Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: Ustura Karartma - Ballistol Quick Browning
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Karbon çelik bıçakları hardala, patatese yatırıp karartmak onların paslanmadan, daha uzun dayanmaları için faydalı olur. Bunu daha önce bir Opinel bıçakla denemiştim. Hoş bir kullanılmış görüntü veren bu uygulamanın silahların metal kısımları için kullanılan bir de hazır ürünü varmış. Ballistol Quick Browning.

Bu urun karartma işini oldukça hızlandırıyor ve öyle saatler beklemeden bir iki dakika içinde kapkara bir görüntü veriyor. Tabi uygulanan metal tamamen yoğun karbonlu çelik olmalı. Paslanmaz çelik bir Rocnel SE-P etkilenmedi bile.

Önce yine Opinel kurbanımda denediğim ürüne ikinci kurban olarak bizim alandan ZY 430+ modeli usturayı seçtim. Önce bulaşık deterjanı sonra alkolle yıkadığım usturayı kurutup bir suluboya fırçasıyla ürünü sürdüm. 10 dk bekleme, silme ve kayışlama sonrası durum budur. Ön temizlik daha iyi olsa, ürün birkaç kat uygulanmış olsa sonuç daha homojen olabilirdi sanırım. c651ef2fe1f1cec7bb9ed976d28b810e.jpg94ab8971a7b7229ce71eb1d3d95f0caa.jpg4865a8df21887f1beca6186dbb866568.jpg5f4720d25fc1e2170bb3c44516bbbd7a.jpg758582a3c9c1cbc56c8608e7604c2ab3.jpg

SeckinB
Gecen gun youtube da bu konuyla alakalı bir video izlemistim ilgimi cektiydi ama kimyasal olarak ne kullandıklarını o anda anlamayıp sonra bir bakarım diye kaydettiydim.
Balistol un bu urunu bizim ulkede satılıyormu. Cok guzel ve entresan bir konu. GUzel paylasım icin tesekkur ederiz.

https://www.youtube.com/watch?v=vKcg-XXl...l=mantic59
Bu tarz şeyler benim pek hoşuma gitmiyor ama zevkler ve renkler kişiye göre değişir. Benim de gerçekten doğal yollarla oluşmuş patinalı usturalarım var ve onları parlatmak aklımın ucundan bile geçmedi. Niye-çünkü onlar yaşlı, niye- çünkü onlar güngörmüş, niye-çünkü kıskandım Big Grin ellerinize sağlık çok güzel durmuş gerçekten
Yorumlarınız için teşekkür ederim.  

@dikdik_s üstadım, ürünü ben de iki gün önce Türkiye'den aldım. N11'de bulunabildiği gibi oradaki satıcıların kendi sitelerinde daha ucuza da bulunabiliyor. Normalde tabancaların tüfeklerin karbon çelik gövdelerinde ve namlularındaki çizilmelerde açılan yerleri tekrar kapatmak için satıyorlar. Daha ucuz farklı markalı ürünler de buldum aslında, Ballistol olunca buna güvendim. Ustura ve kayış bakımı için bir kutu da Ballistol yağ alınca ürünün bana gelişi 65 TL gibi birşey oldu. Ballistol'ün bir de pirinç ve bakır için karartma solüsyonu satılıyor. Onu daha sonralara bırakıyorum. Yoksa onu uygulayacak, kaplamasız Gillette Tech'im ve pirinç el fenerlerim duruyor bir kenarda.


