Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: Jiletli Ustura Kullanırken
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Merhaba, çelik usturam yok, ama jiletli ile ilgili öğrendiğim bir şeyi burada paylaşmak istiyorum: Youtube'da sanırım rahatlamak için bazen traş videoları izliyorum, orada Steve Farragher diye bi amca var, der ki, ustura yüzüne ilk temas ettiğinde zaten hareketine başlamış olmalıdır. Yani, dur şuradan aşağıyı alayım, şeklinde usturayı yüzüne yerleştirmeyeceksin, o zaten böyle gelirkeneee alıp devam edecek.
yoksa alır çenene kadar cilt ve ciltaltı yağ tabakasını Smile
Jiletli ustura kullanımına bilimsel bir yorum Exclamation


"günübirlik değil de haftada bir kaç kere tıraş olan adamın kurtarıcısı olan keyifli eylem.

makineyle girip kısaltmadan jilete illallah dedirten sakalları kolayca ve rahatça almanın en temiz yolu olmasının yanı sıra şekil verme konusunda da arıza çıkartan makine ve jilet kombosuna meydan okur resmen.

kendi kendine bu deneyimi yaşamak için yeni başlayanlar veya başlamaya niyet edenler içinse, ali bıyıklı ve derby kombosuyla bile bir tane dahi acemi kesiği almamış bir adam olarak üç tavsiyem var:

1- ustura tıraşının bir zorunluluk olmadığını, avantajları ve dezavantajlarını düşününce şahsi tıraş için çok daha üstün opsiyonları modern dünyanın sunduğunu unutmayın.
2- hakkında söylenenleri dinleyin ve ayağınızı denk alın, malzemenin kendi yüzünüz olacağının farkında olun.
3- hakkında söylenenleri dinlemeyin ve kafanızı kullanıp kendi yönteminizi geliştirin.

bence ne tutuş açısı, ne vuruş stili ne de malzemeler önemli değil. çünkü bıçağın değme açısı, uygulanacak baskı ve vuruş; sakalın çıkma yönü, sakalın sertliği ve yüz hatlarına göre değişir. dolayısıyla önemli olan ve dikkatle takip edilmesi gerektiğini düşündüğüm iki parametre var:

1- bıçak tene değip de stresi yemeye başladığı anda verdiği hissiyat
2- bilim: temel matematik, geometri ve fizik.

bir şeyler yolunda değilse zaten bıçak kaymayarak, teni gererek veya sakalı çekerek hissettirecektir. bu hissiyat alındığında ise devreye bilim girer. temel mantık sürtünmeli düz bir yüzey üzerinde teması kesmeden mümkün olduğunca yatay bir güç uygulamak. yüzeye dikey olarak inen güç demek, tahriş demektir, kesik demektir. ustura tıraşının en zor kısmının çene olmasının sebebi de budur. çenede deriyi gererek yaratılamayan düz yüzey, dikey gücü yer ve aceminin suratına heves façasını aşkeder. lakin özellikle çenenin köşe kısımlarında gradyanı takip edebilen, sürekli değişen bu paralel vektör üzerinde stabil bir güç uygulayabileyen adam, olmuştur. bunun yolu da bariz bir şekilde bir parabolün türevlenmesi gibi, yanakta 4-5 santimi bulan darbelerin, çenede milimetrik ve değişken darbelere dönüşmesinden geçer.

olur da "bilim yalan hacı hiç gerek yok" diyen bir kafa da heves ediyorsa bu işe, bir aceminin bile en azından berberinin tecrübeyle kazandığı refleksleşmiş hareketlerini analiz edip, tenindeki bıçağın hissiyatını iyice özümsediği takdirde bu işi ilk seferde yavaş da olsa kansız halledebiliyor olması lazım.* dolayısıyla az biraz gözlem yapıp biraz da kafayı çalıştıran bir adamın ciddi dış etkilere maruz kalmadan**** kazasız belasız rahat ve huzurlu bir şekilde tıraş olamaması için bir sebep göremiyorum."

ekşi sözlükten alınıtır.
Daha Çelik ustura kullanmadığım için söyleyeceklerim onlar içinde geçerli mi bilmiyorum fakat jiletli ustura ile kendi deneyimlerimden çıkardığım sonuçları paylaşayım.

1) En kör diye nitelendirdiğimiz Derby jilet bile usturada ortalama yoğunlukta ve sertlikte sakalı olan biri için konforlu tıraş sağlayabiliyor.

