Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: Jiletler Gerçekten Kartuşlardan İyi mi?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Benim için yaş, cins, ırk, dil vs fark etmez. Haksız gördüğüm durumda karşı koyarım. Haksız gördüğüm kısım daha elini kesmeden soğan doğrayamazken, şef bıçağını gereksiz görmektir.

Forumda başkalarını yanıltıcı olduğunu gördüğüm yazılar görürsem bu da benim için özgürlük değildir. Buna hem üye hem de yönetici olarak karşı çıkabilirim. Mygitarda da böyleydim, burada da böyleyim, 3 aylık forum kullanıcı değilim.

Kartuşu savunanların büyük bir kısmı gelenekselle yeni tanışmış, henüz adapte olmaya çalışan kişiler. Kaçınız yerli bloglar, ve geltirden önce geleneksel tıraş içerisindeydiniz? Bunu sormamın nedeni, herhangi bir konuda iki farklı şeyi karşılaştırıp yargıya varabilmek, bunlarla ilgili görüş belirtmek için o iki farklı şey hakkında belirli bir yetkinlik, bilgi birikiminiz olmalıdır. Geçelim forumlar ansiklopedik bilgi kaynağı değildir kısmını, evet değildir, ama sizin burada yazdığınız bir cümleden yüzlerce, binlerce, onbinlerce kişi etkilenebilir. Ben artık bu konuda yanlış etkileneceklerini düşünmeye başladığım için bu yorumumu yazdım.

Çünkü forum tabiriyle yüzlerine de söylediğim için martin komşumun da mancho komşumun da henüz bu gereçlere tam olarak kullanmaya alıştıklarını düşünmüyorum. Çünkü yeni başlamış olduklarını geçtim, kartuşun daha iyi olduğunun anafikri olarka daha kolay tıraş oluyor olmalar kabul edilcek bir veri değil. Kendisini kesmeden daha kolay tıraş oluyor diye kartuş daha iyi denilemez. Ha denildi, o zaman daha önceki gillette tartışmalarında sırf taraf olmak için sunulan karşı fikirler de olmaz. Çünkü tıraşla alakasız.

Tıraş olmanın yaşla alakası yoktur. Benim 62 yaşındaki babam 2 sene önce delerle zorla tanıştırdığımda hayran kalıp buna yöneldi. Kendisi ne yüz hazırlığını ne tıraş sonrası yüz bakımını bilir, ilgilienirdi. Bir kere nasıl yapacağını detaylı olarak anlatıp yaptırınca sonuçlardan çok memnun kaldı. 62 yaşına gelmiş de ne olmuş? O da gençliğinde bu makinaları bir süre kullanmış. Hiç ustura kullanmamış, denememiş. Nitekim youtubeda steve faragher gibi geleneksel tıraşa çok geç başlayıp da iyi sonuçlarını gören, ama hala adaptasyon sürecinde olan bir sürü kullanıcı da görebilirsiniz. Yani o adamlar da gençliklerinden beri tıraş oluyor. Dediğim gibi yaşla alakası yok.

Alışkanlıklar ile alakalı, roll on deodorantı yıllarca kullanmış birisine sprey deodorantı sevdirip, kabul ettirmeniz çok zor olu, tam tersi de aynı şekilde.

Kartuşlularla onyıllarca tıraş olup alışkanlıkları kemikleşmiş birine de de, se, ya da usturaları kabul ettirmeniz, alıştırmanız da hemen olmayacaktır. Zaten kimse alışmak, değişmek zorunda değildir tabi ki. Herkes hangi gereçle iyi sonuç alıyorsa onu kullanmalıdır.


