Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: 10 madde ile geleneksel tıraşa giriş
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Bir arkadaşınız geleneksel tıraşa merak saldı (Safety Razors) ve sizden özet bir tavsiye listesi istiyor. 10 maddeyi aşmadan neleri vurgulardınız? Huh
Aklıma ilk gelenleri kendi kişisel tecrübelerimi de katarak şöyle yazdım. Kopyala yapıştır yaparak üzerinde oynamak ya da sil baştan kendi 10 maddenizi yazmak ister misiniz komşular? Tıraş aleti

1- İyi bir bıçak ve fırça edin. Acemiler 5 liralık bir set ile başlasın mantığı, ilk denemede pes etmenize neden olabilir. Bütçe el veriyorsa Ayarlanabilir Klasik Tıraş Bıçağı ve Boz Porsuk Fırça mükemmel bir tercih olacaktır.

2- Bıçak ve fırça ömür boyu kullanılır fakat jiletin 5 tıraşa ya da 1 haftaya kadar kullanılması önerilir. Bu yüzden benim seçimim yerli üretim Derby Premium.

3- Temiz bir cilt ilk kural. Yüz temizlendikten sonra sıcak havluyla durulamak buhar etkisi yaparak ciltteki kalıntıların daha kolay uzaklaşmasını sağlayacak hem de sakalların biraz daha yumuşamasını sağlayacaktır.

4- Tıraş öncesi yağları kullanmak özellikle hassas ciltliler için tıraş keyfini artıracaktır. Bir iki damla zeytinyağıyla ovalamakla işe başlayıp, ileride kendi özel uçucu yağ karışımını hazırlayabilirsin.

5- Jileti ve fırçayı sıcak suda ısıttıktan sonra tıraş sabunu ya da kremini köpürterek başla. Fırçayı çok bastırma ki ömrü uzun olsun. Köpüğü yüzüne nazikçe uygula.

6- İdeal açı 30 derecedir. Sakın ha sakın tıraş bıçağına en ufak bir baskı dahi yapma. Yüzünde kendi ağırlığıyla kayıp gitmeli. Eğer bıçak akmıyorsa köpüğün biraz daha sulu olmasını sağla. İki dakika yüz köpüklüyken beklemek de bir çare olabilir.

7- Bir seferde tüm kılları kesmeye çabalama. Unutmaman gereken şey köpüksüz bir yerden tekrar geçmemek. Bırak o kıllar ikinci köpüklemeden sonra kesilsinler. Bıyık ve boyun bölgesini ters almaktan kaçın.

8- Tıraş sonrası kan taşı ya da şap kullanmak hem tıraş kaliteni ölçmeye yardımcı olacak hem de iltihaplanmalardan sakındıracaktır. Şapı ıslatılıp, ıslak yüze nazikçe sür ve bir iki dakika beklendikten sonra yüzünü soğuk su ile iyice durula.

9- Şapı güzelce durula ve kurutup kaldır. Yüzünü de mutlaka kurula fakat havlu ile ovalanma. En son bir nemlendirici ya da tıraş sonrası krem uygula ki kuruluk ve sonrası tahriş olmasın.

10- Aşamaları soğuk su ile de deneyimle. Sözün özü sana ne iyi geliyorsa onu yap.
Derli toplu yeni baslayanların isine yarayacak guzel bir paylasım olmus. Cok tesekkur ederiz.
Elinize sağlık güzel paylaşım. Jileti de sıcak suda bekletmek gerektiğini hiç bilmiyordum. Tam olarak mantığı nedir acaba?
@Oguzhan53 Aslında jilet, tüm metallerde olduğu gibi soğudukça pekliği, dayanımı artan bir materyal, ama sıcak suda bekletmek konfor hissini artırdığı için ben de öyle yapıyorum ama bir kaç yerde kartuşlu jilet üreticilerinin jileti bu sebeple soğuk suyla yıkayıp kullanmayı önerdiğini okumuştum.
(03/11/2017, Saat: 00:02)colpan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Bir arkadaşınız geleneksel tıraşa merak saldı (Safety Razors) ve sizden özet bir tavsiye listesi istiyor. 10 maddeyi aşmadan neleri vurgulardınız?  Huh
Aklıma ilk gelenleri kendi kişisel tecrübelerimi de katarak şöyle yazdım. Kopyala yapıştır yaparak üzerinde oynamak ya da sil baştan kendi 10 maddenizi yazmak ister misiniz komşular?  Tıraş aleti



4- Tıraş öncesi yağları kullanmak özellikle hassas ciltliler için tıraş keyfini artıracaktır. Bir iki damla zeytinyağıyla ovalamakla işe başlayıp, ileride kendi özel uçucu yağ karışımını hazırlayabilirsin.

