Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: mudo dan traş fırçası aldım
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8
evet kolonya kullanmayan dindar arkadaşlar da var
alkol haram kabul edildiği için ve alkol ihtiva eden her üründen uzak durmaya çalışırlar

metod şudur ; yasaklanmış ve hakkında şüphe olan yada şüpheli duruma yakın olan şeylerden uzak olmak

kolonya kullanan dindar arkadaşlarda var , yorum meselesi ,içtihat farkı vs





(04/09/2012, Saat: 00:06)mancho Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]
(04/09/2012, Saat: 00:03)ihtilaf Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]üstadım dini konularda hassas olan arkadaşlar dinen şüpheli olan herşeyden kaçınmak ve temas etmemek ister

Ben de onu soruyorum işte. Kolonyadan da bu kadar kaçıyorlar mı?
Bu konu bizi aşar, isteyen kullanır istemeyen kullanmaz diyelim. Sonuçta porsuk ta helal değil yani. Şüphelenen ya da rahatsız olan arkadaşlar açısından sentetik kıllı fırçaların kullanılması daha uygun olacaktır. Sabun için se söyleyecek söz bulamıyorum.
Şimdi arkadaşlar aslında konu din işleri yüksek kurulundan fetva gerektirecek bir konudur ve bence iyi bir fıkıh problemidir. Konuya sadece din penceresinden bakacak olursak Mancho'nun soruları çok yerinde. Tevrat'ın Levilliler bölümünde Yahudier için murdar olan yani dokunulası bile yasak olan ve insanı dinen kirletip ibadet yapılamaz hale getiren şeylerden bahsedilir. Bunlar arasında domuz ve adetli kadın da vardır. İslam dininde ise yenmesi haram olarak sadece domuz içilmesi haram olan da sarhoşluk verici her içeçecek (hamr=şarap) yani alkolü içecekler sayılmıştır. Ancak yine mancho'nun da belirttiği gibi ayının da eti yenmez porsuğun da leoparın da ama bu hayvanların kürkünden yararlanlırı yağları ya da kemiklerinden başka eşyalar yapılır. En önemlisi fil eti de haramdır ama fildişini bütün İslam alemi taaa peygamber devrinden beri kullanmıştır. Şimdi domuz eti dinen alkolden daha haram olmadığına göre nasıl ki alkolün içilmesi haram ama kolonya olarak dezenfektan olarak kullanılması haram değilse domuzun da fırça, kösele vb şekilde kullanılması aynı şeydir. Bu konuda Hanefi fıkhına bakmak gerekir. Çünkü Hanefi mezhebi kıyas'ul fukaha ve icma'ül ümmet gibi şeri kaynaklara çok önem verir.

Kişisel olarak bunların hiçbiri beni bağlamıyor ama hassas olan arkadaşların diyanet din işleri yüksek kuruluna sorması bence en uygun yodur.

Bu arada Lard=pig tallow yani içinde tallow olan her sabunda lard olma ihtimali de vardır
Arkadaşlar yine uyarıyorum, konu dışına çıkmadan başlıkla alakalı yazışalım lütfen.
(04/09/2012, Saat: 00:15)psycho Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Bu konu bizi aşar, isteyen kullanır istemeyen kullanmaz diyelim. Sonuçta porsuk ta helal değil yani. Şüphelenen ya da rahatsız olan arkadaşlar açısından sentetik kıllı fırçaların kullanılması daha uygun olacaktır. Sabun için se söyleyecek söz bulamıyorum.

Senin için çok üzgünüm psycho fakat çok sevgili tabaclarında çok büyük ihtimal lard var. Zaten cildi kurutması da bence buna delalet ediyor.

