Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: Ustura keskinliği
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Merhaba arkadaşlar.. Aranıza bir süre önce katıldım. Bir müddet forumu araştırdıça iştahım giderek arttı. Ve sonunda bu işe giriştim. Kubilay nickli Ertan arkadaşımızdan çeşitli siparişlerde bulundum ve sagolsun en kısa sürede elime ulaştırdı.bu siparişler dovo ustura,paddle strop.kayış macunu ve sarı kotikül taşı idi. Haircraft solingen marka bir ustura daha elime geçti. Bugün itibariyle haircraft marka usturayı unicot tekniğince elden geçirdim ve paddle stropta kromoksitli kısımda 8-10 defa gidip geldikten sonra kayışlı kısmıyla çapaklarını aldım. Ve hemen traş oldum ancak çok sert ve sık sakallı olmamama rağmen keserken zorlandı ve cırt cırt sesler çıkardı.jiletli usturalar kadar keskin ve konforlu değildi.bıraktım ve dovo marka solingenle traş olmaya başladım ama oda aynı sesleri çıkardı.acaba bu usturalar yeterince keskin değil mi? Ya da Çelik usturaların kesim karakteristiği bu mu?kör bir jiletle traş hissiyatı bıraktı bende. Kotikül taşı bu iş için yeterli değil mi? Bileme konusunda tecrübe sahibi değilim ama elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım. Bir terslik olduğunu düşünüyorum,zira bu traş hissiyatını bırakan bir ustura bu fiyatlarda olmamalı.2 tl lik Ali bıyıklı bile daha temiz iş çıkarıyordu. Bu konuda yardımcı olacak arkadaşların yardımını bekliyorum.
hoşgeldiniz,

öncelikle belirtelim, kubilay' a bilhassa profesyonel bileme işlemi yaptırmadı iseniz, elinizdeki dovo shave ready olarak gelmiş olsa bile fabrika ağzı ile gelmiştir. sıfır aldığım hiç bir usturayı yeniden bileylemeden kullanamadım. en iyi ihtimal ile kayış gerektiriyor lakin çoğunlukla ince taşlardan geçirmek ancak çözüm sağlıyor.

kotikül kalite kalite bir doğal taştır. kum derecesi son ağızı vermeye yeterli gelmiyordur yahut yukarıda bahsettiğim gibi biraz daha uğraş gerektiriyor olabilir. elinizdeki hangi tür taş bilemiyorum. büyük ihtimal ile yeni üretimdir ve üzerine bir taş daha istiyordur.

cildinizin ve elinizin hakiki usturaya alışması da biraz zaman alabiliyor. ne kadar uzun süre jiletli ustura kullanmış olsanız da, hakiki ustura biraz farklıdır. ancak ilk etmenler yukarıdakiler zannediyorum. kayışlama ve bileyleme işlemleri de zaman istiyor.

bir de seçtiğiniz dovo paslanmaz çelik ise kayış ve oksit tekrarınız az gelmiş olabilir.
Hoşgeldiniz komşum,

Öncelikle söyleyebilirim ki çelik usturanın tekniğine alışmak gerekiyor. Ilk kullanımda çok yakın tıraş olmak zor. Belki açıyı tam ayarlayamamış olabilirsiniz ki ağırlık ve denge farkından jiletli usturadan ayrılır çelikler.

Diğer bir nokta ise eğer Ertan Bey e tıraşa hazır olmasını belirtmediyseniz Dovo fabrika ağzı ile gelmiş olabilir. Bir adet kuyumcu merceği alıp ağzı inceleyin. Dovo larda fabrikadan hatalı ve ya sorunlu ağız çıkabiliyor.

Haircraft ise kalitesiz bir ustura ve çelik kalitesi sizin maksimum keskinliginize etki eder.

Her iki ustura için de magic marker test yapmanızı ve coticule taşını duzlemenizi öneririm. Bu sayede usturaların taşa duz oturduğundan emin olabiliriz.

Onun uzerine tekrar konuşuruz komşum.
Hoşgeldiniz. Evet, diğer arkadaşların dediği gibi ustura iyi bilenmemiş ya da ağzı açılmamış.
Hoşgeldiniz. Umarım en kısa süred usturanızla yaşadığınız sorunları çözersiniz.
Eger usturanizi coticule ile yeterince bilediyseniz(ki ilk denemenizde basarli olmaniz neredeyse imkansizdir, cok zaman ister) sonradan kayis kisminda hataya dusmus olabilirsiniz. Bahsettigini paddle stroptan bende de var ve krom oksit diye dusundugunuz kisim aslinda cok daha kalin bir micron a sahip bence 5-6k civarina dusuruyor usturayi. Ayni hatayi bende yapimistimSmile

Bence usturanizi hic bastirmadan(tasi tiras edermis gibi bir baski ile) birkac tur sadece su ile coticule uzerinde x-stroke yapip sonrasinda sadece deri kismi ile kayislayin.