4. numaralı madde sıkıntılı. uçucu yağlar yakıcı özelliğe sahiptir. içlerinde sadece Lavanta yağı cilde sürülebilen ender uçucu yağlardan biridir. Özellikle Kekik, Karanfil,Okaliptüs,Nane gibi Esansiyel yağlar doğrudan cilt üzerine sürüldüğünde ciddi tahrişlere neden olur. Bu ve benzeri yakıcı esansiyel yağlar kesinlikle taşıyıcı yağ ( Sabit Yağ ) ile belirli oranlarda karıştırılarak uygulanmalı ( karışım oranı Sabit yağın dominantlık derecesine göre de farklılık gösterir) tüm bunların yanında Esanslar " Esansiyel yağ değil " kimyasal bileşenlerden oluştuğu için Esanslar da doğrudan doğruya cilt üzerine sürülmezler kanserojen etkileri bulunmaktadır.

Cildin özelliğine göre " kuru, karma, yağlı "  çeşitli sabit yağlardan bire bir oranlarda değil tercih edilen yağların dominatlık derecesine göre belirli miktarlarda karıştırılarak pre shave oil yapılabilir. After shave oil konusunda ise benim çekincelerim mevcut sivilcelenmeye yol açabilir.  

Keyifli Tıraşlar.
@dikdik_s @Oguzhan53 rica ederim. @bleak kartuşlu jilet üreticilerinin soğuk su önermesinin bir başka sebebi de kayganlaştırıcı ve yatıştırıcı tabakanın sıcak suda zarar görmemesinin önlenmesi. @Efrasyab yerinde bir uyarı olmuş, aslında benim de anlatmak istediğim zeytinyağının üzerine bunlardan katmaktı ama bu işe girişenin ayrıntılı araştırmalar yapması şart tabi ki. Hayırlı cumalar.
(03/11/2017, Saat: 10:27)bleak Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]@Oguzhan53 Aslında jilet, tüm metallerde olduğu gibi soğudukça pekliği, dayanımı artan bir materyal, ama sıcak suda bekletmek konfor hissini artırdığı için ben de öyle yapıyorum ama bir kaç yerde kartuşlu jilet üreticilerinin jileti bu sebeple soğuk suyla yıkayıp kullanmayı önerdiğini okumuştum.

Anladım komşum teşekkür ederim.
@colpan
Komşum elinize sağlık güzel bir özetleme ve paylaşım olmuş Smile
Teşekkür ederim herkese. Şu şekilde görsele döktüm maddeleri.

2i0r9et.jpg
@colpan

Benim bir miktar katılmadığım kısımlar var. Madde madde yazayım.

1. Öncelikle tıraş bıçağı denilince benim gözümde canlanan şey jilet yahut kullan-at veya kartuşlular. Yani her şekilde kesici bir alet. Sizin kast ettiğiniz şey yanlış anlamıyorsam tıraş aleti/tıraş makinesi. Ben makine denilince de başka şeyler düşündüğümden, tıraş aletini tercih ediyorum.

1. maddenin içeriğine gelirsek: Ben her hobi için başlangıçta ucuz yollu giriş yapılmasından yanayım. Fakat bu ucuzluğun kişiyi hobiden soğutacak şekilde kalitesizliğe de neden olmaması gerekiyor. Oradaki denge önemli. Geleneksel tıraşa gelirsek, bence başlangıç için gayet ucuz ve fazlasıyla yeterli ekipman mevcut. Örnek veriyorum:

Rimei Tıraş aleti : 10 lira
Permasharp jilet : 2 lira
Arko sabun : 2 lira
İHA şap : 4 lira
Jaguar/omega fırça : 15 lira
Nivea balsam/AS : 10 lira

Toplam : 43 lira. Bir kaç çeşit jilet de eklesek 50 lira. Buna çeşit çeşit alternatifler de yapılabilir. Ve hepsi de başlangıç için fazlasıyla yeterli olur. Belki elektrikli tıraş makinesinden ıslak tıraşa geçiş yapma niyetindedir ve sabunuydu, köpürtmesiydi, jilet takmasıydı uğraşamam derse kolaylıkla çöpe atılabilir malzemeler olur. Çok uzatmayayım. Ben 1. maddeye katılmıyorum özetle.