Amaa iki konuda hakim olmadan, bu dundan iyi demek, işte bu olmaz. İkisini de iyi bilirsiniz, hayır bu gene de böyle dersiniz, o zaman sizin alışkanlıklarınız, bünyeniz ona uygundur ona da kimse bir şey demez. Şimdi dünyada çoğunluğun kartuş kullanıyor olmasını kartuşun daha iyi olduğundan dolayı söylerseniz orada size dur denilir, yukarıdaki ihtilaf komşunun da yazdıkları konulara biraz özen göstermeniz istenir.

Olay bundan ibarettir.
(08/09/2012, Saat: 17:00)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Bugün herhangi bir tıraş forumunda ben dahil eli oturmuş ustura vs kullanan hiç bir kullanıcı de'lerle kendini kesmez, hatta kolay kolay kesemez istese bile.

Mantic59 bu işi bilmiyor demek. R41 ile bayağı bir kesmiş kendini.
(08/09/2012, Saat: 19:16)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Çünkü forum tabiriyle yüzlerine de söylediğim için martin komşumun da mancho komşumun da henüz bu gereçlere tam olarak kullanmaya alıştıklarını düşünmüyorum.

Ben ve eminim ki Martin üstad da, burada DE makineleri savunan bazı arkadaşlar daha doğmadan önce DE makinelerle tıraş oluyorduk.

Savunduğunuz gibi çok iyi aletler olsa, koca bir dünya sırf reklamı bol diye kartuşa geçmezdi.

Daha önce de yazmıştım, Türk erkeği, bırakın kartuşu kıçıkırık permatiği tercih etti DE yerine.

Ama sonuçta bu kişiden kişiye ciltten cilde değişen bir konu.

DE beğenmeyenlere tekniğiniz zayıf demek, sadece kendinizi aldatmaktır.
(08/09/2012, Saat: 21:52)mancho Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]
(08/09/2012, Saat: 17:00)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Bugün herhangi bir tıraş forumunda ben dahil eli oturmuş ustura vs kullanan hiç bir kullanıcı de'lerle kendini kesmez, hatta kolay kolay kesemez istese bile.

Mantic59 bu işi bilmiyor demek. R41 ile bayağı bir kesmiş kendini.

Orada r41'i ilk kez kullanıyor ve deneme olarak 3 perde yapıyor. Daha ilk kez kullandığı ve belki piyasanın en agresif makinesi ile ilk seferde bu tahrişi yaşaması normal. Ayrıca ondaki kesme değil, 3. perdede artık üst derinin fazla kazınmasından dolayı epitelin kazınması. O kanamalar o yüzden. Bununla "aman bir yerimi keseceğim" korkusundaki kesme tarzının farkını biliyoruz. Daha bir kaç gün önce ben o videoyu örnek verdiğimde sizler söylüyordunuz geo'da neden sorun yok?

Elinin hassaslığını geliştirmek isteyen jiletli usturayla feather jilet kullansın, belirli bir süre ufak tefek kesikli tıraşlardan sonra el oturunca diğer de, se gibi gereçler çok kadar kusursuz kullanılabilir hale geliyor. Zatne çelik usturayla tıraşa alışıldıktan sonra anladığımız anlamda "kesme"'yi yılda belki bir kere yaşarsınız o da ustura ile olur. Bunun dışında kalan kanamalar ya tahriş ya da sivilce başlarının kesilmesinden dolayı olacaktır ki onlarda azdır.

De makinelerle rahat tıraş olamadıklarını düşünen kişilere, doğru makine jilet kombinasyonunun önemini anlamaları açısından 1 tıraşta crystal, voskhod, rapira gibi rahat bir jilet, diğer tıraşta bic, feather, kai gibi riskli bir jilet takıp nispeten hızlıca tıraş olmalarını öneriyorum. Fırça, sabun, makine gibi diğer tüm faktörler aynı olsun.

Sadece jilet değişikliğinin bile tıraş karakteristiğinde yapabildiği değişiklikleri gördüklerinde cilde uygun ekipman seçmenin önemini biraz daha iyi kavrayabilirler.

