Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: Porsuk Fırça Knot Ölçüleri Kıyaslama
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3 4 5
Kıymetli Arkadaşlar;

Sizden bir konuda kafamda oluşan soruları gidermek maksadıyla bilgi almak istiyorum.Öncelikle fırçalar konusunda tecrübesiz olduğumu,okuduğum ve tecrübe etme şansım olan toplam 15-16 fırçam ( 2 sentetik/plisson-isana,porsuk 1 silvertip/dalvey,2 pure badger/simpsons special,marka yok çin malı hediye pure badger olduğunu düşünüyorum,geri kalan domuz olmak üzere/omega,semogue,jaguar,lider,fonex,wilkinson vb.) haricinde fırçam yok, bunların dışındaki fırçaları görmediğimi ve denemediğimi belirtmek isterim.Bu zamana kadar elimdeki fırçaların knotlarını hiç ölçmedim,gerek duymadım ve nasıl ölçüleceğini de bilmiyorum.Tahminim yarıçapı bir ip marifetiyle ölçmek,sonra ipi ölçmek.Doğru bir tahmin midir onu da bilmiyorum.Konuların neredeyse tamamını ve Lord'un ''Tıraş Fırçalarına Genel Bakış'' yazısını okudum ama ayrı ölçülerde knotları tek bir resimde görmediğim (yanyana yani,bir tek adamentium isimli üyenin bir yorumu var ama o da tam istediğim şeyi karşılamıyor) için kafamda bir resim oluşturamadım.Mr.Anderson'dan Neo'ya dönüşmediğim için de cdler marifetiyle knot,loft,manch,ne varsa fs,2 band 3 band,yok be aslan hepsi 3 band,ampul olsun yansın,yelpaze olsun yellesin,hmw,porsuk,çin,çiftlik,porsuğun sırtı kuyruğu,k.çı başı derken  konu bambaşka bir noktaya kaymaya başladı ben de.Sizlerden ricam farklı ölçülerdeki knotları fikir sahibi olmam adına tek resim ya da resimler (20mm-33mm,daha büyük veya küçük olabilir varsa) aracılığıyla paylaşmanız.Markanın önemi yok,aynı şekilde loft'un da.Forumda fırça konusunda bilgili çok değerli üstadlar var,kimseye zahmet vermemek ve benim gibi acemilerin ileride kafasına takılırsa diye böyle bir konu olmasına inandığım için genele sordum.Büyük resmi görmem adına ilgi ve alakanıza şimdiden teşekkür ederim.Selamlar,saygılar.
Aceminin halinden acemi anlar,

Şimdiye kadar anladıklarımı yazayım, tecrübeliler düzeltir.
Fırçaların genel özellikleri:
Büyük boy fırçalar çok su ve köpük tutar, küçükler az, bu kadar basit. Kafanız kadar fırça istemediğinize göre herkes yüzüne ve zevkine göre  bir orta yol bulmak zorundadır  Benim için orta boy fırça knot (düğüm) çapı 24-26 mm'dir (kılların en dibindeki çap), şimdi gelelim kıllarıın çatısına (loft), buradada bir faktör var loft uzunluğu. Knot loft oranı 1:2 normal sayılır yani 24-26/52 mm gibi (kılların alt çapı ve yüksekliği),
A->Loft uzunluğu/oranı arttıkça fırçanın yatması, yumuşaklığı artar, ancak omurgası (backbone) azalır, çünkü kılların yoğunluğu uca doğru azalır, yayılır,  buda fırçanın yüzde açılıp yayılmasına neden olur, sabunu küçük kasede köpürtürken zorluk yaratır, sert sabunlarda köpürtme işlemi zorlaşır, yüzünüzde yayılmayı fırçayı yüzünüze sürerken dairesel harekelerle bastırmak yerine sabunu yüzünüze yağlı boya fırçası gibi sürtmekle bir ölçüde aşabilirsiniz.  
B->Kıl uzunluğunu çok azaltırsanız bu seferde omurgası çok iyi ve dik duran, sert sabunlarla bile  kolay köpürten  ancak sabunu az tutan, kıl aralığında sabun ve su tutacak hacmi olmayan bir fırça elde edersiniz, belki yüzünüzde 1 köpürtme bile zor yaparsınız.
Birde kılların yoğunluğu var, yoğunluğu fazla fırçalarıın omurgası güçlü, sabunu ve sıcaklığı tutması daha iyi olur, ancak yoğunluk çok aşırı olursa, tepe haliyle sertleşir,  yüzde friksiyon etkisi yaratabilir,  yoğun kıllı fırçalar cüzdanlardada kesinlikle bir  friksiyon etkisi yaratır.
Sanırım şimdi büyük resmi  gördünüz.
Bant olayı: Günümüzde renk kuşakları anlamına gelir, fonksiyonda anlamı bant miktarı arttıkça genellikle o markaya spesifik loftun nispi uzunluğu artar. 3 bantlıların loftu 2 bantlılardan daha uzun olduğu için daha yoğun kıllı yapıılmak zorundadıırlar, buda genellikle kocaman, pahalı  ama sabunu bol bir fırça demektir.
Şekil: Ampul (bulb) şeklinde olanlar yüze ilk dokunan kıl sayısı daha az olacağından daha yumuşak bir etki verir, ancak omurgası fana göre daha zayıf olur haliyle , yelpaze (fan) şeklinde olanlar ise tersi. Yüzde sabunlama yapııyorsanız fan şeklindekler daha uygundur, kasede yapıyorsanız bulb. Ancak ben tersini uyguluyorum (yüzde sabunlama yapmama rağmen bulb kullanıyorum), çünkü fırçayı yağlı boya fırçası gibi sürmeye çalışıyorum.
Bu kadar genel bilgi yeter.

