Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: Su Taşı-Yağ Taşı
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
ustura bilemede kullanmak için cinsi bilinmeyen bir taşın suyla mı yoksa yağla mı kullanılacağı nasıl belirlenir?
su yerine yağ / yağ yerine su kullanmanın ne gibi etkileri olur?
eger yağ taşıysa su kullanmakta sıkıntı olmaz rahatlıkla deneyebilirsin ama su tasıysa ve gözenekliyse yağ içind işler ve suyla tekrar kullanmak istenildiğinde su yayılmaz yuvaelak yuvarlak toplanır taşın üstünde.
Kimse bakarak taşın neyle kullanıma uygun olduğunu söylemeyeceğine göre denemek gerekir. Öncelikle suyla denenir. Suyla verim alınamazsa yağla denenir. Taş tıkanmadan yapla iyi bir sonuç veriyorsa yağla kullanılmaya devam edilebilir. Eğer tıkanma belirtileri gösteriyorsa, o zaman yüzey bir aşındırıcı ile temizlenip suya geri dönülür ve o şekilde kullanılır.

Aslında su taşı, yağ taşı diye bir şey yoktur. Taşın yapısına göre uygun materyaş seçilir. Bazı taşlar suya, bazıları yağa iyi cevap verir. Bazılarında ise misal arkansas ikiside kullanılabilir.

Suyla bileme daha hızlı olur. Eğer taş agresif bileme yapıyorsa yağ kullanılarak yumuşatılabilir. Bazı taşlar yağ ile yavaş bilemede oldukça dayanıklı ağızlar yaratabilirler. Bazı taşların tanecikleri yerlerine sıkıca bağlı ve kolay kolay kopmayan yapıda olabilir. Bu durumda yağ kullanmak hem aralarındaki gözenekleirn dolmasını yavaşlatır, hemde sert bileme yapılmasına olanak sağlar. Taşın nasıl kullanılacağını değiştiren çok fazla kombinasyon vardır bu yüzden önce denemek gerekir. Sadece yzeyde tıkanma belirtisi görüldüğü an yağı bırakmak gerekir. Bir de bazı çok sık yapılı kesimi yavaş taşlarda yağ kullanmak gereksiz zaman kaybıdır.


Tüm bu söylediklerim doğal taşlar için geçerlidir. Sentetik taşlar ne ile kullanılmaları tasarlanmışsa onunla kullanılmalıdırlar.