Ben bazen burada video istediğimde kullanıcının tıraş olma tekniğinde bir yanlışlık, noksanlık var mı,yok mu, buna göre bir şey önerilebilir mi diye istiyorum yardımcı olmak amaçlı.
(08/09/2012, Saat: 21:57)mancho Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]
(08/09/2012, Saat: 19:16)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Çünkü forum tabiriyle yüzlerine de söylediğim için martin komşumun da mancho komşumun da henüz bu gereçlere tam olarak kullanmaya alıştıklarını düşünmüyorum.

Ben ve eminim ki Martin üstad da, burada DE makineleri savunan bazı arkadaşlar daha doğmadan önce DE makinelerle tıraş oluyorduk.

Savunduğunuz gibi çok iyi aletler olsa, koca bir dünya sırf reklamı bol diye kartuşa geçmezdi.

Daha önce de yazmıştım, Türk erkeği, bırakın kartuşu kıçıkırık permatiği tercih etti DE yerine.

Ama sonuçta bu kişiden kişiye ciltten cilde değişen bir konu.

DE beğenmeyenlere tekniğiniz zayıf demek, sadece kendinizi aldatmaktır.


Mancho komşum o zaman bir de ile tıraş videonu çek değerlendirelim.

Peki komşum bu kadar uzun süredir de kullanıyorduysanız, bu kadar yıldan sonra neden hala "aman bir yerimi mi kesecek" gerginliği oluyor. Çok daha kısa süredir bunlarla tıraş olan bir sürü kişi sorunsuzca, hızla ve kesilme gerginliği olmadan tıraşlar olurken, atıyorum misal sende bu gerginlik varsa, üstelik bu kadar yıllık de kullanımına göre, bu neden? Nedir açıklaması?

de beğenmeyenlere tekniğiniz zayıf demiyoruz ki. Cildiniz jilete gelmeyebilir diyoruz. Biz tekniği zayıf ya da noksan diye; de'yi "aman çok uğraşlı, tıraşı zor, iyi tıraş etmiyor, sürekli kesme riski var vs gibi eleştirenlere diyoruz.

kullan at ve kartuşların tercih edilmesinin tek sebebi var pratiklik ve kullanım kolaylığı. Kullan, at. Bitti. Taşlarla ustura bilemek, macunlarla kayışlamak, yok efendim fırçalarla sabun köpürtmek, makinelere jilet takmak, aman takarken parmağı kesmek, jileti yere düşürmek, jileti yerden almaya çalışırken parmağı kesmek, yok şap sürmek, tıraş pudrası sürmek, ohooo çok uğraşlı bunlar geçmişte kaldı, yeni nesil uğraşırmı hiç. Bas jeli, iki parmakla, yüze dağıt, çek tıraş bıçağıyla cırt cırt, suyla durulan bitti. Bir de parfüm sık hah tamam tıraş oldun. Geleneksel tıraş ürünlerinin hiç bir zaman pratik, çok rahat kullanılan, meşakkatsiz ürünler olduklarını söylemiyoruz. Ki bugünde kullanımlarının az olmasının en büyük sebebi budur.

Gilette dünyanın en büyük ve kaliteli de makine üreticisiydi. Yıl arkasına yıl bunların üretimini keserek kullan at ve kartuşlu makineleri almaya insanları zorladı. Bugün hindisan üretimi jiletleri saymazsak dünyanın en büyük yaprak üreticisi yine gillette. Ama her ne hikmetse en başarılı, en tutulan model jiletlerin üretimlerini yıl arkası yıl sonlandırıyor. Ürün gamını daraltıyor. Talep mi yok? var, insanlar istiyor ama en çok hangi yaprak jilet isteniyorsa jilet onu sonlandırıp insanların önünü kesiyor. Misal super iridium, swedish G'ler. Bir kaç sene sonra permasharp'ın da üretimini sonlandırırsa şaşırmayın. Halbuki permasharp bugün dünyanın en iyi yaprak jiletlerinden bir tanesi olarak kabul ediliyor.

