Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: Olmuyor ama neden ?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3
Merhaba Arkadaşlar,

2 yıla yakın süre oldu forumu takip ederim. Yazıların çok büyük kısmını okurum. Vidyoları izlerim. Her yeni başladığım işte olduğu gibi güzel bir altyapı oluşturup geleneksel tıraş'a öyle başladım.
Ama bazı sıkıntıları bir türlü çözemedim. Önce ekipmanı yazayım, ardından sıkıntılarımı ve tespitlerimi yazayım isterseniz. İşin uzmanları olarak yardımcı olursanız memnun olurum..

Ekipmanım:

Jiletler: Feather new hi-steelness (Sarı olan)   -  Gilette 7 o'clock (sarı olan)
Aletlet: Edwin Jagger DE89  -  Merkur Sollingen Progress(sarı saplı olan)
Fırça: Omega 6212 Pure Bagder   Porsuk orta boy
Sabun: Arko Tıraş Sabunu, Cella Tıraş sabunu
Aftershave: Tabac
Beforeshave: Kullanmıyorum


Sıkıntılar ve Tespitlerim:


Sakal miktarı: 1 hafta-10 günlük sakal.
Sakal yapısı: Berberler şunu söylediler genelde, sakalın çok sert ve cildin ince zor bir tıraştı.

Tıraşa başlamadan önce müziğimi açıp keyifle tıraşımı olayım diyorum. Kurallara uyarak başlıyorum. Elimi yüzümü sıcağa yakın ılık su ile yıkıyorum, sakalları yumuşatıyorum. Ardından ılık su ile fırçayı iyice bir ıslatıp şöyle orta karar silkiyorum ve 10 kez civarı cella sabunun üstünde daire çiziyorum. Ardından köpürtüyorum. İster yüzümde ister tasta köpürteyim. Yüze geçince berber salonundaki kıvamı elde edemiyorum hiçbir türlü. Ya kupkuru oluyor ya da -genelde- sakalların uçları dışarıda kalıyor sadece kökleri sabunlanıyor. Az sulayayım diyorum fırçayı olmuyor, az sabun koyayım diyorum o da olmuyor. Bunu defalarca kez bir çok varyasyonla denedim. Ama hiç sonuç alamadım 2 yıl oldu yahu Smile Lütfen yardım edin dostlar..

Orta karar bir yerde bu işleme son verip. Tıraşa geçiyorum. Burda da çözemediğim diğer konu geliyor karşıma. Merkur Sollingen + Gilette 7 o'clock   kullandığımda sakallarım öyle acıyor ki keserken inanın başıma ağrı giriyor. Özellikle boynun orta bölümleri acıdan kesemiyorum resmen. Sanki takılıyor gibi sakal alete. Aletin ayarını açsam da kapasam da (aralığı) sonuç aynı. Oysaki   Edwin Jagger DE89 + Gilette 7 o'clock (hatta aynı jileti diğer makineden söküp DE89'a taktığımda bile) neredeyse sıfır acıyla tıraşımı tamamlıyorum. Ve memnun kalıyorum. Aynı yöntemi Feather jiletlede denedim. Sonuçlar aynı. Sollingen aletimde sıkıntı mı var yoksa ben mi beceremiyorum ?

Sakallarımın 10 günlük olması ve sert yapıda olması neden oluyor olabilir mi acımasına ? Tıraş öncesi ürünlerden mi kullanmak gerekir acaba ?
Son olarak şunu söyleyeyim. Farklı berberlerde tıraş oldum izlemek için. Onların sabunu çok iyi köpürüyor. Domuz fırça kullanıyorlardı. Ustura ile alıyorlardı ve acı sıfır. Sonuç ise harika oluyor. Benim kullandığım jiletler daha kaliteli fırça daha kaliteli, makinenin çeşidi farklı ama mantık aynı sonuçta..

Sıkıntılar ve tecrübe ettiklerim de bunlar arkadaşlar, yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.
Sevgiler.
Oncelikle hosgeldiniz.

Fırcanızı banyoya girmeden sıcak su koydugunuz bir bardagın/fincanın icine koyunuz. Siz banyo yaparken fırca sıcak suda 5 dakka beklesin. Cellanında icine biraz sıcak su koy kalsın.Guzel bir banyo yapın. Hanımın sac kremi varsa sakallara biraz surun banyoda vucudu kopurturken yumusatsın sakalı o arada. Guzelce buharlı bir banyo alıp cıkıyoruz.