2. Jilet kullanımı çok subjektif bir mevzu. Aynı şekilde bir kaç istisna dışında jilet seçimi de. Kimi ekonomik olsun diye jileti kullanabildiği yere kadar kullanmayı tercih ediyor, bir diğeri paketinden jileti çıkarmanın zevkini her tıraşta yaşamak için, her jileti sadece 1 kez kullanıyor. Ya da hijyenik veya başka başka sebeplerle insanlar kendilerine göre jilet kullanım sayısı belirliyorlar. Bazı jiletlerin üzerine 1-2-3-4 numaraları görürüz. Bazılarında ise A-B veya yüzünü belli etmek üzere çizgi vb. bir işaret olur. 1-2-3-4 ün amacı benim anladığım kadarıyla eğer tıraşta jiletin tek tarafı kullanılıyorsa, bu şekilde her tıraşta sadece 1 yüz ve 1 taraf kullanarak 4 sefere kadar tıraş olunurken sırasını belli etmek içindir. Sonuçta üretim mantısı açısından da yaprak jiletler tek kullanımlık ürünler değil fakat zevkler/renkler/farklar nedeniyle tek ya da 10 kullanımlık olabilir.

Jilet seçimi de aynı şekilde. Hem kişiden kişiye değişiyor, hem de kullanılan tıraş aletine göre jiletin karakteri değişiyor. Çünkü aletten dolayı jiletin aldığım bir açı var. Bir de jiletin kendisinde üretim sırasında verilen bir ağız açısı var. Bu iki değişken uyuyor veya uymuyor. Ya da birisi için cazip görünürken bir diğerinin hoşuna gitmiyor.

3. Havluyla durulama kısmını anlamadım. Kurulamak mı durulamak mı?

4.

5. Sıcak/soğuk su konusunda yine zevkler devreye giriyor. Sıcak suyun özellikle don yağ içeren sabunlarda olumlu etkisi olsa da kimi soğuk su tercih ediyor ki soğuk suyla da cilt daha sıkı oluyor. Artıları ve eksileri var yani. Fırçanın suda bekletilmesinin asıl amacı da ısıtmak değil fırçanın suyu emmesini sağlamak. Çünkü suyu emen kıllarla daha kolay sabun yükleniyor, daha kolay köpürtülüyor. Islak fırçaya sabun yükleme mevzusunu bir nevi nemli bezle toz almaya benzetebiliriz. Bir de köpürtme konusu bence önemli. İlk başlandığında iyi köpük yapılamıyorsa bu tıraşın keyfini de kaçıracağından erken pes etmenin başlıca sebeplerinden birisi olabilir.

Yüzde köpürtme var, tasta köpürtme var, elde köpürtme var, bir de ayrı bir tas kullanmadan sabun kabında köpürtme var. El ve sabun kabını bir tarafa bırakırsak en azından yüzde ve tasta mevzusu biraz detay açıklama ister bence.

6. Bu açı mevzusu da karışık mevzusu. 30 derecenin nereden 30 derece olduğunu izah ederseniz daha iyi olur. Özellikle bastırmama konusuna katılıyorum fakat onda da bir kesme-kesmeme ilişkisi devreye giriyor. Bastırmasın iyi güzel de, kullanılan jilet o sakalı kesmiyorsa tıraş aletinin hareketi tarla yolunda giden traktör gibi oluyor. Hoplaya zıplaya yol alıyor yani. Dolayısıyla bastırmamayla birlikte doğru alet jilet kombinasyonun seçilmesi de önemli.

7.

8. Şap konusunda da alüminyum içeriği nedeniyle tartışmalar mevcut. Ben şap kullanıyorum fakat 3-4 tıraşta bir kullanıp o tartışmalı mevzunun riskini de azaltmaya çalışıyorum.

9.

10. Alkolün uzak durulması gereken bir içerik olduğuna katılmıyorum. Hem antiseptik, hem damar büzücü etki gösteriyor, hem de hızlı buharlaştığı için serinlik veriyor.

dipnot: boş bıraktığım maddeler katıldığım veya çekimser olduklarım.
Sayfalar: 1 2