Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: "whippeddog.com" HMW Fırça İncelemesi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Merhaba arkadaşlar,

Yine bir fırça incelemesi ile karşınızdayım. İncelemede çoğunlukla sübjektif yorumlarım olacaktır. Fırça bir nevi "custom" olunca doğal olarak kişisel görüşlerim daha çok ön plana çıkacaktır. Elimde 3 adet porsuk, 1 adet sentetik fırça var. Ayrıca, şu an elimde olmayan ve yakın zamana kadar kullandığım 1 adet porsuk ile çok seneler evvel kullandığım 2 adet domuz fırçam olmuştu. Geleneksel tıraşta uzun zaman olmasına rağmen fırça konusunda aslında büyük tecrübem yok. Bu nedenle sürçülisan ettiysem mazur görünüz. Sakallarım yer yer sert bölgeler olmakla birlikte gür ve yoğun değil. Tüm bu hususlar çerçevesinde fırçanın tanıtımına geçelim.

Ölçüler ve diğer özellikler:

Kumpasım olmadığı için ölçümü şerit metre ile yaptım.

- Toplam uzunluğu: 103 mm.
- Kıl uzunluğu: 54 mm.
- Sap uzunluğu: 49 mm.
- Düğüm çapı: 22 mm.
- Kıl tipi: HMW
- Sap: Reçine (resin), karamel (butterscotch) renkli

vip992.jpg

- Ağırlık: 62 gr.

14xmr0h.jpg

Birkaç dakika suda bekledikten sonraki ağırlık: 86 gr. (Kendiliğinden hafifçe suyu salınmış şekilde)

2hz25mw.jpg

Fırçayı Amerika merkezli http://www.whippeddog.com sitesinden Ekim 2016 sonunda sipariş etmiştim ancak takipsiz gönderim ile 100 gün sonra geldi. Gecikmenin neden kaynaklandığını bilmiyorum. Satıcı bu süreçte elinden geldiğince yardımcı oldu. Temin ve ödeme süreciyle ilgili bilgileri zaman zaman başka başlıklarda yazmıştım. Sitenin sahibi Larry Andreassen. Anladığım kadarıyla bir geleneksel tıraş tutkunu. Asıl konusu straight razor, yani çelik ustura üzerine ama diğer bazı tıraş ürünlerini de satıyor. Larry gerçekten çok iyi ve dürüst bir satıcı, iletişimi çok iyi ve müşteri memnuniyetini ön planda tutuyor.

Sipariş için sap, düğüm çapı, tipi ve loft seçimi yapıyorsunuz. Larry seçtiğiniz sap ve düğümü özenle yapıştırıp size gönderiyor. Ayrıca, sadece sap ya da düğüm de alabilirsiniz. Sitede var ama şu bilgiyi de aktarayım. Standart loft'ta saptaki çukurun derinliği yaklaşık 10 mm. Eğer fark öderseniz bu derinliği ekstra 5 veya 10 mm. daha artırabiliyorsunuz. Ancak bu sadece silvertip düğüm için tavsiye ediliyor.

16bhnnl.png

Ben niye bunu seçtim? Başka markalarda farklı tonlarını gördüğüm ve çok beğendiğim için sap rengini "karamel", elimde bu tip ve düğüm çapında fırça olmadığı için 22 mm. HMW'yi ve düğüm çapına bağlı olarak bu sap tipini tercih ettim. Yaptığım seçimlere göre fırçanın fiyatı 32$ oldu. (5$ gönderim ücreti hariç) Yukarıdaki fotoğrafta 35$ görünüyor, 3$ zam gelmiş. Aldığım tarih itibariyle bana maliyeti yaklaşık 120 TL. oldu.

Fırça bir zarf içerisinde kutusuz olarak geldi. Ayrıca, zarftan hafif deterjan kokusu aldığım bir temizleme tozu (oxi clean) ile fırçanın nasıl temizleneceği, hayvansal kokunun nasıl giderileceği, fırçanın kullanımı ve tıraşa dair bazı ipuçlarının bulunduğu 2 adet kağıt çıktı. Özellikle yeni başlayan arkadaşlara faydası olabilir diye fotoğraflarını aşağıya ekledim. Bunları daha önce hiçbir markada görmemiştim. Bence bunlar Larry'nin işini ne kadar severek ve amatör bir ruhla yaptığının göstergesi.

iw3of9.jpg

15d5iz7.jpg

25un1hx.jpg
20u3dav.jpg

Temizlik için öncelikle fırçayı 5 dk. kadar beyaz sirke kattığım ılık suda beklettim ve duruladım. Sonra paketten çıkan oxi clean'i ılık suya karıştırdım ve fırçayı her defasında 2 'er dk. olmak üzere 3 kez bu karışımda beklettim. Aralarda durulama yaptım. Oxi clean kullandığım için şampuana gerek duymadım. Sonrasında da 2 kez TOBS krem ile köpürtme işlemi yaptım. Biraz köpüklü beklettikten sonra ılık suda durulama yaparak temizlik işlemini tamamladım. Fırçayı ilk kokladığımda zaten hayvansal koku yok denecek kadar azdı. Bu işlemlerden sonra hiç koku almadım. Fırça ay gibi parladı, özellikle kılların uçları sanki HMW'nin W'sini hak eden bir beyazlığa (fotoğrafta çok belli olmasa da) büründü.