Porsuklar. (En kaliteliye doğru sınıfları)    Pure, Best, Super (Finest), Silvertip. En kalitesiz olan pure'ler genelliklle koyu renktedir.

Domuzların hepsi bir break-in periyodundan geçirilmelidir. bunun mantığı ıslanan ve daha sonra tam olarak kuruyan kılların uçları insan saçı gibi çatallanır ve fırça yumuşar, zamanla porsuk gibi bir fırça olabileceğini söylüyorlar. Ancak bu duruma uzun zamanda gelir, o yüzden domuz fırçalar uzun sürelik hatta evladiyelikir, o yüzden sadece çok kaliteli olanları alınmalıdır. benim Semouge fırça deneyimin 15 traş ve tam kurutmadan önce herhangi bir yumuşamaya başlama beklemeyin. Domuzların bandı olmaz, bantları estetik amaçlı  yani boyama veya ağartma teknikleriylle porsuklara benzemesi için yapılmıştır.

Zalimlik içermeyen fırçalar (Cruelty Free)

At: Atın yele ve kuyruk karışımından yapılır, hayvan elbette öldürülmez, normal traşı esnasında toplanır sadece yeleden yapılmaz çünkü o zaman çok yumuşak olur ama omurgası olmaz yatar, sadece kuyruktanda olursa çok sert olur yüze sürülmez, domuz kadar uzun sürmesede yinede bir break-in periyotları vardır.
Domuz ve at fırçalarıın 10 kere sabunlamadan önce kaybolmayan hayvan kokuları olduğunu unutmayalım, fabrikada özel işlemden geçirilmiş olanlar hariç tabi. hatta porsuklarda bile ancak 2-3 sabunlamada kaybolan hafif bir koku olur.


Sentetik
: En kaliteli porsuk kadar hatta belki dahada yumuşak, ancak omurgası zayıf fırçalardır, porsuk ve domuza alışkn olanlar içi boş gibi hissettiklerini ama sürerken yüzde bulut gibi bir etki bıraktığını söylüyorlar, en kaliteli marka üzerinde L'Occitane yazmayan Fransız üretimi sadece Plisson yazan efsane fırçadır. Fiyatı eskiden çok ucuzmuş ancak şimdi efsane olunca 60 Euroya yakın.

Son olarak en önemli faktör bu teorik sınıflandırma bilgilerinin fırçaları şahsen kullanmadan hiç bir önemi yoktur, sadece üreticiler ve kullanıcılar arasında ortak bir dil olmasına yarar başka bir işe değil, çünkü üreticilerin neyi nasıl ürettiğini bilemeyiz, önemli olan sizin zevkinizdir, size en büyük yardım, fabrika standart özellikleri değil, almayı düşündüğünüz fırçayı daha önce kullananlardan gelen bilgiler olacaktır.

Kolay gelsin sorunuz varsa çekinmeden sorun, benden daha çok daha çok tecrübeliler hepsini cevaplar merak etmeyin.

