Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: Kuru Köpük de Nedir?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Merhaba,

Az önce bir başlık altında kuru köpük iletisini okudum ve kafama dank etti.

Acaba bende mi kuru köpük mağduruyum diye bir anda fikir çaktı kafamda. Çünkü çoğu seferinde sanki o güpgüzel kıvamlı traş köpüğüm hiç mi hiç jiletin sakallar üzerinde kaymasını kolaylaştırmıyor gibi geliyor. Jiletin sakalımı kestiği yüzey henüz saniyeler geçmesine rağmen sanki hiç traş köpüğü kullanmamışım gibi kupkuru olarak çıkıyor köpüğün altından.

Özetle kuru köpük nedir? Kuru köpük hatasına düşmemek için, kuru olmayan köpüğü nasıl elde edebilirim.

Not: Cella sabun kullanmaktayım artık son 2 haftadır.
Kuru köpük nedir,
Hazır köpükler, o tüpten elimize sıktığımız köpükler, işte onlar kuru köpüktür. Neden kurudur peki? Çünkü kartuşlar jilet arasında su tutar, dolayısıyla sakala girmeden hemen önce köpüğü ıslatıp istenilen kıvama getirmeye çalışır. Uzun süre kartuş kullandım, şimdi DE kullanırken köpükte sıkıntı yaşadım. Çünkü alışmışım...

Bir de kuru köpük dediğimiz şeyde, jiletin üzerine kıllar yapışır.

Kuru köpük budur, kuru olmayan köpük nasıl elde edilir, onu açıklayamam. Bakalım kim açıklayacak Smile
Köpük kıvamı konusununda Youtube üzerinden video izleyin, "köpük nasıl olmalı, yüzde nasıl durmalı" şeklinde görsel olarak bir fikriniz olur. PaulH mesela nispeten kuru köpük yapar, kuru köpük referansı olarak bunu örnek alabilirsiniz. Forumda bu arkadaşın vidoları ile ilgili başlık var.

Sonra denemeler yapın. Tıraş olmadan köpük yapıp elinize uygulayın, parmak uçlarınızla kayganlığını, yoğunluğunu vs.. kontrol edin. 4-5 kere elde uygulama yaparak deneyin. İlk seferde az su ekleyin, kıvamına bakın. Sonraki denemelerde su miktarını arttırın. Tecrübe kazanmak için biraz sabun harcayacaksınız.

Son olarak köpüğü sakallarınıza güzelce uygulamalısınız. Köpüğü uygulamadan önce yüzünüzü ve sakallarınızı suyla nemlendirmeniz faydalı olacaktır.
Cella bilindiği üzere kolay köpük yapılabilen bir sabun yani su konusunda olağanüstü dikkatli olmanıza gerek yok bence.Benim size tavsiyem bir kereliğine fırçada aşırı su bırakarak köpük yapmayı deneyin,elinizde fırçayı köpürtün ve durumu gözlemleyin,baloncuklu bir köpük olacaktır.Daha sonra birkaç kez su miktarını azar azar azaltarak köpük yapmayı deneyin baloncuklar yok olmaya başladığında ideal köpüğe yakınsınız demektir.Bende başlarda fırçayı oldukça silkeleyerek kuru ve çok kremamsı köpük yaptığımı bu yöntemle anlamış oldum.
Belli bir süre sonra zaten fırçanızda bırakmanız gereken su miktarı kullandığınız sabun ile bağlantılı olarak otomatikleşiyor.Ters yöntem olarak suyu az fırçadan suyu bol fırçayada gidebilirsiniz.Köpük fırçayı ters tuttuğunuzda akmayacak,damlamayacak ve içinde baloncuklar olmayacak şekilde kremamsı bir köpük ideal köpüktür.
Su oranı az, sabun/krem oranı fazla olmuş köpük demektir.
Köpüğün kalınlığı bu konuda bize fikir verir mi? Yüzümüzdeki köpük inceyse, neredeyse köpüğün altından cildimizi görebiliyorsak su oranının çok yüksek olduğunu ve aynı şekilde köpük yüzde oldukça kalın bir tabaka oluşturuyorsa sabun oranının yüksek olduğunu söyleyebilir miyiz?
(11/12/2016, Saat: 17:05)harveyspecter Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Köpüğün kalınlığı bu konuda bize fikir verir mi? Yüzümüzdeki köpük inceyse, neredeyse köpüğün altından cildimizi görebiliyorsak su oranının çok yüksek olduğunu ve aynı şekilde köpük yüzde oldukça kalın bir tabaka oluşturuyorsa sabun oranının yüksek olduğunu söyleyebilir miyiz?

Evet genel olarak böyle bir gözlem yanlış olmaz. Ama şunu da belirtmekte fayda var: Kuru-ıslak köpük ve kalın-ince köpük farklı olgulardır. Suyu bol bir kalın köpük de olabilir. Yani köpüğün kalın olması kuru veya fazla sabunlu olduğu anlamına gelmez. Usturanın iyi çalışması için berberler de kalın köpük yapar ama normalden daha suludur. Altta cilt görünmez, sulu ve kalın köpüktür. Yine tam tersi bol sabunlu veya kuru bir köpük de ince olabilir. Kısacası kalın köpük, kuru köpük, ıslak köpük ve kuru köpük birbirleriyle farklı kombinasyona girebilirler.
@Lorenzo komşum tam tekerleme gibi oldu .
@harveyspecter komşum el alışkanlıgı ile zaman içerisinde farklı makina ve jiletlerin karakterini anlayarak nasıl sabun yapmanız gerektiğini otomatiğe bağlıyorsunuz keyifli traşlara devam .
Durmak yok aydınlanmaya devam. Tıraş Bilimine Giriş 101 Smile
(11/12/2016, Saat: 21:01)Nani Kuş Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]@Lorenzo komşum tam tekerleme gibi oldu .

Ben de şimdi farkettim @Nani Kuş komşum, kırkküpkırkınındakulpukırıkküp olmuş resmen Smile