2cna0k2.jpg

Düğüm 22 mm. olmasına rağmen ılık suya girince öyle bir kabarıyor ki sanırsınki 24-26 mm. Sanki fırça yerine bir hindi almışım.  

e61yrd.jpg

Sap güzel, kaliteli. Kavramada ve tutuşta bir sıkıntı yok, kaymıyor. Büyüklüğü tam bana göre. (ellerim büyük değildir)

33o1ue0.jpg

Kıl yoğunluğu 22 mm. için oldukça iyi bence. Hem dairesel hem de doğrusal hareketlerle köpüğü yüze yayması çok keyifli. Güçlü bir backbone'u yok. Su tutuşu ve ısıyı koruması iyi. Köpük performansına gelince, ilk zamanlar doğal olarak biraz köpük yutuyordu ancak şimdi iyi durumda. Kıl yapısından dolayı özellikle tıraş kremleri ve yumuşak sabunlar ile kolayca yüklenip, kapta ya da yüzde zengin ve dolgun bir köpük yapılabiliyor. 

2u3w32b.jpg

x3eqv4.jpg

Aşağıdaki köpüğü ustura tıraşı için hazırladığımdan biraz sulu yaptım.

ou5oau.jpg

wbxxs6.jpg

Biraz da karşılaştırma yapalım:

Sırasıyla: 19 mm. Simpsons best, 22 mm. Whipped Dog HMW, 24 mm. Truefitt&Hill süper, 24 mm. Razorock sentetik.

e5pijm.jpg

Yumuşaklık için şunları söyleyebilirim. Örneğin, Razorock sentetik fırçamın kılları da yumuşak, ancak HMW bambaşka, nasıl anlatayım, kadifemsi bir his veriyor, ipeksi bir dokunuşu var. Biri doğal öteki yapay. Bu doğallığın verdiği hissiyatı kolayca ayırt edebiliyorsunuz. İlginçtir, fırçalar kuruyken HMW'nin kıl uçları diğerlerine göre daha batıcı. Ancak, ılık suda bekleyince batıcılık gidiyor ve hepsinden daha yumuşak oluyor. Yüzdeki masaj hissiyatı diğerlerinden daha iyi.

Backbone'a bakarsak, en güçlüsü Simpsons, sonra Razorock ve ardından HMW gelir. Truefitt&Hill süper badger fırçam yüzde daha fazla yayılma eğilimi gösteriyor. (Belki de uzun süredir kullandığım ve biraz yıprandığı için)

Kıl yoğunluklarını zaten aşağıdaki fotoğrafta görüyorsunuz.

x59ztl.jpg

HMW'yi krem ve yumuşak sabunlarla, Simpsons best'i sabunlarla, diğerlerini ise hem sabun hem de kremlerle kullanmak genel tercihim olacak.

Eğer uygun fiyata HMW veya silvertip düğüm keyfini yaşamak istiyorsanız bu siteyi tavsiye ederim. Ancak bildiğiniz üzere ülkemizden Paypal ile ödeme yapamıyoruz. Ben bu sorunu da şu şekilde aştım. Larry "Paypal invoice (fatura)" linki gönderdi. Buraya gerekli bilgileri girdim. Ödeme için kredi kartı seçeneğini seçtim. (sistem sanal kartımı kabul etmediği için gerçek kartımı kullandım) Adres bölümüne yurt dışından bir adres yazdım. Aksi halde Paypal Türkiye'de olduğunuzu anlıyor ve ödeme yapmıyor. Tabi burada bir hususu atlamamanız lazım. Faturaya yazdığınız adres "fake" olduğundan ürünün yanlışlıkla buraya gitmemesi için Larry'ye mail ile gerçek adresinizi bildirmeniz gerekiyor. Aldığınız ürüne daha baştan elveda demeyin  Smile Bu arada Paypal invoice ile ödemede Paypal üyesi olmanıza gerek yok. 

Sonuç: Yumuşak kılları, yüzdeki masaj hissiyatı, kremler ve yumuşak sabunlar ile keyifli kullanımı  ve özellikle uygun fiyatıyla tavsiye edebileceğim, kanımca f/p oranı iyi olan bir ürün. Bu sıralar FS furyası varken ve fırçalar ayağımıza kadar gelmişken "Whipped Dog" ne kadar ilginizi çeker bilmiyorum ama yine de aklınızın bir köşesinde bulunsun.