İyi günler.
@cbaytan Can Bey halihazırda forumda ve Lord'un blogunda yazılı olan,herkesin isterse okuyup öğrenebileceği,fırçalar hakkındaki genel bilgileri bilmediğimi düşünerek tekrar paylaştığınız için teşekkür ederim.
(16/11/2016, Saat: 02:58)KuzeyTurk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Sizlerden ricam farklı ölçülerdeki knotları fikir sahibi olmam adına tek resim ya da resimler (20mm-33mm,daha büyük veya küçük olabilir varsa) aracılığıyla paylaşmanız.Markanın önemi yok,aynı şekilde loft'un da.

Yukarıda açıkça belirttiğim üzere istediğim tek şey faklı ölçülerdeki knotların tek resim ya da resimler aracılığıyla paylaşılması ki knotlar hakkında kafamda bir şey oluşsun.Eğer elinizde böyle bir imkan varsa resim/resimleri paylaşırsanız sevinirim.Teşekkürler.
Lord'un blogunu tekrar paylaşmadım, hepsini kendim yeni yazdım,
Hz. Google'da anahtar kelimeler olarak mesela
shaving brush knot sizes comparison
yazar resimler tabını seçerseniz binlerce fırça görebilirsiniz.

İyi günler.
@Kuzeyturk komsum;

Elimdeki fırcalardan aynı modelin farklı olcusu bulunmuyor. Sapında aynısı olması lazım ki, aklınızdaki sorunun cevabını daha net gorun.
Fırcanın boyutunu secerken, benim sahsen dikkat ettigim
1-Sapın sekli ve uzunlugu:
Elimin icinde cok kaybolmasın, tutarken elime kıramplar girmesin. Burada firmalar ararsı boylar arası farklı tutumlar var. Bazı markalar fırcanın boyutuna-numarasına gore sapıda buyutuyor. Yani 22mm fırca modeli ile 26mm fırca modeli arasında gercekten saptan loft un kendisine kadar fark oluyor. Masaya koydugunuzda bir fırca kucuk bir fırca daha buyuk gozukuyor.
2-Loft kalınlıgı(loft un en dibinden, cok sıkmadan kumpasla olcebilirsiniz)
Bunu tekrar yazmama gerek yok. Biliyorsunuz 18-40mm arası bir suru farklı kalınlıkta loft yani dugum var. Burada kalınlık capı arttıkca kullanılan kıl sayısı artıyor. 22mm ile 28mm fırca arasındaki fark belki mm olarak olcumde pek bir fark etmiyor ama kullanılan kıl sayısı bakımından baya bir farklı oluyor.
3-Loft uzunlugu
Burada bazı firmalar loft kalınlıgıını arttırırken sap ta oldugu gibi bazen loft uzunlugunu da arttırdıgını gordum. Normalde bence olmaması lazım. Sahsen ben cok uzun loftlu , yuzumde cok dagılan fırcaları sevmiyorum. Yanagımı yaparken, kulaklarıma kopuk gelsin istemiyorum fırca acıldıgından dolayı. Ama bu tabiki kisisel tercih. O yuzden loft uzunlugu kisisel bir secim olmalı. 24mm fırca ile 26mm fırca aralarında aynı model ise bence loft uzunlugu fark etmemeli. Ama yapan oluyor fırca daha buyuk gozukuyor psikolojik olarak buyugunu almak istiyorsunuz.

Bir iki resim ekliyorum. Burada markalar arası boyut farklarını, gorebilirsiniz.

Ornek 1 Boyut buyudukce, buyuyen sap.
fxrpdl.jpg

Ornek 2 Sadece loft kalınlık farkı
Sapların boyut farkı az, fark daha cok dugum kalınlıgında (thater)
1tptli.jpg

Ornek 3 Degisen loft uzunlugu
Model numarası veya loft kalınlıgı buyudukce, firma tarafından buyutulen loft uzunlugu.
34ngzs0.jpg

Umarım anladıgım kadarı ile sorunuzu cevaplayabilmisimdir.

