindeyim bende, ve aynen yaşadığım hayal kırıklığı sebebiyle usturaya küstüm satmayı düşündüm ama yok vicdanım elvermedi, şimdilik kör kör kutusunda yatıyor olsada o beni bende onu terbiye edeceğim ve bir gün o ustura ile tıraş olacağım Smile sabır sabır sabır. Buda şimdilik bende yok ama olacak, olmakda zorunda. bilemeyi öğrenme işide buna vesile olacak. İşin rastgelsin @manuple komşu istedikten sonra öyle yada böyle öğrenilecek.
Size önerim şu:

Öncelikle, bu forumda ustaların yazdıkları yazıları oku ve o yazıları belli bir düzen içerisinde kaydet.
Örneğin(Ben Bileyleme, kayışlama, Yararlanılacak Web sayfaları ve yardımsever ustaların udresleri diye kaydediyorum)

A-Eğer elinizdeki ustura değerli bir ustura ise o'na dokunma ve acemilik anlarında üzerinde işlem yapma.
B-Piyasadan, internetten, kozmetikçilerden ucuz bir şey al
C-Ardından da yine elinle yoklayarak üzeri çok çok ince yani en ince olanından bir taş al(15-20.TL)
Kundura malzemesi satıcılarından veya kunduracılardan iki adet kendi ölçülerine göre kayış al(Kayışların pütürlü kısımları kullanılacak)

D- Ve yine piyasadan(Eğer büyükşehirlerde oturuyorsanız kuyumcu malzemeleri satan yerlerden) beyaz renkli DIALUX marka macun al var ise LUXSOR sarı renkli macun al. Kayışlardan birine bunları yedir. Macunların fiyatı 3-5 Dolar civarında.

E-İnternetten taş ile Türkçe veya İngilizce bileyleme ve kayışlama videolarını bolca izleyin(İngilizce olmasına bakma ustaların el hareketlerinden anlaşılabilir.)

Buna göre kendinize bir yöntem çizin, başaracaksınız. Yeter ki isteyin.

Ustura ile ilgili yolun kapısından ayağınızı attığınızda her geçen gün bir çok şeyin olumlu anlamda değiştiğinizi göreceksiniz.

Bilgi almaktan, bilgi öğrenmekten yüksünme. Yaşlı bir berberi dinleyip bir iki şey öğrenmek için saatlerini harcamaktan çekinme. Unutma ki o insanlar yıllarca klasik yöntemlerle tıraş etmeyi ve para kazanmayı sürdürdüler.

NOT: Yazdığım notlar Ustalar tarafından garipsenebilir. Ancak önemli olan bu yolun başındaki vaz geçip geri dönme sendromunun atlatılması. Kim istemez Murat 124 yerine Ferrari'ye binmeyi..
Iki yıl boyunca çabalayıp en sonunda işi çözmüş bir komşumuz olduğunu öğrendim forumda. Hatta bu komşumuzun usturalarını biletmek bilemeyide öğrenebilmek için 150 km yol gittiğini biliyorum. Yakın zamanda kendisini rahatsız etmeyi düşünüyorum zaten Smile
(01/08/2018, Saat: 03:07)Samet Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Iki yıl boyunca çabalayıp en sonunda işi çözmüş bir komşumuz olduğunu öğrendim forumda. Hatta bu komşumuzun usturalarını biletmek bilemeyide öğrenebilmek için 150 km yol gittiğini biliyorum. Yakın zamanda kendisini rahatsız etmeyi düşünüyorum zaten Smile

Demek ki bu konuda yardım alacak insani destek ile görüntülü olarak seyredip öğrenme materyal eksikliği var.

Buradaki ustalarla ilgili söylenecek bir söz yok, tam tersine ellerinden geleni yapıyorlar, hem de ısrarcı olarak.

O zaman eksiklik var. Bu eksikliğin neden kaynaklandığının üzerinde durmak gerek.

