Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: Dünyanın en pahalı usturası
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
http://www.permun.com/blog-dunyanin-en-p...urasi?q=51 linkli sitede gördüm diyorki
Erkekler için lüks kişisel bakım ekipmanı, cilt bakımı ve spa hizmetleri sunan Paris menşeili Hommage markası, Haçlıların kılıçları ile aynı antik katmanlama tekniklerini kullanarak platinyum kaplı ve 30.000 USD değerinde limited edition bir ustura üretti.

Almanya'da 128 katmanlı efsanevi Damascene çeliği kullanılarak hazırlanan el dövmesi bıçağa sahip olan ustura Damascene Ustura ismini taşıyor. Usturanın kılıfı kararmaya karşı korumak amacı ile saf platinyum ile kaplanmış olup ustura, Tanzanya'nın anigre ağacından hediye kutusu içerisinde sunuluyor.

15hilbc.jpg

Usturayı da beğenmedim yazdıkları yazıyı da beğenmedim, haçlıların kılıçları ne zaman Damascus çeliğinden yapılmış ki böyle yazmışlar
Güle güle kullansın alan Smile

Bişeye benzetemedim pek. 30.000 dolar edecek nesi varmışki.
Damascus çeliği bildiğimiz meşhur şam çeliği diye biliyorum. En son Osmanlı' da kullanılıyormuş ve bir çeşit sırmış nasıl yapıldığı. Tüfeğin icadı ile mertlik bozulunca kılıç yapımı terkedilince unutulmuş bu sır. Yakın zamana kadar da yapım tekniği bilinmiyormuş. Metalurjideki gelişmeler ile yeniden keşfedilmiş.

Bunları National Geo. bir belgeselinden duymuştum.
30 dolar bile vermem ne kadar tipsiz bir ustura. Buna bu fiyatı istiyorlarsa thiers issardların yat fiyatlarına satılması lazım.

Günümüzde şam çeliği diye üretilen gereçlerin, gerçek damascus şam çeliğiyle alakası yok. O bir çeşit dövme demir. Nasıl dövülüp, nasıl bir işleme tabi tutuluyorduysa çelik hem çok sert ve tok hem de gayet hoş görsel hatlara sahip oluyordu.

Günümzde şam çeliği diye yapılan şey karbon çeliği ile çpunlukla takım çeliklerini karıştırıp, katlayarak çok katlı çelik oluşturduktan sonra asidik bir ortamda karbon çeliğin kararmasını sağlayarak bu alacağı çakma damascus görünümünü vermek.

Gerçek damascus
ewuzbekshash10-847.jpg
indian-kirash-or-kirach-sword-with-patte...7-2629.jpg

Çakma damascus
1600-Medieval-knight-Sword-Damascus-Steel-5.jpg
damascusbowie7.jpg

günümüzde bu damascus diye satılan şeylerde ben daha adam gibi ağız alan bir çelikle karşılaşamadım. Katlanmış çok katlı olup, estetik görünmesi dılşında bir esprisi yok. Saf karbon çeliğini her türlü tercih ederim. Misal tameshigiriden yapılan katana ve kamisoriler.

Şunu izleyerek katana nasıl bir çeliğe sahip, nasıl üretilir, neden bu kadar özel, neden kıvrık yapılı,tameshigiri nedir, hamon nedir nasıl oluşur gibi konularda fikir edinebilirsiniz. Bence günümüzde gerçek şam çeliğine en yakın üretim metodu japonların tameshigiri ile ürettikleri katanalardır.



teşekürler