Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: Ustura İçin Jilet Seçimi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6
Bu arada Parker ve Bluebeards usturaları sandviç tip olmalarından dolayı olan görsel benzerlikleri haricinde aynı usturalar değiller.
(30/03/2022, Saat: 23:12)marv Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]@"Zeus"  Ne sıklıkla tıraş oluyorsunuz? Eğer hassas bir cilde sahipseniz tıraş olma periyodunuzun dar bir aralıkta olması, sakal çıkış yönünüzün tersine tıraş olmanız, kıl köklerindeki stresi arttıracaktır. Haliyle kılcal kanama vs olması doğal.

Daha dik açıyla daha yakın tıraş olamazsınız. Öyle geliyor olabiliyor ancak ustura açınız ne çok dik, ne çok yatık olmalıdır. Olması gerekenden dik açıyla tıraş oluyorsanız bu kullanmakta olduğunuz jiletten daha düşük performans almanıza sebebiyet verir. Cilde saplama riski haricinde, çekme ve çekiştirme olarak dönecektir. Aynı durum olması gerekenden daha yatık bir açı kullanmanız halnde de geçerli. Zira kesmeyecektir. Burada zaten kendi sorununuzu kendiniz tespit etmişsiniz. Hiç ummadığınız anda cildinize jileti saplıyorsanız doğru açıyla tıraş olamadığınız sonucu çıkar. Oluyor olsanız jilet cildinize saplanmayacaktır. Burada cildinize dalma eğiliminde olan jilet değil, sizin yanlış açıyla cildinize jileti temas ettirmeniz. Bu elbette tıraşın tamamı için geçerli değil ancak belli noktalarda yaptığınız hatalarda jiletili ustura affetmez. Dolayısıyla yavaş tıraş olarak, doğru açıyla tıraş olmaya gayret gösterin. Ve evet tespitiniz doğru ancak eksik. Sadece keskin jilet değil, usturayla tıraş olmak çok dikkat ister. Düşük keskinlikteki jiletlerle tıraş olmak ekstra dikkat ister. Çünkü kesmediğini düşündüğünüz için hızlı çekiş yapmak, olması gerekenden fazla baskı uygulamak gibi basit hatalar yapmaya daha meyilliyiz.

Kolaylıklar diliyorum şimdiden.

İlginiz ve değeli yorumlarınız için teşekkür ederim. ''Bildiğim bir şey varsa o da hiçbir şey bilmediğimdir.'' Sokrates'in bu güzel sözüyle açı konusunu birazcık derinleştireyim.
Bir çok farklı jilet deneyimim oldu (kesin sizden azdır) kendime en uygun jilet olarak derby usta'yı benimsedim. Bu jilet ile gerçekten kendimi güvende hissediyorum hatta lakayıt tavırlar da sergilediğim oluyor.  Yani her şeyi deniyorum. Çocuk yaşlarımda yazları kadın kuaföründe çalışırdım okul aralarında. birazcık el yeteneğim iyidir. Bu usturayı tarak ile beraber kullanarak usturayı makas gibi kullanarak ben kaşlarımı düzeltip kısaltıyorum, kendi ensemi alıyorum. Taraklı ustura ile de kendi saçımı kendim kesiyorum. Saçta ustura daha natural asimetrik kesim yaptığı için. Bu kadar fantastik işlere kalkışan birinin jileti dik tutmasına şaşırmamak lazımSmile
Jileti dik tutmamdaki mantık şudur. Derby usta'nın çifte perdahlama kısmı. Jiletin ağzı iki defa açılıyor olması. Fikrimce ikinci perdah jiletin açısını değiştirmekte. İkinci daha küt bir ağız açmakta. Gerçekten yanlış mı düşüyorum.
@"Zeus" Rica ederim. Sokrates bilgisiz olduğunu bildiği için aslında en bilgili kişi olduğunu düşünmektedir. Smile

Jiletin eğim açısını sadece tek bir kez tıraş olarak değiştiremezsiniz. Keskinliğin azalması çelik türü, çeliğin işlenmesi, keskinleştirilmesi, sakal yapınız gibi birçok nedene bağlı farklı bir konu... Perde arasında jilet keskinliğinin kademeli olarak azaldığını hissediyorsanız da zaten o jilet sizin için çok da uygun bir jilet olmayabilir.

Geçmişte Tim Zowada gibi isimler elektron mikroskobu altında yaprak jiletleri inceleyerek üzerlerinde birden fazla eğim olduğunu tespit ettiler. Jiletin ağzı iki kez açılmıyor. Siz mevcutta doğru açıyla tıraş olarak bu ilk ve ikincil eğimleri kullanarak sakalınızı kesiyorsunuz. Olması gereken açıda tıraş olup olamadığınızı bilemiyorum ancak olması gerekenden fazla dik veya yatay açıyla tıraş olmanız jiletin keskinlik faktörünü arttırmaz. Aksine daha fazla çekme, çekiştirme, takılma yaşarsınız.

Nasıl tıraş olduğunuzu göremediğim için yazdıklarınızdan yola çıkarak yorum yapıyorum. Eğer herhangi bir kusurunuz olmadığını düşünüyorsanız ve bundan gerçek anlamda eminseniz tekraren belirtiyorum kullandığınız jileti değiştirmenizde yarar var. Lakin daha keskin jiletlerle jileti saplamak, kendinizi kesmek gibi durumlardan bahsettiğiniz için yine de bir tıraş esnasında kullandığınız açıyı kontrol etmenizde yarar var diye düşünüyorum. Tercih sizin tabi.

İyi geceler diliyorum.
@marv üstat değerli bilgiler için teşekkürler.

SM-M307FN cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6