Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: Jiletler Gerçekten Kartuşlardan İyi mi?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Konu hortlayinca soylemeden gecemedim. Mk3 yada 5 her ikisinde de iyi hazirlik yaptiktan sonra bence DE den daha az tahris yaptiklari kesin. En azindan tahris korkusu olmadan wtg ve xtg kullanirken sifir tahris. Ama problem su ki kartuslar sakali sadece kisaltiyorlar. Bence kartus ile DE kadar temiz bir tiras olmak imkansiz gibi. Cok ugrasirsaniz ve kartus yeni ise temiz tiras olunabiliyor fakat bu sefer tahris kacinilmaz oluyor. Eger kullandiginiz DE alete alisiksaniz ve dogru bir jilet kombinasyonunuz varsa o zaman hem tahris yasamazsiniz (kartus kadar az tahris) hemde daha temiz tiras olursunuz.

Kartus daha pahaliya geliyor kismi ise bunu bir hobi olarak dusunen bir kisi icin (mesela ben) komik bir arguman. Ama sadece tiras olurum WS Classic + permasharp kullanirim diyenler icin oldukca ucuz, temiz ve konforlu bir tiras cikarmak mumkun.

Ben sadece zevk olsun diye celik ustura ile tiras oluyorum. Inanin cok temiz bir tiras olmuyor cogu zaman tahrisde yasiyorum. Cunku daha alisamadim kullanmaya. 4-5 tane ustura alip sadece bileme ekipmanlarina sardim bu aralar. Bir dunya para harcadim ama bu benim guzel bir hobim oldu. Eminim yakin zamanda ustura ile istedigim guzel tiraslari olabilecegim. Error ustadimla bir alisverisimizde telefonda sohbet etmistik. Celik usturalari amerikan arabalarina benzetmisti. Bence en guzel benzetme budur. Bende amerikan arabasi tamir eder gibi yada haftasonu bir sahil turuna cikar gibi keyifle kullaniyorum usturalari. Sonucta bu arabadan beklentimiz 0-100 e 2.6 saniyede ulasmak degil. Tamamen hobi unsuru.(en azindan benim icin)

Son olarak eklemek istedigim gercekten sinekkaydi tirastan anladigimiz nedir. Gercekten konfor nedir? Bence konfor tiras bittiginde hic tiras olmamis gibi bir cild reaksiyonuna sahip olmak ve yuzume pamugu tersten surtsem bile hic takilma olmamasi. Ben bu hobiye baslamadan once oldukca kalburustu bir elektrikli tiras makinasi kullaniyordum. Cok kisa zamanda kesinlikle tahrissiz bir sekilde olabilecek en temiz tirasi elde ediyordum. Tabi aklinizda tutmaniz gereken yine sabun/krem ile ama elektrikli makina ile tiras oldugum. Sonrasinda mutlaka aftershave kullaniyordum. Tekrardan hatirlatmakta fayda var kullandigim makina 200-300 tl lik bir giris seviyesi makina degildi ve kesinlikle kuru tiras olmuyordum.

Simdi bence elektrikli makinaya (en azindan benim kullandigima) F1 araci dersem, kartuslu alete mercedes, DE alete BMW, celik usturaya 69 mustang diyebilirim. Hepsini kullanan biri olarak tercihim tabiki 69 mustang cabrioSmile
(10/06/2013, Saat: 16:26)hedehodo Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Hepsini kullanan biri olarak tercihim tabiki 69 mustang cabrioSmile

Doğrusunu söylemek gerekirse benim için de traş masraflı oldu baya Smile Takriben 500 TL'den fazla harcadım sanırım. ilk niyetlendiğimde 100 liraya biter herşey benim için demiştim ama iştahı açılıyor insanın zamanla. Ama masraflıda olsa traş olurken bir heves var içimde, M3 ile traş olmaktan mutsuz olduğum için sadece pazartesi gunleri 3 günlük sakal M3 ile, haftanın diğer günleri ise kuru kuru 30 liralık şarjlı traş makinesi ile olmaya çalışıp sinirimi bozuyordum. Amaç traş olmak değildi zaten, sadece "bugun neden traş olmadın" gibi bir soruya maruz bırakmayacak kadar kısaltmaktı kılları Big Grin Şimdi ise hiç takmıyorum, güzelce fırçamı sürüyorum yüzüme, cırt cırt çekiyorum jileti Cool
(10/06/2013, Saat: 16:17)linguist Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]
(10/06/2013, Saat: 15:33)candova Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Üniversite 1 den beri m3 ve jeller ile tıraş oluyordum burayla tanışana kadar.
Haftasonu hariç günlük tıraş oluyorum.
Başkalarını bilemeyeceğim ama bana hiçbir yan etkisi yoktu m3 ün.Ben en temel modelini kullanıyordum.
Ne tahriş ne bir kesik.Üstelik tek perde.
Birçok insana kötü gelebilir, 2 günden uzun sakala ters gelebilir pahalı olabilir fakat bana göre çok öcü bir alet değildi Smile

