Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: Paraben - Saç
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Arkadaşlar forumda çok noktada geçtiğini hatırlıyorum ancak ilgili bir başlık bulamadım, varsa birleştirmesini rica ediyorum sayın modlardan.

Paraben ile ilgili olarak saç diplerini tıkadığını ve saçın nefes almasını engellediğini söyledi bir arkadaşım. Bununla ilgili biraz araştırma yapmak istedim ve bir kaç şey okudum ancak saç diplerini tıkadığına dair birşey göremedim. Aksine suda çözünen bir madde olduğunu, saçlarda buharlaşmayı ve dolayısıyla saçın nemini kaybetmesini engellediği gibi bir kaç şeyle karşılaştım. Bu konuda bildiklerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Arkadaşınızın parafin ile karıştırdığını tahmin ediyorum.
parafin mum hammaddesi olup bebe yağları,vücut losyonları gibi ürünlerde nemi tutsun diye konuluyor bildiğim kadarıyla ama gözenekleri tıkadığı için zararlı olduğu söyleniyor
bunu bilse bilse ihtilaf bilir..Sleepy
(09/10/2014, Saat: 01:14)hergele Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]bunu bilse bilse ihtilaf bilir..Sleepy

Parabensiz ilk şampuanlar iyi olmamış (cabuk bozulmuş) kullananlara dokunmuş hatta deri üstünden zehirlemiş gibi şeyler okumuştum.
Yetişkinlere pek zararlı değilmiş yada zararı azmış fakat çocuklarda hormonel bozukluk vs görülmüş

Bildiğim bunlar @hergele dostum Smile
(09/10/2014, Saat: 00:38)theunnamed Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Arkadaşlar forumda çok noktada geçtiğini hatırlıyorum ancak ilgili bir başlık bulamadım, varsa birleştirmesini rica ediyorum sayın modlardan.

Paraben ile ilgili olarak saç diplerini tıkadığını ve saçın nefes almasını engellediğini söyledi bir arkadaşım. Bununla ilgili biraz araştırma yapmak istedim ve bir kaç şey okudum ancak saç diplerini tıkadığına dair birşey göremedim. Aksine suda çözünen bir madde olduğunu, saçlarda buharlaşmayı ve dolayısıyla saçın nemini kaybetmesini engellediği gibi bir kaç şeyle karşılaştım. Bu konuda bildiklerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Arkadaşınız muhtemelen silikonlu şampuanlarla karıştırmıştır. Şampuanlarda kullanılan silikonların da çeşitleri var. Kimisi suda çözünüyor kimisi ise çözünmüyor saçta kalıcı olabiliyor. Mesela bazı şampuanlarla saçınızı ilk yıkamada bile ışıl ışıl parladığını, elinizi attığınızda yağ gibi kaydığını görürsünüz. Bu aslında şampuan içindeki silikon sayesinde oluyor, silikon saç tellerini kılıf gibi sarıyor tabi yanında kafa derisini de.
(09/10/2014, Saat: 01:12)ooppss Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Arkadaşınızın parafin ile karıştırdığını tahmin ediyorum.
parafin mum hammaddesi olup bebe yağları,vücut losyonları gibi ürünlerde nemi tutsun diye konuluyor bildiğim kadarıyla ama gözenekleri tıkadığı için zararlı olduğu söyleniyor

Bende parafin olarak okudum aklıma geldi ama şampuanların içinde var mı yok mu bilemiyorum. Parafin diyince aklıma briyantin geliyor sadece.

(09/10/2014, Saat: 01:58)Oscar Wilde Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Arkadaşınız muhtemelen silikonlu şampuanlarla karıştırmıştır. Şampuanlarda kullanılan silikonların da çeşitleri var. Kimisi suda çözünüyor kimisi ise çözünmüyor saçta kalıcı olabiliyor. Mesela bazı şampuanlarla saçınızı ilk yıkamada bile ışıl ışıl parladığını, elinizi attığınızda yağ gibi kaydığını görürsünüz. Bu aslında şampuan içindeki silikon sayesinde oluyor, silikon saç tellerini kılıf gibi sarıyor tabi yanında kafa derisini de.