Kullanmaktan vazgecersen bütün stokunu satışa çıkar bence Smile
(04/09/2012, Saat: 00:25)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Arkadaşlar yine uyarıyorum, konu dışına çıkmadan başlıkla alakalı yazışalım lütfen.

fırçaların dini açıdan incelenmesi de konu kapsamında diye düşünüyorum sevgii Lord
(04/09/2012, Saat: 00:32)martin Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]
(04/09/2012, Saat: 00:25)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Arkadaşlar yine uyarıyorum, konu dışına çıkmadan başlıkla alakalı yazışalım lütfen.

fırçaların dini açıdan incelenmesi de konu kapsamında diye düşünüyorum sevgii Lord
Martin ustadla aynı fikirdeyim. Zaten konu da dini referansla başlıyor
tabi fırçalar kanunla seküler kapsamındaysa,konuyu kapatmak lazımIdea




(04/09/2012, Saat: 00:32)martin Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]
(04/09/2012, Saat: 00:25)Lord Sparhawk Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Arkadaşlar yine uyarıyorum, konu dışına çıkmadan başlıkla alakalı yazışalım lütfen.

fırçaların dini açıdan incelenmesi de konu kapsamında diye düşünüyorum sevgii Lord
arkadaşlar islam dininde domuz'un ayrı bir hükmü vardır.

* mesela merkep eti caiz olmamakla beraber merkebin yük hayvanı olarak kullanılmasında bir beis görülmemiştir.

* Alkol içeren kolonyanın kullanması caiz olmakla beraber üste başa sürüldüğü zaman necis hükmündedir. Ancak mesela namaz için abdest aldıktan sonra elinize kolonya sürseniz abdest bozulmaz ancak nereye sürdüyseniz yıkayıp öyle namaz kılmanız gerekir. yeniden abdest almanız gerekmez

* domuzdan başka eti yenmeyen bazı hayvanların kemik, toynak, tüy gibi kalıntılarının kullanılması bir sıkıntı teşkil etmezken bu hususta bizden evvel kafa yormuş olan alimler kuran ve hadis ışığında domuza ait ne varsa kullanılmasının uygun olmadığını belirtmişlerdir. İnternette bulabileceğimiz birkaç ilmihal öyle sanıyorum ki tartışmayı gereksiz kılacaktır.

Bu konu daha biz donanımhaberde iken bile tartışılmış ve herkesin kendi isteğine göre kullanmasının ve forumda tartışma konusu haline getirilmemesinin uygun olduğuna kanaat getirilmiştir. ki zamanında bu tartışmanın bir tarafında ben bulunuyordum.

Bu işin dini boyutu. bir de tercihler boyutu var tabii ki. kimi kullanılmaması gerektiğine inandığı için, kimi sevmediği için kimi de huylandığı için domuz kılı fırça kullanmamak isteyebilir. Burada "ne olacak kullansana, yemiyoruz en nihayetinde" gibi yorumlar, kullanmama tercihinde bulunan insanların düşünme kabiliyetlerine ve tercihlerine saygısızlık gibi oluyor.

ayrıca bahsi geçtiği için belirteyim, at eti yemek haram değildir. Sadece İmami Azam Ebu Hanife tarafından tahrimen mekruh (harama yakın mekruh) olarak yorumlanmıştır. Ancak haram denmemiştir. Diğer mezheplerde at eti yemek uygun görülmüştür. Ancak eşek etinin yenmesi haramdır.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Saygılarımla
Arkadaşlar son kez uyarıyorum, devam edilirse konuyu kapatacağım. Bu başlıktaki konunun içerği mudo'dan alınan fırça, kalitesi, fiyatı vs.

Fırçalara olan dini bakışın forumda pek yeri yok aslında, her şey belli zaten. Ha ama gene konuşulmak istenirse ayrı başlık açılmalıdır. Biraz alakalı diye her konu içerisinde başka şeylere kayıp, dallandırıp budaklandırırsak okunabilirlik, bilgi alınabilirlik azalır ve üyeler soğur. Buna özen gösterelim konu dışlarına çıkmayalım.
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8