Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: Evde croap (sabun + krem) karışımı yaptım
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Buradaki DIY konularını okuyarak ilham aldım ve evde bazı tıraş sabunlarını, tıraş kremlerini, cilde faydalı yağları ve cilt bakım kremlerini karıştırarak, sabun ve krem karışımı (croap) hazırladım.

EVYAP CROAP

Zihni sinir procelerine ve DIY konularına nedense hep bir merakım oldu. Belki aldığım mühendis eğitimi, belki de daha öncesinden, küçüklükten beri mekaniğe olan ilgim beni buna itiyor, bilemiyorum. Yine böyle zamanlardan birinde, internette ve birkaç forumda okuduğum bilgilere dayanarak, evdeki sabunlara acaba daha farklı özellikler katabilir miyim diye düşünmeye ve daha sonra bunu uygulamaya geçirmeye başladım.
Aslında buna gerek var mıydı? Hepimizin elinde, ömür boyu hatta daha da fazla yetecek kadar bollukta sabun ve krem var. Yerli endüstriyel ve artisan ürünlerin haricinde, ithal ürünler de hem piyasada, hem de forumda ikinci elde kolayca bulunabiliyor, sirkülasyon görüyor. Endüstrinin bu en iyi ürünleri varken, evde ufacık bir banyoda el yordamıyla, teknik bilgi noksanlığı, internetten alınma birkaç formülle, oranlar ve alet edavat eksikliğiyle yapılan evyap bir modifiyeye ne kadar gerek var? Cevap veriyorum, bence gerek yok. Ama insanın birşeyleri deneme yanılma yöntemiyle keşfetmesi, o geliştirdiği ürünü tıraşlarda denemesi, kullanması, hatta başkalarına denettirip geri dönüşler alıp iyileştirmeler yapması keyifli bir proses. Öte yandan bu DIY, herkes için uygun olmayacaktır, vakti az olan için zaman kaybı olarak nitelendirilmeli.

Şunu da belirtmem gerekir, ben sıfırdan bir sabun üretmedim. Evde bulunan baz sabun ve tıraş kremlerine, kendimce faydalı olacağına inandığım, değerli yağlar ve bakım kremleri katarak zenginleştirmeye çalıştım. Hep söylenir, “şu sabunda bu eksik”, “ah bir de şurası da şöyle olsaydı, süper olurdu” vs. Bir gün düşündüm, bu üreticiler enayi değil, isteseler bunları da ilave ederlerdi ama etmiyorlar. Sanırım tamamen duygusal. Çünkü bu doğal yağlar ve diğer ıvır zıvırlar, her biri basit sabunlardan daha pahalı. Benim satın aldığım yağların her birinin şişesi 30 ile 60 TL bandında seyrediyor. Tabi onlar bizim aldığımız gibi, internet üzerinden gramla değil, tonlarla alım yapıyorlar, birim maliyet onda birine düşecektir ama yine de kullanmıyorlar.

SABUN BAZI
Neyse, gelelim kullandığım malzemelere. Evde fazla bulunan tallow bazlı Arko sabun, Blueness sabun, vegan bazlı Proraso kırmızı ve beyaz sabunlar ile Ossman Artistry vegetable kattım belli oranlarda. Siz evde fazlalık, dibi gelmiş, 3017’ye yaklaşmış ne varsa, onu kullanabilirsiniz. Sert çubuk sabunları muz dilimlermiş gibi yuvarlak dilimler haline getirip ezebilirsiniz veya rende ile daha küçük parçalara ayırabilirsiniz. Baz sabundan bir miktarını plastik bir kaseye doldurup, üzerlerine damlalıkla, istediğiniz yağlardan damla damla ilave edebilirsiniz. Ben Shea Butter (karite yağını) ve Hindistan cevizi yağını bol miktarda bu aşamada ilave ediyorum. Sonra bunları soğuk işlemle yoğurarak homojenize edin. Bunların üzerine, bitirmek istediğiniz tıraş kremlerinden 3-5 cm’lik parçalar halinde sıkın ve bunları da yoğurarak homojenize etmeye çalışın. Üçüncü aşamada bakım kremlerinden çok az olmak şartıyla bu karışıma katabilirsiniz, ben özellikle bebe kremi Penatene losyonu seviyorum, pamuksu etkiye sahip bir cilt onarıcısı. Onun yanı sıra Arko yağlı krem kıvam katmak ve beslemek için iyi ama çok az miktarda katılmalı. Tıraş sonrası bakım ürünlerinden de çok az, birkaç damla kadar kattım, fazlası köpük yapımını ve kayganlığı azaltacaktır, ama çok az katılırsa ve mevcut hamur içerisinde iyice homojenize edilirse, tıraş sonrası hızlı rahatlama ve tıraş sonrasındaki bakımını tıraş anında dahi yapabiliyor. Kattığım tıraş sabunu ve tıraş kremlerinin, ürünlerin ve yağların tamamı zararsız ve cilt bakımı yapmak için üretilmiş bildiğim kadarıyla. Sadece Aloe Vera’nın bazı ciltlerde alerjik reaksiyon gösterme riski var, o nedenle eser miktarda Aloe Vera kattım.