Saygılarımla
@cbaytan Can Bey özür dileyerek düzelteyim o zaman,kastettiğim şey fırçalar hakkında genel bilgileri kendi bilginizle harmanlayıp,sınıflandırıp emek harcayarak güzel bir yazı yazmışsınız,teşekkür ederim.''Shaving brush knot comparison'' aklıma gelmemişti,teşekkür ederim,gerçekten binlerce foto var lakin bir kaç foto hariç hepsi fırça resmi.Tek isteğim elinde varsa marka farketmez 4 tane fırçası olan bir arkadaş mesela ''Bak kardeşim,bu 20mm,22 mm,bu 24mm,bu 26 mm'' diye cahile anlatır gibi resmi fırçaların bir arada olduğu şekilde paylaşması.İnanın çok basit bir şey istiyorum,girizgahı onun için uzun tuttum zaten,kimsenin fırça bilgisini ölçmek gibi bir amacım yok.Ben de farklı knotlarda fırça yok be abicim,olsa ve zahmet edip böyle uzun bir yazı yazacağınızı bilsem sormazdım.Zaten sorduğuma da pişman oldum.Neyse Hocam ben çok teşekkür ederim.
@dikdik_s Abi cevap yazıyordum şimdi gördüm mesajınızı,çok teşekkür ederim.Harikasınız.Hemen cevap yazayım diye detaylı okumadım,şöyle bir göz gezdirdim,çok teşekkür ederim.Hemen şimdi detaylıca okuyup not alıyorum.Çok sağol Abi,Allah razı olsun.
(16/11/2016, Saat: 10:36)KuzeyTurk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]@cbaytan Can Bey özür dileyerek düzelteyim o zaman,kastettiğim şey fırçalar hakkında genel bilgileri kendi bilginizle harmanlayıp,sınıflandırıp emek harcayarak güzel bir yazı yazmışsınız,teşekkür ederim.''Shaving brush knot comparison'' aklıma gelmemişti,teşekkür ederim,gerçekten binlerce foto var lakin bir kaç foto hariç hepsi fırça resmi.Tek isteğim elinde varsa marka farketmez 4 tane fırçası olan bir arkadaş mesela ''Bak kardeşim,bu 20mm,22 mm,bu 24mm,bu 26 mm'' diye cahile anlatır gibi resmi fırçaların bir arada olduğu şekilde paylaşması.İnanın çok basit bir şey istiyorum,girizgahı onun için uzun tuttum zaten,kimsenin fırça bilgisini ölçmek gibi bir amacım yok.Ben de farklı knotlarda fırça yok be abicim,olsa ve zahmet edip böyle uzun bir yazı yazacağınızı bilsem sormazdım.Zaten sorduğuma da pişman oldum.Neyse Hocam ben çok teşekkür ederim.

Bu fikrinizi güzel bir projeye dönüştürebiliriz aslında. Benim 5 fırçam var, 5'inin yanyana yatay ve üstten fotolarını akşam yüklerim. Benzer şekilde diğer arkadaşlardan da ortak model ve farklı model fırçaları olanlar da yüklerse zincir bir kıyaslama yapabiliriz.

Şöyle anlatayım, benim elimde isana sentetik var, bunun yanında SOC 2 band da var, sizde de isana var, benim rotasyondan farklı olarak sizde simpson var. İkisinin de isana sentetik ile beraber fotosu olacağı için zincir kıyaslama yapabiliriz.
@posicor Fikriniz çok güzel Hocam,size zahmet vereceğim,çok sağolun,akşam fotoları sabırsızlıkla bekliyorum o zaman.
Farklı fırca ve modellerinin resminden o is pek olmaz. 26mm dugumlu bulb seklindeki fırca ile fan seklindeki fırca, tepeden cekilen fotograftan cok farklı gozukur. fan sekilli olan daha kalın buyuk fırca gibi gelir ama degildir.

Aynı fırcanın farklı buyuklukteki resimleri zaten yukarıda paylasıldı. Birebir farkı anlamak istiyorsanız, impa ticaret gibi bir yerde elinize almanız farkı anlamanıza yardımcı olacaktır.
Saygılar.

Su karısık fırca koleksiyonu resimlerinin sizin sordugunuz soruya cevap olarak katkı saglayabilir mi bilemiyorum, yada ben soruyu yanlıs anladım.
wl9gf4.jpg
1fhgz8.jpg


Forumda su konularada goz atabilirsiniz.
http://www.geltir.com/thread-3846.html
http://www.geltir.com/showthread.php?tid=6405
Sayfalar: 1 2 3 4 5