2) El alıştıkça ve deneyim kazandıkça sakal ne kadar uzun olursa olsun tek perde ile 2-3 perdelik DE tıraşı sağlanabiliyor ve bence sakal daha geç uzuyor.

3) Her gün tek perde tıraş olunursa cildi yormuyor fakat ustura tıraşı keyifli gelip, hazır köpüğümü de yapmışım 1-2 perde daha olayım derseniz cilt bir kaç hafta içinde incelerek az baskı, kaliteli köpük falan dinlemeden tahriş olmaya başlıyor. Jiletli ustura ile 2-3 perde tıraş olunacaksa bence en azından gün aşırı olunmalı.

4) Sakal ne kadar uzun olursa o kadar rahat kesiliyor.

5) Jiletli usturaya yeni başlayacak olan kimse bence ilk zamanlarda sinek kaydı tıraşa ulaşıcam diye kendini kasmasın. Aynı zamanda ilk başlarda ustura ile tıraşa başlayıp bitiricem diye de kasmaya gerek yok. Yanak ve boyun bölgesi ustura ile alınıp çene ve bıyık bölgesi için DE alete geçmek ayıp değil =) Hatta benim en keyifli, en az tahrişli ve en pürüzsüz tıraşlarım ustura ile 1 WTG 1 XTG(kulaktan çeneye) sonra DE ile 1 XTG daha. Son XTGyi çeneden kulağa doğru paralel çekişler halinde değil yarım ATG gibi yapıyorum bu sayede sakallarım tersten elime gelmezken ATG tahrişi yaşamıyorum.

Herkese keyifli ve az tahrişli tıraşlar=)



iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
Hasar olursa çok fazla oluyor
Expert hemen pert raporu veriyor Smile
@Straht komşu o kadar özendiriyorsun ki jiletli usturaya sırf bu yüzden r5 aldım denemek için biliyorsun.
Şu yazdıklarını da okuyunca yine coştum, hani haftaya nişanım olmasa eve gidip, yüzümü güzelce köpürtüp, alacağım elime usturayı Big Grin
Neyse fotoğraflarda yüzüm yarım çıkmasın, biraz daha bekleyebilirim, tamam geçti...

Pertte verse razıyım yürüyorsa problem yok Big Grin

(09/10/2014, Saat: 15:28)ihtilaf Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Hasar olursa çok fazla oluyor
Expert hemen pert raporu veriyor Smile
Aman Damat Bey !
Forumdan bir ustura kazası

http://geltir.com/thread-1681-post-53368.html#pid53368
(09/10/2014, Saat: 15:28)ihtilaf Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Hasar olursa çok fazla oluyor
Expert hemen pert raporu veriyor Smile

Jiletli ustura sonrası çıtır hasarlı muhayyer cilt, tıraşında sıkıntı yok boyun altı boyalı =D

@nihilistraki

Komşum hayırlı olsun, mutlu olursunuz inşallah. Artık rahat rahat tıraş alışverişine ya son verirsiniz ya da bir Hanıma bir bana yaparsınız =)

Nişan öncesi riske atmaya gerek yok tabi, hem kendiniz tıraş olursanız berberler nasıl para kazanacak =) Yinede usturadan öyle çok korkmaya gerek yok benim 1 yıl olacak neredeyse sadece 1 kesiğim var onunda izi geçti sayılır. DE aletler ile hem daha çok vakit alıyor tıraş hemde daha tahrişli oluyor. Ustura benim için hem yakın hemde tahrişsiz hızlı tıraş demek.


iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
teşekkür ederim kaptan, bir bana iki hanıma olarak devam edecek gibi))

ihtilaf üstat iyi polisi oynasa da teslim olmayacağım. Hem demirden korksak trene ... neyse klişe olmasın.
(09/10/2014, Saat: 16:04)nihilistraki Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]teşekkür ederim kaptan, bir bana iki hanıma olarak devam edecek gibi))

ihtilaf üstat iyi polisi oynasa da teslim olmayacağım. Hem demirden korksak trene ... neyse klişe olmasın.

Kaptan iyi gaz veriyor Smile

Ustura kullanma niyetiniz varsa ilk önce favori düzeltme sonra yanaklardan yukarıdan aşağı yani düz ve kolay bölgelerde alışın.
Sol ile kullanımına hemen geçmeyin,temkinli, olun.Sol elle çok kaza olur.

Façayı görünce kimse Damat Bey ''300 Ispartalı dan biri'' demez Big Grin

Mutluluklar dilerim Smile
Sayfalar: 1 2