Bunlar şampuan içeriğinde hangi isimlerle karşımıza çıkabilir acaba ?
(09/10/2014, Saat: 10:43)theunnamed Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Bunlar şampuan içeriğinde hangi isimlerle karşımıza çıkabilir acaba ?
Şimdi hepsini tek tek sayamayacağım ama;

Dimethicone, Methicone gibi silikon polimerler çok yaygın. Tek başına bu adla ya da bileşik halinde de bulunabilir. Yani içinde bu kelimelerden biri geçiyorsa silikon bazlı bir şeydir. Örneğin Aminopropyl Dimethicone, Lauryl Methicone Copolyol vs.

Örneğin Elidor marka Co-Creations serisi şampuanda içindekiler kısmında gözüme çarpanlar şunlar: Dimethiconol, Amodimethicone ve Silica.
@Oscar Wilde

Teşekkür ederim hocam, bu isimler üzerinden biraz araştırma yapacağım. O halde bana göre bu maddeler parabenden daha da zararlı, en azından saçın beslenip hava almasını engelleyen madde yada maddelerden biri diyebiliriz.
Dimethicone'dan yola çıkınca iş biraz daha netleşti. Esas olan silikona benziyor Oscar komşumun bahsettiği üzere. Parabenden ziyade saç için şu Silikona odaklanmalı. Nette bulduğum bir yazıdan:

Paraben :
Nedir? Paraben çok geniş çapta kozmetik ürünleri içinde kullanılan koruyucudur. Propyl , Methyl,Isobutyl,Butyl olarak geçer.Mikroorganizmaların geniş alanlarına karşı koruyuculuğu sağlamak için eklenir.Kozmetik ürünlere de uzun süre bozulmamaları,raf ömrünü uzun tutmak için ekleniyor.
Ben parabenin zararlı olduğuna kesinlikle inanmıyorum.Kanıtlanmış hiçbir sonuç yok kimsenin elinde.

Bir de sonuçta sadece kozmetik ürünlerde değil yiyecek ve içeceklerde bile var paraben.Yani kozmetikte kaçınmak isteseniz bile yine bir şekilde alacaksınız vücudunuza.Daha ayrıntılı bilgiyi burada okuyabilirsiniz.

Silikonlar :
İşte bu gerçekten de tehlikeli bir madde! Dimethicone, Dimethicone Copolyol veya Cyclomethicone adıyla bulunuyorlar. Daha çok şampuanlarda (özellikle düzleştirici ve yatıştırıcı olanlarda),fondotenler,fondoten bazları,pudra,kapatıcı gibi kozmetiklerin %80'inde bulunuyorlar.Hani bazı fondotenlerin uygulaması çok basittir,kayar gider yüzde,pürüzsüz dağılır.İşte o etkiyi sağlayan içindeki silikon. Maalesef cilt üzerinde plastik film gibi bir tabaka oluşturup nefes almasını engelliyor.Bu da bize sivilce,siyah nokta,komedon olarak dönüyor. Bunun için temizlemeye çok dikkat etmek gerek.Sadece temizleme mendiliyle silmek falan asla yeterli değil.Aynı şekilde silikonlu şampuanlar da saçın hava almasını önlediği için dökülmeye sebebiyet veriyor.

(fondoten kullanıyorum ama şampuan alırken silikon içermemesine özellikle dikkat ediyorum,şu an hem uygun fiyatlı hem de silikonsuz bir şampuan olarak The Body Shop Rainforest serisindeki ürünleri kullanıyorum. )

Petrolyum Bazlı Ürünler :
Petrol bazlı ürünler,petrolatum,parafin,bazı mineral yağlar gibi.Petrolium jelly olarak da geçebiliyor.Mesela vazelin.Genelde dudak balmlarında,vücut losyonlarında kullanılıyor.Bu da aynen silikon gibi (hatta daha fena) cilt üzerinde bir katman oluşturuyor ve toksik etki yaratıyor.Ve cilt oluşan bu katmandan dolayı o toksik maddeleri dışarı atamıyor.
Maalesef bepanthol vb losyonlarda da bu maddeler var.Çok ucuz bir hammadde olduğu için kullanımı yaygın.İngiltere'de kullanımı yasaklıymış.
@theunnamed Hocam,
Paraben kozmetik ürünlerin raf ömrünü uzatıyor yani doğada süregelen ''bozulma'' olayını engelliyor.

Üretici ne kadar kullanmış,diğer üretici ne kadar kullanmış bilemezsiniz.Kimse ürünü bozulsun istemez,iade istemez basar parabeni !

Deri üstünden sürülen kozmetikler bir şekilde deri altına geçiyor bence paraben için erken karar verdiniz !
Sayfalar: 1 2