Aynı şeyi kartuşlarda da yapmıyor mu? 2 bıçaklı çıkarıyor iyi güzel. 3 bıçaklı gelince 2 bıçaklıların kartuşunun üretimini ya sonladırıyor ya çok kısıtlıyor. sonuç olarak rahatça bulamıyorsunuz mecburen 3 bıçaklıyı alıyorsunuz, kartuş bulma sıkıntısı olmaısn diye. Bu sefer 5 bıçaklı çıkarıyor aynı olayı 3 bıçaklı kartuşunda yapıyor, 2 bıçaklıyı tarihe karıştırmaya çalışıyor. Halbuki o kesmiyor muydu, insanlar memnun değil miydi? İlle en son çıkarttığına dayatma var. Niye ee çünkü en son çıkarttığı en yüksek kar marjlı olan.

Erkeklerin çok büyük bir kısmı için kısa ve basit, uğraştırmayan bir tıraş en tercih edileni. Bu yüzden yeni gereçler tercih ediliyor. Bizim gibi aceleye değil, kaliteye önem verenler eskilere yöneliyor.

Şöyle bir vicdanen baktığımda; tıraş dünyasında kullanmış olduğum elektrikli ürünlerden, çıkmış tüm kartuşlulara, ülkedeki hemen her kullan attan, her türlü geleneksel gerece, jelden, köpükten, sabun, kreme, dünya piyasasındaki yaprak jiletlerin önemli bir kısmından, farklı özelliklerdeki usturalara, bugün bunlarla aldığım sonuçları eski zamanlarla karşılaştırırsam ben kendimi aldattığımı hiç ama hiç sanmıyorum.
Uzun yıllardır DE kullanıyorum demedim sevgili L.S.

Uzun yıllar önce kullandım, o zamanda memnun kalmamış, bırakmıştım.

Bu yıl bu forumu keşfedince acaba deyip bir daha denemeye karar verdim ama gene beğenmedim.

Sonuçta tıraş oluyoruz, kartuşlular daha rahat, hızlı, konforlu tıraş veriyorsa ne diye jiletti, makineydi uğraşayım.

Kartuş %100 başarılı mı? Tabii ki değil, olsa bu foruma gelmezdik zaten ama bence DE'lerden iyi.

Bir de niyeyse kartuş denince akla hemen jel, köpük de geliyor.

Benim çevremde pek çok insan fırça, sabun-krem ve kartuş ile ıslak tıraş oluyor.

Geleneksel tıraşı DE ya da ustura ile sınırlamak, bu işe merak duyacak potansiyel kitleyi de ürkütür.

Son bir ekleme, bu konu sadece ben kartuş iyi, herkes kötü derken kabak tadı vermemişti ama ne zamanki başka sevgili arkadaşlar da, 'Yahu bu kartuşlar o kadar da kötü değilmiş' demeye başladı, kabak tadı ortaya çıktı Wink
(08/09/2012, Saat: 22:48)mancho Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Uzun yıllardır DE kullanıyorum demedim sevgili L.S.

Uzun yıllar önce kullandım, o zamanda memnun kalmamış, bırakmıştım.

Anladım, ben o şekilde anlamışım.


(08/09/2012, Saat: 22:48)mancho Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Bu yıl bu forumu keşfedince acaba deyip bir daha denemeye karar verdim ama gene beğenmedim.

Sonuçta tıraş oluyoruz, kartuşlular daha rahat, hızlı, konforlu tıraş veriyorsa ne diye jiletti, makineydi uğraşayım.

Kartuş %100 başarılı mı? Tabii ki değil, olsa bu foruma gelmezdik zaten ama bence DE'lerden iyi.

Ben ve bazı başka arkadaşların da daha önce yazdıkları gibi buna zaten bir şey demiyoruz, herkes cildine en uygun ne işe onu kullanmalı. Ama "tıraşı kötü, zor, çok keser" vs gibi eleştirilere karşı çıkıyoruz.