Acaba, öğrenenler buradan uzaklaşarak aktif olmuyor o yüzden mi?

Nasıl olsa ihtiyaçları yok diye mi?

Sanıyorum yardımcı olacakların aynı şehirde olması tercih ediliyor o yüzden.
Bu arada zaman da akıp gitmiş.
Neler yaptınız ?
(01/08/2018, Saat: 03:07)Samet Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Iki yıl boyunca çabalayıp en sonunda işi çözmüş bir komşumuz olduğunu öğrendim forumda. Hatta bu komşumuzun usturalarını biletmek bilemeyide öğrenebilmek için 150 km yol gittiğini biliyorum. Yakın zamanda kendisini rahatsız etmeyi düşünüyorum zaten Smile
Bu zaman içerisinde jiletli ve çelik ustura kullanmaya devam ediyorum.
Bir ara çelik usturaları kullanmadım ve jiletliye ağırlık verdim.
Tıraş makinesi hiç kullanmadım, nedense elim hiç gitmedi.

Ancak çelik ustura merakı deyim yerinde ise bilgisayar gibi her gün artalanımda çalışıyordu.

Deneme amaçlı aldığım(daha doğrusu biraz da acemilik dönemimde aldığım) ustura üzerinde neredeyse aklıma takıldıkça uğraştım.
Piyasadan bir kaç bileme taşı aldım. Ustalarımız duymasın 80.-TL’ye aldığım biraz işime yarıyor.(Üzerinde GGS MESSER yazıyor, bir tarafı mavi , bir tarafı kırmızı)

Bir süre sokaklarda eski berberleri aradım, ancak artık izleri bile yok olmuş, bazılarıyla da buluşup konuştuğumda gözleri yaşarıyor ve eskiden kullanıp şimdi ise sarıp sarmaladıkları eski usturalarını çıkarıp gösteriyorlardı.
O yüzden de artık eski ustalardan bir şey öğrenme düşüncesinden uzaklaştım.

Fabrikasyon kayışlardan hiç almadım, ancak hem benim ilgi ve merakımdan dolayı hem de bulunduğum şehirde dericilerin olmasından dolayı en az 20 kez farklı çap ve ebatlarda bileme kayışı yaptım.
Öyle ki acemiliğimden dolayı aldığım en kaliteli ve en iyi kayışları bile işime yaramaz diye çöpe attığım bile oldu.
Kayışların bazılarını hiçbir şey sürmeden kullandım bazılarını da Dialux veya krom oksit sürerek kullandım.

Eskiden körlenir amacıyla kullanmaktan korktuğum çelik usturaları rahatlıkla kullanabiliyorum, artık onlara zarar vermeden, gerek deriye sürdüğüm macunlarla ve gerekse bileme kayışlarıyla işime yarayacak derecede keskinleştirebiliyorum.

Deneme amaçlı aldığım usturayı bileme taşı üzerinde keskinleştirmek için çok uğraştım, kimi zaman taşı 5 dakika suda bekleterek kullandım, kimi zaman da yağ dökerek kullandım.
Ve taşın ustura ağzına hatalı şekilde de olsa etki etttirebilmeyi başardım. )
Kimi zaman ustura sırtına bir şey yapıştırmadan bileylemeye çalıştım kimi zaman da öneriler üzerine biraz kalın veya birz ince bir bandı usturanın arka kısmına yapıştırarak bileylemeye çalıştım.
Bant kullanmanın ustalarımızın da dediği gibi usturanın ergonomik yapısını bozduğu, usturanın görevinin seyirlik değil tıraş etmek olduğu fikrinden hareketle yapıyı bozmayacak şekilde ince bantlar yapıştırma yolunda hareket ettim.

Denemelik usturayı kendimce şimdiye kadar en iyi olabilecek seviyeye getirmenin neticesinde 3-4 gündür tıraş oluyorum. Tam olarak olmadı ancak ustura ile tıraş olma hissiyatını veriyor. İnşallah yüzümü tarlaya döndürmez. )

Sonuç olarak, acemiliğim devam ediyor, ancak bir yola girdim ve nereye gideceğimi, nasıl gideceğimi artık biliyorum.