@taskind üstadım, aslında bu fikri benim aklıma sokan geçen gün bir komşumuzdan aldığım yıllanmış durumdaki iki usturaydı. Birinin ağzının gerilerinde birkaç yerde küçük kopmalar olmuş olsa da kıl uçuracak kadar keskinleştirmeyi becerdiğim için memnunum. Eline alınca insan, ışıldayan bir usturadan daha farklı hissediyor kesinlikle. Kokusu bile, demir demir Smile


Opinel'in önceki halini çekmeyi unuttuğum için koyamadım. Onu bir süre elmaya sokup bekletmiştim. Çok daha hafif bir patina yaratmıştı ve görüntüsü bu boyalı bıçak kıvamından daha doğal, gerçekten yıllanmış duruyordu. Usturayı elmaya sokmaya cesaret edemedim Smile Usturada öncesinde yağ olduğu için temizlemek için daha keskin bir solvent gerekiyordu sanırım. Uygulamada biraz dalgalanmalar oldu belki ama kullanıldıkça omurgasında, kenarlarında biraz daha açılmalar olur da daha doğal görünür diye umuyorum. Şu anki haliyle denemelik oldu diyelim ama kreatif olanlar hardalla bile neler başarıyor.
Bro, rocnel konusuna yazdıydım, elektro etching metodu ile birsey denemistim.
Orada deseni vermek icin oje kullandım. Desen diyince aklıma geldi. İleride sende uygulamalarında oje ile bir desen yapıp deneyebilirsin entresan olabilir. Tekrar tesekkurler, guzel bir konu oldu.
Saygılar
Maskelemeyi deneyeceğim mutlaka. Teşekkür ederim.
(21/02/2018, Saat: 13:52)kokopelli Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ](...)
Opinel'in önceki halini çekmeyi unuttuğum için koyamadım. Onu bir süre elmaya sokup bekletmiştim. Çok daha hafif bir patina yaratmıştı ve görüntüsü bu boyalı bıçak kıvamından daha doğal, gerçekten yıllanmış duruyordu. Usturayı elmaya sokmaya cesaret edemedim Smile
(...)

Hocam elmayı usturaya sokmaya cesaret edemediyseniz elmayı rendeleyerek bir kaba alıp usturayı bu elma rendesinin içine gömebilirsiniz. Ben işe yarayacağını düşünüyorum. Smile
@kokopelli komşum elinize sağlık, ben bilmiyordum böyle birşey yapılabildiğini. Bi denemek lazım Smile
@cihankeskin komşum, şüphesiz, bu da güzel bir yöntem olabilir. Karbon çelik bıçaklar için insanlar çeşitli maddeler kullanıyor. Hardal, elma, patates, domates, sirke, vb asitli ne varsa. Her birinin sonucu renkte kucuk farklar veriyormus. Serdar Bey'in de dediği gibi, ojeyle, maskeyle kendi kamuflaj desenini, damascus'unu çıkarmış insanlar. Ballistol Quick Browning bu işi birkaç saniyede yapıyor, doğal alternatifleri birkaç saatte. Ballistol paslanmaz çeliğe ne kadar zamanda etki eder bilmiyorum ama saniyeyi bırakın bir iki dakikada bile birşey yapamadı.

@onurcakmak komşum, varmış gerçekten. Ben de DE aleti karartan birini görünce böyle sıvılar olduğunu farkettim. Karbon çelik için Ballistol olmak zorunda da değil. Diğer malzemelerle de yapılabiliyor. Ama bakır ve pirinç için farklı bir solüsyon satıyorlar mesela.

SeckinB
Bu urunun konusunun oldugunu unutmusum. Daha sonraları bende aldım bu urunden. Kullanırken bir iki sey onermek istedim.

1-Uygulayacagınız esyanın tamamen yagdan parmak izinden vs. arındırılmıs olması lazım. İzopropil alkol gibi bir urun kullanarak iyice temizleyin.

2- Uygulama yapacagınızda kucuk bir kapak icine urunu dokup kulak pamugu ile uygulamanız daha kolay. Kullanıldıgında reaksiyon oldugu icin sise icinden degilde, bir kapak icine kullanılacak kadar alınıp kullanılması oneriliyor sisedeki tum urunun kirlenmemesi reaksiyon gormemesi icin.

3- İstenilen koyulastırma yapılana kadar birkac kat uygulanabilir. İstenilen sonuc alındıgında cok beklemeden su altında durulayıp kurulayın ve hemen ustune balistol veya wd40 gibi bir yaglayıcı ile yaglayın. Bir sure yaglı sekilde durup oturması oneriliyor.