Aldiginiz coticule un eski yada yeni olmasi cok birsey degistirmiyor bence, sadece tasin hizini etkiliyor. Elimde hem la veinette hemde la grise var bence hiz haricinde son agizda herhangi bir farklari yok. La grise standart satilan coticule lerin madeni oluyor genelde.
Sevgili arkadaşlarım...hepinize çok teşekkür ediyorum. Hoşbulduk. Ertan beyden fikir aldım ancak usturayı son agzıyla göndermesini söylememiştim,bilmiyordum.kotikül konusunda ise çalıştım,yarın da inşallah uzun uzun çalışmayı düşünüyorum.en azından haircraftı jilet keskinliğine ulaştırana kadar uğraşacağım,durmak yok artık. Dediğiniz gibi bu kez taştan sonra sadece kayışlama yapacağım. Bu konuda fikirlerinize çok başvuracağım kanısındayım. Şöyle eski bir ustura,paslanmış... onu temin edip yeniden hayata döndürmek ve hak ettiği değeri vermek istiyorum.tabi bunlar sonraki konular... şimdilik her birinize vermiş olduğunuz kıymetli bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim.sağlıklı traşlar olsun
Komşulaaarrrr... HHT5 testini haircraft ile geçtim. Çok mutlu oldum vallahi...sakallar uzasın hemen traş olacağım.
Haircraft önerilen markalardan değildir. İyi ağız aldığını söylediğimiz ustura markalarını forumda yazmıştık bir dahaki ustura tercihlerinize onları göz önünde bulundurun.

İkincisi hht testlerinin hiçbir geçerliliği yoktur. Sentetik testlerdir ve yapay bilgi verirler. Ağızdaki mikro kılağı hht5 verebilir misal, siz çok keskin oldu zennedersiniz usturanız, tıraşta bir yanağınız bittiğinde usturanız aniden körelir. Ya da hh5 verir ama tıraş son derece konforsuzdur vs gibi. Honlamanın gerçek testi tıraş testi'dir Kafanızı takmayın hht masalına. Ben yeterli sertlikte herhangi bir materyali hht 3 seviyesine getirebilirim. Dandik teneke mutfak bıçaklarını hht 4 seviyesine getirebilirim. Victorinox çakılar kolayca hh4 oluyor. Bu düzgün tıraş verebilecekleri anlamına gelmez.

Tıraş olurken -eliniz usturaya alışkınsa- ustura sizi rahatsız etmeden rahatça kesim yapıyorsa o ustura tıraşa uygundur.

Tıraş ederken yüzünüzde rahatça kayıyorsa ve ikinci perdeye pek de birşey bırakmıyorsa ustura iyi derecede keskindir.

Tıraş ederken sanki kesmiyormuş gibi su gibi akıp gidiyorsa ve elinizi yüzünüze götürdüğünüzde hiç bir sakal tanesi bırakmadan mermer gibi tertemiz almışsa o ustura olabilecek en iyi seviyededir. Her taş bu verimi veremez, her ustura bu ağzı alamaz. Ben açıkcası şimdiye kadar 4-5 usturada bu kadar iyi ağız alma yetisi gördüm.


Usturanın çeliği çok iyi olsada onu doğru taşla kombine etmek gerek. Bazı çelikler yumuşak ağız veren taşları sever kotikül gibi. Bazıları ise gevrek ağız veren taşları sever sert doğal taşlar gibi.


Yani öyle herhangi bir usturayı alıp, herhangi bir taşla honlayıp herhangi bir macunlu masatla yada kayışla hep aynı ideal performansı alacağını zanneden büyük yanılgıda olur. Usturaları aynı çakılar gibi düşünün. Hepsinin farklı karakteri, farklı çeliği vardır. Bileme konusu da bitmeyen bir denemeler, başarılar ve başarısızlıklar söz konusudur. Siz piştikçe adamına göre şerbet verir gibi çeliğine göre taş verirsiniz.
Açıklayıcı bilgiler için teşekkür ederim,bu işte yeniyim ve açıkçası malzeme sıkıntısıda çekiyorum.öyle bir kaç usturam ve birkaç taşım yok,sadece ertan beyden aldığım bir taş ve bir usturam var.Siz de takdir edersiniz ki ülkemizde bu hususta malzeme temin edebileceğim bir yerde yok. İstanbul da yaşamıyorum ki bir kaç ustura alayım. Daha şimdi ayakkabıcıdan geliyorum kayış sormak için gitmiştim,buralarda olmaz dedi.deri de yokmuş elinde.bu konuda elinde fazla malzemesi olan arkadaşlara sesleniyorum,satmayı düşünenlerden alabilirim. Ya da malzeme temini konusunda yardım ederlerse sevinirim. Bel ki bir taş,bir kayış,birkaç ustura... yeni eski farketmez dostlar. Saygılarımla