Bu arada bu bilgiler ışığında forumu takip etmek daha faydalı oluyor.
.. usturanızın ve kayısların resimlerini paylasma imkanınız varsa hem acemilerin gormesi hem de ustalarımızın fikirlerini belirtmesi acısından da iyi olabilir .. kayıslamada birkac asama geciliyor anladığım kadarıyla ; genelde kromoksitli yüzeyde birkac tur akabinde kumas ve sonrasında deri ile tırasa geciliyor .. sizin uygulamalarınız nasıl acaba ?
(19/02/2019, Saat: 12:17)yunusso Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ].. usturanızın ve kayısların resimlerini paylasma imkanınız varsa hem acemilerin gormesi hem de ustalarımızın fikirlerini belirtmesi acısından da iyi olabilir .. kayıslamada birkac asama geciliyor anladığım kadarıyla ; genelde kromoksitli yüzeyde birkac tur akabinde kumas ve sonrasında deri ile tırasa geciliyor .. sizin uygulamalarınız nasıl acaba ?

Bileme kayışlarını genel olarak elde yapıyorum.

Her ne kadar tıraş olabilsem de bileme taşında ağzını öyle hale getirdim ki inanın buraya atmaktan çekiniyorum . ((

Bende etki yapmasa da İlave olarak şunu da söylemek istiyorum, kötü bir ustura insanı usturadan soğutabilir.

NOT: Yeni resim var ise atayım, o zaman ne demek istediğim daha iyi anlaşılır.
(19/02/2019, Saat: 12:17)yunusso Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ].. usturanızın ve kayısların resimlerini paylasma imkanınız varsa hem acemilerin gormesi hem de ustalarımızın fikirlerini belirtmesi acısından da iyi olabilir .. kayıslamada birkac asama geciliyor anladığım kadarıyla ; genelde kromoksitli yüzeyde birkac tur akabinde kumas ve sonrasında deri ile tırasa geciliyor .. sizin uygulamalarınız nasıl acaba ?

Ara ara düzeltme ve tıraş olma, sonra tekrar bıçak ağzına dahi sürerek bozma ve sonra tekrar üzerinde çalışma derken
ağzı sürekli dayak yemişler gibi, ancak her türlü kahrımı çekti ve bundan sonra da çekmeye devam edecek.
Çünkü, diğer değer verdiğim ve kıyamadığım çelik usturalar üzerinde tehlikeli ve onları bozacak denemeler yapmıyorum.

Gördüğünüz gibi sırt kısmında da aşınma var, çünkü bazı anlarda fazla bastırarak biledim, bazı anlarda bant yapıştırdıktan sonra biledim.
Ağız kısmında ise bazı yerlerde düzgünlüğü bozulduğu ve içe doğru kısaldığı görülüyor.

mt5tzujz.jpg

ushsrfam.jpg

Bu da deneme yaptığım grid taşı.
Görüldüğü gibi piyasa işi, iki tarafını da el ile kontrol ederek gerekli inceliğe sahip olduğu kanaatiyle aldım.
Eğer benim gibi acemi değil de profesyonel birisi tarafından kullanılırsa iş yapacağına inanıyorum.

a3h9cyba.jpg

Bunlar da kayışlar derisini ve D aparatı alarak yaptım.
Dialux macunun yeşili, beyazı ve kırmızısı var.

im3tz8y5.jpg
@manuple üstadım, bir şey rica edebilir miyim?

hizliresim.com sitesi yurtdışından açılmıyor. İnternete yurtdışından çıkanlar için (ya da benim gibi şirket bilgisayarında yurtdışı ip kullananlar için) resimler görünmüyor.

Bu resimleri başka bir resim paylaşım sitesinde paylaşmanız mümkün müdür?
Sayfalar: 1 2 3