Artık kullanmıyorum üstelik.

Gidenin arkasından kötü konuşmamak lazım tabii Wink

+1 Smile
(10/06/2013, Saat: 16:17)linguist Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]
(10/06/2013, Saat: 15:33)candova Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Üniversite 1 den beri m3 ve jeller ile tıraş oluyordum burayla tanışana kadar.
Haftasonu hariç günlük tıraş oluyorum.
Başkalarını bilemeyeceğim ama bana hiçbir yan etkisi yoktu m3 ün.Ben en temel modelini kullanıyordum.
Ne tahriş ne bir kesik.Üstelik tek perde.
Birçok insana kötü gelebilir, 2 günden uzun sakala ters gelebilir pahalı olabilir fakat bana göre çok öcü bir alet değildi Smile

Artık kullanmıyorum üstelik.

Gidenin arkasından kötü konuşmamak lazım tabii Wink

Ama iyi olsaydı göndermezdik. Sonsuza kadar bizimle değilsin kartuşş Smile benim yüzümü mahvetmiş sizi bilmem ama 2 aydır cildimi düzeltmeye çalışıyorum. kıl dönmeleri hala tek tük oluyo. eskiden her traştan sonra 3-4 tane cımbızla derinin altından çıkartırdım. geçiyo şükür. kartuşun yüzü gerdirip derinin altını kazımasına gerek yok, DE yi bastırmadan aşağı doğru çek yeter. neden yıllarca acı çektirmişim yüzüme bilmiyorum.
Jilet sakalı sert olan, hergün tıraş olmayan ve tıraş olmayı iş değil de zevk olarak görenler için DE kartuşlardan her zaman iyidir. Otomatik araç kullanmak ile vitesli araç kullanmak arasındaki fark gibi DE kullanan sakal çıkış yönu, sabun , tıraş kıremi gibi birçok şey bilmek zorundadır. Kartuşla tıraş olmak ise uyurgezerken bile mümkündür. Bir de ekonomik olarak DE daha ucuzdur derler ama buna katılmıyorum.Bir de P and G firması yeni model kartuş çıkartırsa eskilerini daha az keskin çıkartırmış diye duydum. Herkes yenisini alsın diye. Bu doğru ise çok çirkin.
Her çeşit kartuşu denemiş biri olarak diyebilirim ki; bende batık yapmayan sensor2 ve bizim derby iki bıçaklı oldu. Kıssadan hisse de, ustura vs kullanmaya başladığımdan beri cilt kalitem yükseldi diyebilirim.
(18/06/2013, Saat: 18:04)nbalgin Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Jilet sakalı sert olan, hergün tıraş olmayan ve tıraş olmayı iş değil de zevk olarak görenler için DE kartuşlardan her zaman iyidir. Otomatik araç kullanmak ile vitesli araç kullanmak arasındaki fark gibi DE kullanan sakal çıkış yönu, sabun , tıraş kıremi gibi birçok şey bilmek zorundadır. Kartuşla tıraş olmak ise uyurgezerken bile mümkündür. Bir de ekonomik olarak DE daha ucuzdur derler ama buna katılmıyorum.

KAtılmıyorum, isterseniz tıraş videolarıma bakın 10 dakikada ustura 3 perde tıraşı kolaylıkla olunuyor. Demek ki alışılıp yatkınlaştıkça deler ve hatta usturalar bile kolayca kartuşlu gibi kullanılabiliyor.