Simdi kurulan vs. sar havlunu beline. Baslıyoruz:
Al cellayı sol eline, icine doktugun az suyu eline dokup suratına sur.
Çıkar fırcanı sıcak suyun icinden, hafif bir salla lavabonun icine (hafif ama kalsın su icinde hatta sular aksın kenarından)
Cellayı bas asagı tut sol elinle, sag elinle fırcayı cevir celllanın icinde en az 10-15 saniye. Dolu kopuk cıkacak hafif sulu dokulecek kenarlardan.
Sulu kopuklu fırcayı doke doke sur suratına, surmeye devam et sen, surdukce o kopuk kalınlasmaya baslayacak istedigin kıvama geldiginde al makinayı eline.
(size onerdigim bu yontem ıslak baslangıctan kuru kopuk yapma, siz simdiye kadar kurudan ıslaga gitmeye calısmısınız su oranını tutturamamıssınız sanırsam. O yuzden ozellikle bu yontemi soyluyorum size.)

Makine icinde cok takma. Herkes icin dunyanın en iyi makinası olabilir ama senin cilt sakal tipine uymaz. Simdilik solingeni kaldır dolaba. Once bir alıskanlık olsun tek makina. Guzel bir kopugu tutturalım bir sure elin alıssın. SOnra ikinci ucuncu makinaları farklı jiletleri yavas yavas denersiniz.

Umarım bir faydamız olur.

Saygılar
Öneriler için teşekkür ederim. Sıradaki tıraşta deneyeceğim aynen Smile
10 günlük bir sakal muhakkak çok. Tıraş aralığınızı daha az tutmanızı öneririm. Hoşgeldiniz Blush
Merkur solingen derken modeli tam anlayamadim? Forumda bu kadar tecrubeli insan varken bana dusmez ama yardimci olmak maksatli tahmin ve onerilerimi yazayim:
Benim anladigim kadariyla sorunlar;
1)kopuk hazirlama. Fircaya yeteri kadar materyal yuklediginizden emin olun. Islak firca metoduyla daha kolay yaparsiniz diye dusunuyorum. Fircayi sicak suda bekletip suyunun az bir kismini silkerek baslayin sabun yuklemeye ve 30 saniye devam edin. Sonra yuzunuzu sicak suyla 30 sn yikayip baslayin kopurtmeye. Buradaki nuans eger uygun kovam ve miktara gelmiyorsa kurudugu icindir fircaya 5-10 damla su damlatip devam edin. Kopuk biraz daha hacimlenecektir. Tekrar kurursa tekrar yapin ve ideal kivama gelinceye kadar (1 dk civari surmeli) kopurtun. Kopuk cok kalin olmasin. Kopugun goruntusu parlak, kaygan krema kivaminda olmali.
2)1 hafta-10 gunluk sakal icin de89 degil de daha agresif bir alet tavsiye ederim. Feather kadar keskin bir jilet yerine daha konforlu bir jilet ve agresif alet deneyin. Merkur eger futursa 4-5 ayarda treet, timor, voskhod gibi bir jiletle birinci perdeyi alin.
3)sakallarin yonune ters kesiyor olabilirsiniz bahsettiginiz bolgede. Cikis yonlerini tespit edip ilk etapta sadece cikis yonune dogru alin.
4)bence sizin durumunuzda en önemlisi aciyi iyi ayarlayin ve asla baski uygulamayin.
Hoşbulduk Smile

Merkur Progress elimdeki. Progress'i gilette 7 o'clock ile de denedim ama acayip acıtıyor. Kademeyi 3-5 arası skalanın her yerinde aylarac denedim ama oturtamadım bir türlü Progress'i. Her açıda denedim acıyan kısımları ama yok abi acıyor. Aynı jileti makineden söküp DE89 a takıyorum yağ gibi gidiyor Smile

Tıraş olmayı bırakıp mach3'le bitirdiğim oldu acıdan. Bir de Cella'yı kaseye koymuyorum. Kendi kabının üstünde fırçayı 10 tur kadar gezdirerek yapıyorum yüklemeyi.

Selamlar..
Hoşgeldiniz. Hayırlı ve uğurlu olsun. Ben fırçamı önce 10 tur saat yönünde ve sonra 10 tur saat yönünün tersinde çevirerek sabun yüklemesi yapıyorum. Bana sizin yüklediğiniz sabun miktarı az gibi geldi.
(05/12/2015, Saat: 01:24)korgunv Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Hoşgeldiniz. Hayırlı ve uğurlu olsun. Ben fırçamı önce 10 tur saat yönünde ve sonra 10 tur saat yönünün tersinde çevirerek sabun yüklemesi yapıyorum. Bana sizin yüklediğiniz sabun miktarı az gibi geldi.

Hoşbulduk,saolun Smile Sabunu bir miktar kesip kaseye mi alıyorsunuz, yoksa kabın içinden mi yüklüyorsunuz acaba ?
Köpük için başka kase kullanmıyorum. Yaklaşık 15 cm çapı ve yaklaşık 10 cm derinliği olan seramik bir kaseye bastığım Arko sabun ile tıraş oluyorum.
Hazirlik ve gecis yonlerini gozardi etmeden bir deneyin soylediklerimk yine de.
Sayfalar: 1 2 3