Okuduğunuz için teşekkür ederim, keyifli tıraşlar dilerim  Smile
İnceleme için teşekkürler komşum. İyi günlerde kullanın.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
@msakalli komşum güle güle keyifli tıraşlarda kullanın incelemenizi büyük bir keyifle okudum elinize sağlık. Hmw kıl tipini merak ediyordum detaylıca öğrenmiş oldum. Komşum Sert sabunlarda nasıl ?
(20/02/2017, Saat: 13:35)DeaKeN Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]İnceleme için teşekkürler komşum. İyi günlerde kullanın.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

(20/02/2017, Saat: 14:44)Nani Kuş Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]@msakalli komşum güle güle keyifli tıraşlarda kullanın incelemenizi büyük bir keyifle okudum elinize sağlık. Hmw kıl tipini merak ediyordum detaylıca öğrenmiş oldum. Komşum Sert sabunlarda nasıl ?

Teşekkür ederim komşularım. Elimde şu an Tabac stick ve Maggard Razors'tan aldığım 1-2 adet sample sabun var. Bunlarla henüz yeterince test edemedim. Yaptığım birkaç denemede ise kremlerden ya da yumuşak sabunlardan elde ettiğim performansı sağlayamadım. Sanırım biraz daha fazla çaba gerektiriyor.
@msakalli komşum çok güzel aydınlatıcı ve analitik bir çalışma yapmışsınız ,elinize sağlık keyifle okudum sizde keyifli tıraşlarda sağlıcakla kullanın.
Benimde merak ettiğim ve tam cevabımı bulamadığım bir konu var üstad olarak size sormak istedim:
Yüzde veya tasta köpürtme yapmak için fırçalarda sizin belirttiğiniz "ölçü ve özellikler" arasında belirleyici bir özellik varmı? Sormamın nedeni bazı yorumlarda yüzde köpürtme için ideal vs gibi notlar var.
Şahsi uygulamam elimde olan Simpson PJ3 ve SOC fırçalarımı her iki şekilde kullanmaktayım bir eksiklik hissetmiyorum..
(20/02/2017, Saat: 15:14)Tahir Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]@msakalli komşum çok güzel aydınlatıcı ve analitik bir çalışma yapmışsınız ,elinize sağlık keyifle okudum sizde keyifli tıraşlarda sağlıcakla kullanın.
Benimde merak ettiğim ve tam cevabımı bulamadığım bir konu var üstad olarak size sormak istedim:
Yüzde veya tasta köpürtme yapmak için fırçalarda sizin belirttiğiniz "ölçü ve özellikler" arasında belirleyici bir özellik varmı? Sormamın nedeni bazı yorumlarda yüzde köpürtme için ideal vs gibi notlar var.
Şahsi uygulamam elimde olan Simpson PJ3 ve SOC fırçalarımı her iki şekilde kullanmaktayım bir eksiklik hissetmiyorum..

Çok teşekkür ederim komşum. Estağfurullah, yazıda da belirttiğim gibi aslında bu konuda çok fazla tecrübem yok. Ancak, bildiğim kadarıyla ya da kişisel tecrübelerime dayanarak belki şunu söyleyebilirim: Tip olarak HMW veya silvertip fırçaları, ölçü olarak ta loftu uzun olan bazı fırçaları yüzde köpürtme yapmak için kullanmak daha uygun olabilir. Ancak bunlar kesindir, belirleyicidir diyemem. (Forumdaki fırça üstatları daha doğru bilgi verecektir.)

Örneğin,
Simpsons fırçam küçük. Hem loftu kısa hem de backbone'u güçlü. Bunu tasta köpürtme için kullanmam benim için daha uygun.
TrueFitt&Hill süper badger fırçam ile Razorock sentetik fırçamı hem tasta hem de yüzde köpürtme için kullanabiliyorum.
HMW fırçamı ise özellikle kılları yumuşak olduğundan yüzde köpürtme için kullanmak benim için daha uygun.
@msakalli komşum çok çok teşekkürler benim için şimdi gayet net oldu. Saygılar Selamlar


Sent from my iPhone using Tapatalk
İnceleme için teşekkürler üstadım, elinize sağlık. İyi günlerde kullanın inşallah.

Fırça çok güzel görünüyor, sap rengi çok hoşuma gitti.

Söylediğin gibi, Fs ayağımıza kadar gelmişken değerlendirelim dedik Yeni fırçanın tadına bir bakayım, ilerki zamanlarda alternatif olarak Whipped Dog'u değerlendirmeyi düşünüyorum
Teşekkür ederiz incelemeniz için @msakalli üstad. Cidden çok hoş bir inceleme olmuş. Cidden HMW kıllar yüzde çok konforlu köpük yapıyor. Şu an yok ama bir ara benim de bir tane vardı. Keyifli cidden. Tekrar teşekkür ederiz.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
@msakalli komşum elinize sağlık, güzel inceleme olmuş.

Resimlere baktığımda "jel uç" dediğimiz hissiyatı varmış gibi düşündüm ben. Var mı böyle bir şey sizce?
Sayfalar: 1 2