Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: Kolonya ve Tıraş Sonrası Ürünlerinin Raf Ömrü
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3
Bazı kolonya ve tıraş sonrası ürünlerde son kullanma tarihinin yazıldığını görüyoruz. Bazı ürünlerde ise son kullanma tarihi yer almıyor. İnternette araştırıldığında ise bazı kaynaklarda kolonyaların 2 yıl raf ömrü olduğu, bazı kaynaklarda ise kolonyaların raf ömrünün 5 yıl civarı olduğu bilgisine rastlanıyor.

Buna göre;

Kolonyaların; sıvı, alkollü, (krem dışındaki) tıraş sonrası ürünlerin belli bir raf ömrü var mıdır?
Eğer bir kolonyanın ambalajında son kullanma tarihi veya raf ömrü belirtilmemişse, bu kolonya "raf ömrüyle sınırlandırılmamşıtır" diyebilir miyiz? Bu tür bir kolonya uygun koşullarda muhafaza edildiği takdirde yıllarca özelliğini kaybetmeden kullanılabilir mi?
Üretildikten sonra çok uzun süre rafta beklemiş bir kolonyanın koku vs. özelliklerinde üretildiği ilk günden bir farkı olabilir mi?
Kimya, Eczacılık veya benzeri bir alanda ihtisasım yok yani kesin teknik ve bilimsel veriler ile konuşamam fakat amatör olarak tıraş kolonyası, kolonya ve benzeri ürünler yaptığım için deneyimlediğim bir kaç şeyi paylaşmak isterim.

Evde amatör olarak tıraş kolonyası yapmaya başlayalı 1.5 sene olacak, ilk yaptığım tıraş kolonyasından hala elimde biraz mevcut ( üreteli 15-16 ay olmuştur). Üretip şişeledikten sonra banyo ve oda ortamında sürekli gün ışığına, buhara, sıcağa ve neme katlanmasına rağmen kokusu ve diğer özellikleri hala ilk günkü gibi. Benim ürettiğim tıraş kolonyası -ki içinde sadece meyve ve ağaç kabukları, gliserin, witch hazel, esansiyel yağlar ve etil alkol var- 1.5 yıl böyle korunmasız bir ortamda şeffaf şişe ile dayanıyorsa seri üretim, içinde koruyucular vs bulunan Aqua Velva, Old Spice gibi ASler on yıllarca dayanır hatta dayandığını da biliyoruz ;çünkü 1960lı yıllardan vintage Old Spice bulup alıp kullanan insanlar var.

Raf ömrü olayına pek takılmamak lazım ;çünkü pek çok firma hukuki süreçlerle uğraşmamak adına en kötü saklama koşullarında saklanan ürünlerinin bozulma süresinden bile daha erken bir tarih verip bu işin içinden sıyrılmaya çalışıyor. Kolonya gibi alkol içeren ve bozulması vakit alan bir ürünü geçtim bildiğimiz pastorize market yoğurtları eğer açılmadan dolapta saklanırsa son kullanma tarihi üzerinden 20-25 gün geçse bile ilk günkü tazeliğini koruyabiliyor.

Parfüm esansları bitkisel yağların aksine yağ asidi içermedikleri için ekşime ve kötü koku oluşturma gibi bir özellikleri yok. Alkol ve su da bildiğimiz manada bir bozulmaya uğrayabilen maddeler olmadıkları için kolonya bildiğimiz manada kullanılmaz hale gelecek bir bozunma göstermez. Aynı parfümler gibi zamanla rengi değişebilir, kokusu ve aroması değişime uğrayabilir fakat kullanılmaz bir duruma gelmez.

''Üretildikten sonra çok uzun süre rafta beklemiş bir kolonyanın koku vs. özelliklerinde üretildiği ilk günden bir farkı olabilir mi?''