(08/09/2012, Saat: 22:48)mancho Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Geleneksel tıraşı DE ya da ustura ile sınırlamak, bu işe merak duyacak potansiyel kitleyi de ürkütür.

Gelenekseli eskiler nasıl, neyle tıraş oluyorsa onlarla, o şekilde tıraş olmak olarak algılıyoruz. Makineler(se, de, ustura), sabunlar, kremler, teknikler bir bütün olarak.
mancho üstadım

'' Bu yıl bu forumu keşfedince acaba deyip bir daha denemeye karar verdim ama gene beğenmedim.''

DE'leri neden beğenmediğinizi açıklarmısınızHuh
tahriş mi,zahmetli mi,yavaş mı Huh
Aslında konu çok bilgilendirici,kartuş?DE?Ustura?

Bence kartuşlu makineler ile ustura yada DE makineleri karşılaştırmak çok komik oluyor.İyi bir jilet yada ustura ile,kartuşlu makinelerin tıraşı nasıl bir olsun arkadaşlar???
89 yılında başladığın DE makineleri zaman zaman bıraktığım,aylarca kartuşlular ile tıraş olduğumu zannettiğim çok oldu.Hatta araya elektrikliler bile girmiştir.Sonuç benim için hep hüsran.Zaten aşırı hassas olan cildimde senelerce geçmeyen lekeler bile oluşmuştu.Neyseki çok da kalamadım kartuş sporda!!

Kendimi kesme derdim, elim alıştıktan sonra hiç olmadı.Tabiki yeni jiletlere yada yeni DE lere hem yüzünüzün hemde elinizin her defasında alışması gerekiyor.Ama tek seferde ama 10 seferde, mutlak alışılıyor.Usturalarda durum biraz daha farklı.Halen usturalar ile alışkanlığım gelişmedi.Ama neredeyse her dafasındada elim jiletli usturalarıma gidiyor.

Etrafımda olan yakın arkadaşlarımın hemen tamamınada DE alışkanlıklarımı aşıladım.Maddi durumu iyi olanlarla beraber sipariş verdik,maddi durumu eh işte olanlarada fırçadan tutunda,DE makinesi,hatta sabunlarına kadar hediye vermişliğim çoktur.Hiç birisi bir daha geri dönmedi gelenekselden, hepside gayet memnun ,konu tıraştan açıldığındada söyleyecek bir iki kelime sözleri oluyor.Düşünsenize diğer türlü tıraştan konu açılınca ne anlatacaklar? "Tüpü sıktım pıssst diye ses geldi"mi desinler?Şİmdi en azından şu sabun iyi bu jilet şöyle,o DE süper falan gibi konuşmalar oluyor.

Benim size tavsiyem sakın DE den yada usturadan yada sabunlu fırçalı tıraştan vazgeçmeyin.Hepsi yanlış bu doğru.İcabında ileride çoluk çocuğunuza bırakacak bir fırça, bir tas,birde DE alet olsun.İlginç olur.Babam bunlar ile tıraş olmuş falan diye konuşurlar ...belki!!!!
Sağlıcakla Kalın,
(08/09/2012, Saat: 22:58)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Gelenekseli eskiler nasıl, neyle tıraş oluyorsa onlarla, o şekilde tıraş olmak olarak algılıyoruz. Makineler(se, de, ustura), sabunlar, kremler, teknikler bir bütün olarak.

O zaman sadece sabun ve ustura konuşulmalı.
Eskiden krem, losyon, balsam, emülisyon, Skin food vs mi vardı?

Bence bu işin asıl keyifli kısmı fırça, sabun, krem koku kısmında.
Kesme işi mecburiyetten. Smile

Bu son yazdıklarım Bossyje arkadaşımıza da yanıt olarak algınabilir.