Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: Nitrasyon sertleştirmesi hakkında
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Forumda hatırladığım kadarıyla mühendis ve metalurjist arkadaşlar var. Bugün bir öğrencimle konuşurken bu konuda tartıştık kafam karıştık. Keman yapımında kullandığımız bıçakları sertleştirmek için nitrasyon yöntemi kullanacağını söyledi. 2mm kalınlığında diz profil bıçaklar düşünün şu şekil:

8D-5940-480w.jpg

Benim bildiğim kadarıyla nitrasyon metodu titanyum gibi çeşitli ek bileşenlerle yapılan bir yüzey sertleştirme metodu, büyük aşınma direnci sağlıyor ve bundan dolayı matkap uçlarında çok popüler. Ancak bu sertleştirme metodu serleştirlmiş yüzeye dokunulmadığı durumlarda kullanılırlıklı diye biliyorum. Sonuçta yukarıdaki tip bıçaklar hafta belki 2-3 kez taşlanacak, tekrardan bilenecek belki ağız profili tamamen değiştirilecek. Böyle bir durumda yüzey kaplamasının hiçbir manası kalmaz diyorum. Oysa bana iyonizasyonla yüzeyden 1mm derinliğe kadar tam işleme yapılabildiği söyledi. Yani bu mantıkla 2mm et kalınlığındaki bıçağın 2 yüzüne ayrı ayrı derinlemesine 1mm'lik işlem yaptırarak tam nistrasyonlu çelik üretebileceğini söylüyor bana mantıklı gelmedi. Bu nasıl mümkün olacak? O zaman çeliğin alaşımı ne olacak, alaşıma kasmanın uğraşmanın mantığı ne? Kimyası tamamen değişmeyecekmi, aşırı bir kırılganlaşma olmayacak mı? Bu ben bir bıçağı alıp karbürleme yapıp tamamen karbürden bıçak yapacağım demek gibi birşey sanki. Bir mantık hatası var gibi geldi, ne diyorsunuz böyle bir şey mümkün mü? dıştan derinlemesine tüm çelik levhayı %100 homojen nitrürleme mümkün müdür? Mümkünse kullanılabilirliği var mı yoksa fantezi mi?
Komşum konuyu biraz önce babam ve eniştemle görüştüm. Birisi Maden diğeri Metalurji Mühendisi. Eniştem hatta işinde nitrasyonla sertleştirme işlemi yaptırıyor.

İkisi de öncelikle çeliğin nitrasyon işlemine uygun çelik olması gerektiğini, eğer nitrasyona uygun çelik değilse bu işlemin gerçekleştirilemeyeceğini belirtti.

Normalde nitrasyon işleminin hiç 2mm gibi ince bir malzemeye uygulandığını görmemişler. Onlar çok daha kalın bir malzemede çeliği çeliğe kestirmek için nitrasyon işlemi uyguladıkları için uyguladıkları metalin kalınlığı genelde 20mm dolayında. 2mm'ye yapılacak bir uygulamanın çok özel bir uygulama olacağını düşünüyorlar ve maliyet olarak pahalı kalabileceğini bildirdiler. Bu işlemi en iyi yapan firma Oerlikon Balzers diye bir firmaymış ve Türkiye ofisleri Bursa'da. Eğer onlarla iletişime geçerseniz size çok daha iyi bilgi verebileceklerini söylediler.

Oerlikon Balzers Kaplama San. ve Tic. Ltd. Şti.
Nosab 120 Sokak No. 7
(0224) 411 0077