Zaman içinde parfüm esanslarının ve diğer tüm içeriğin değişime uğramasıyla beraber kolonyanın kokusu da iyi veya kötü yönde değişir. Vintage parfüm severler özellikle bazı parfümlerin aynı şarap gibi eskidikçe daha güzel koktuğunu söylemekteler.
@Straht teşekkür ederim. Çok güzel açıklamışsınız. Sizin ev yapımı tıraş sonrası ürünlerle ilgili çalışmalarınız olduğunu da forumdaki yazılarınızdan biliyorum. Bu konuyla ilgilisiniz dolayısıyla verdiğiniz bilgiler de gayet açıklayıcı.
Tras kolonyalarinin 3 sene kullanılmazsa su gibi oluyor buyyüzden döktüğün kolonyalarinin oldu.
Aile büyüklerimiz kolonyayı buzdolabından çıkarırlardı , acaba kolonya , tıraş sabunu ve kremlerini dolapda +4 derecede saklamak mantıklımıdır.
(23/08/2015, Saat: 02:32)UMUT_ Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Aile büyüklerimiz kolonyayı buzdolabından çıkarırlardı , acaba kolonya , tıraş sabunu ve kremlerini dolapda +4 derecede saklamak mantıklımıdır.

Cok iyi serinlik verecegi kesin, guzel fikir gibi gorunuyor ama ustadlarin fikir vermesi gerekli.
(23/08/2015, Saat: 02:32)UMUT_ Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Aile büyüklerimiz kolonyayı buzdolabından çıkarırlardı , acaba kolonya , tıraş sabunu ve kremlerini dolapda +4 derecede saklamak mantıklımıdır.

Kolonya ve tıraş sonrası losyonu tarzı ürünleri dolapta saklamak yüze sürdüğünüzde ek bir serinleme sağlar. Soğuk oldukları için de ek olarak damarların büzüşmesine dolayısıyla çok çok az da olsa kanamanın daha hızlı durdurulmasına neden olur. Sinirleri kısmi olarak uyuşturacağından daha az yanma hissedersiniz. Ayrıca buharlaşma olmayacağından ürünlerin içerisindeki alkol oranı azalmaz. Ki kapalı şişede bu durumu normalde de yaşamazsınız. Dolapta saklamanın bu ürünler için bunun dışında ek bir faydası bulunmuyor. Sadece dolapta sakladınız diye bu ürünlerin ömrü uzamayacaktır. Onun yerine güneş ışığı almayan, 20-25 dereceyi geçmeyen bir ortamda saklamak ürün ömrü açısından yeterlidir.

Tıraş sabunu ve kremleri ise içeriklerine göre donma yapabilir. Kimyasal yapılarına bağlı olarak değişime uğrayabilirler. Bu nedenle sabun ve kremlerin fazla olanını serin ve karanlık çamaşır çekmecelerinde saklamayı deneyebilirsiniz. Ben özellikle uzun süre kullanmayacağım sert sabunları bu şekilde saklıyorum. Mesela Haslinger Meeresalgen sabunum bir süredir çamaşır çekmecelerimden birinde duruyor. Hem çekmece de hoş kokuyor.

Balm tarzı ürünler de donma yapabilecekleri ve kimyasal yapıları değişebileceği için dolapta saklanmamalıdır.
@cihankeskin üstad tatminkar cevap için çok teşekkür ederim.Bilgilerinize sağlık.
Uygun koşullarda muhafaza ettiğim 3 farklı kolonyada üretim tarihinden 3 yıl sonra ilk günkü performanslarını alamadım. Kolonyaya adını veren koku gitmiş, alkol kokusu kalmış. Diğer taraftan 3 yıl önce aldığım 24 ay içinde tüketilme tavsiyeli after shave ise bugün ilk günkü gibi. @Straht Üstadın da yazdığı gibi üretimle/içerikle ilgili bir durum.
Kokulara ilgi duyan ve arşivinde onlarca parfüm ve kolonya olan birisi olarak rahatlıkla söyleyebilirim jai doğru şekilde saklarsanız bozulmaz. Mümkünse dış ambalajında kapalı ışık almayan bir dolapta saklayın.Bulunduğu ortamda ısı oynamaları fazla olmasın,nem fazla olmasın yeter.Birde banyoda tutmayın,bu şekilde saklanmış hala ilk günkü performansında 8 senelik parfümüm var,rotasyanda ara ara kullandığım.
Sayfalar: 1 2 3