İkinci olarak de kartuş maliyet kıyaslaması yapabcaksak sadece, bir kutu kartuştan kaç tıraş çıkıyor, tıraş kaça geliyor, 1 paket jiletten kaç tıraş çıkıyor tıraş kaça geliyor ona bakalım. Kendi adıma ben yoğun sakallı biriyim o yüzden kartuşlar bana çok dayanmıyor. En fazla 2 hafta. Ha sonra kesmiyor mu, kesiyor, mesele kesmekse bir jilet 30 tıraş da keser, ama mesele rahat ve yakın tıraş. Kartuşta ilk 1 hafta sonrası düşen tıraş kalitesine katlanmak zorundasınız.

Şimdi ben ayda iki turbo kartuş kullansam. yılda 24 kartuş eder. 75 lira civarı. 5 yılda kartuş maliyetim 375 lira.

Jilet olarak bir jileti 3 tıraş kullansam(ki 5 tıraş bile kullansam 5. tıraş bile kartuşlunun 1 hafta sonraki halinden çok daha iyi oluyor) 10lu bir paket jiletten 30 tıraş çıkıyor. Yani 12 paket jilet kullanacağım. Bu da ortalama 15-25 lira arası yıllık. Hadi 25 diyelim. 5 yılda 125 lira.

250 liram cebimde kalıyor, o paraya keyfime göre bir sürü ithal sabun, krem, losyon, balzam alarak için keyfine iyice girebilirim. Ya da kaliteli 1-2 fırça alırım.

Olaya sadece de-kartuşlu dediğiniz için bu açıdan baktım. Diğer krem, sabun, fırçayı da katın derseniz yine uzun vadede daha ekonomik oluyor, ama olmasa bile önemli dğeil geleneksel ıslak tıraşın en önemli anatemalarından biri de bu kaliteli malzemelerden alınan lüks keyfi zaten. Bu uğurda da sürekli yeni şeyler alınıp pra harcanıyor. Bundan dolayı geleneksel tıraş keyfi, kartuşa göre ucuz diyemeyiz, çünkü onda amaç jeli sık, tıraş ol, kolonyayı bas, bitti sakallar bugünü de çıkardık mantığı. Öyle olacaksa tabi kartuş sistem ucuz. Ama sırf de, kartuş tıraşı kıyaslaması yapacaksak hesap ortada. Kaldı ki bu işin daha da ekonomik olan jiletli usturası, çelik usturası var. Nihayetinde hiçbirşey çelik usturadan daha ekonomik değil. Bir kere ilk masraf yap, ömür boyu bedava kullan.

1 kartuşu 1 ay kullanıyorum diyen çıksa bile yine hesapta daha ekonomik oluyor, ki jilette her tıraşın daha kaliteli olduğunu, jilet daha sık aralıklarla değiştiği içinde genel tıraş keyfinin daha yüksek olduğunu da ekleyelim. Kartuşta eskidikçe iyice bitmeden atmaya kıyılamaz parası yüzünden ve gittikçe vasatlaşan tıraşlara boyun eğilir. Jilette ise çıkar at tazesini tak umrunda olmaz.

Ben bir kartuşu 6 ay kullanıyorum, 1 sene kullanıyorum diyen mısır püsküllüler var. Bir zahmet 6 aylık kartuşla oldukları bir tıraşın videosunu çeksinler görelim tıraş sonucunu.
Kartuş yaprak jiletin kar'ını arttırmak için ( malum bi yapraktan 5 tane kartuş çıkar) çıkmış bir mevzu bu gayet aşikar. Ayrıca kartuşun kralı gelse 3. tıraştan sonra cırt oluyor. Şu bi ay adamları boyunları beneklerle gezen arkadaşlar değil mi zaten Blush
razor_fight.jpg
vallaha ben senelerce permatik kullandım . sakalım kısa olduğunda arada da mac3 geçenlerde birden vahi gelmiş gibi gittim 1milyoncuya dandik bir yaprak jilet taşıyan makineden aldım + permsharp bi baktım 10 numara bir traş sağladı 1 hafta geçmedi gittim eminönüne yüklendim tüm ekipmanları Big Grin ben permatik ve mak3 den daha iyi perforemans sağladığını %100 olarak gördüm denemeyen bilmez tabi Big Grin biriside gelmiş geçen bana diyorki boşuna eziyet diyor mac3 kullanıyorum babalar gibi dedi Big Grin