DEĞERLİ YAĞLAR
Bu değerli yağlar terimini, Arko’nun yeni el kremi serisine verdiği isimden esinlendim. Aslında bu üretici, kadın bakım ürünlerinde bu değerli yağları kullanıyor ama erkek bakım ürünlerinde nedense 60 yıldır tek bir formülle devam ediyor. Ben de işte bu nedenle, herkesin dert yandığı, bu sabunlarda eksik kalan unsurları tamamlayabilir miyim diyerek bu değerli yağları oradan buradan, Rossmann, Gratis gibi mağazalardan, buralarda bulamadıklarımı da internetten toparlamaya başladım. Elimde epey yağ birikti. Siz kendiniz denemek istiyorsanız, sadece bir veya iki tanesini alın, çünkü 8-10 taneye ulaşınca, pahalı bir ithal premium sabun parasını yağlara gömmüş olduğunuzu farkediyorsunuz ama iş işten geçmiş oluyor. Örneğin ben hala 3-4 tane daha yağ alıp karışıma katmayı düşünebiliyorum, iflah olmayız biz.
Benim kullandığım yağlar şunlar. Öncelik sıralamasına göre yazacağım, siz deneme için yukarıdakinden başlayıp gerektikçe bir aşağıdakine inin ama hepsini alayım ve katayım demeyin, ben ettim, siz eylemeyin. Ayrıca internetteki kaynaklarda, hangi yağın ne işe yaradığını araştırabilirsiniz.
GLİSERİN: Nem tutmaya, cildi nemlendirmeye yarıyor
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI: Köpük üretimi için gerekli
HİNT YAĞI: Köpük ve kayganlık için gerekli
TATLI BADEM YAĞI: Sabuna kayganlık sağlıyor
SHEA BUTTER: Cilt bakımı ve tıraş sonrası pamuksu hissiyat
ZEYTİNYAĞI: Cildi besliyor ama miktarı çok az tutun, fazlası köpüğü bozar
ÇAM TEREBENTİN: Kıl köklerini besleyip kılların sağlıklı uzamasını sağlıyor, ayrıca sert bir kokusu var
Kattığım diğer yağlardan Sarı Kantaron kesiklerde yarayı iyileştirmeye, Defne yağı antiseptik özelliğe, Ylang Ylang ve Jojoba gibi masaj yağları cildi rahatlatmaya yarıyor. Yukarıda ilk sıradaki birkaç yağdan sonrası fantazi yapmak aslında. Croap’a kıvam katmak isterseniz de katı kakao yağı katabilirsiniz. Eğer hepsinden olsun, parası önemli değil derseniz, Aynısefa yağı, Kayısı çekirdeği yağı, çay ağacı yağı da yine deneyebileceğiniz, ciltteki tahrişlere faydası olduğu söylenen yağlar arasında.

KULLANILAN ALETLER
Baz sabunu rendelemek için mutfak rendesi kullandım. Yağları karışıma katmak için damlalık kullandım. Gramajları ve oranları hesaplamak için hassas mutfak terazisi kullandım. Tüm bu karışımı hamur halinde elde yoğurabilmek için sanırım 250 gr’lık, 350-400 ml’lik bir plastik kap kullandım. Daha büyük bir tasta, daha çok karışım üretmeyi denedim ama büyük tasta yoğurma işlemini beceremedim, küçük tasta daha iyi yoğruluyor. (Daha büyük karışım yapabilmek için hamur makinesi almak lazım). Karışımın tasta ağzı açık olarak birkaç gün dinlenmesi gerekiyor. Herhangi bir koku katmadığım için kokusunun uçma gibi bir derdi de yok. En son olarak da züccaciyeden satın aldığım 10 cm çapında, 2-3 cm yüksekliğindeki porselen seramiklere karışımı doldurdum. Koku katmak isteyenler 10 gr karışım için 10 damla esansla başlayabilirler, bu seviyede herhangi bir yakma olmuyor. Koku yetersiz gelirse azar azar artırılabilir. Kendim için yaz aylarında kullanılmak üzere, narenciye esanslı bir karışım yaptım, ortasına da mentol çubuğu sapladım, kapaklı plastik kapta yaz aylarında kullanımı bekliyor.

TÜRK KAHVELİ CROAP
Yaratıcılıkta sınır yok ama bunu ben icat etmedim, oradan buradan gördüm, bir de forumda @efrasyab üstattan okudum, ben de bir deneyeyim dedim. Ufak bir miktar, 40 gr’lık croap’a, Türk kahvesi katmayı denedim. Bunun için bir ölçek kahveyi cezvede epey uzun süre boyunca kaynattım, böylece telvedeki taneler iyice ufaldı ve yumuşadı. Kahve soğuyunca damlalıkla çekerek, karışıma damlattım. Bunun için 40 gr croap hamuru karışımı kullandım. Kahveyi croapa ilk kattığımda, hoş olmayan bir koku çıktı, eyvah çöp oldu dedim ama karıştırdıkça geçti fakat yanmış kahve kokusu da değildi, bir şeyler reaksiyona girdi sanırım kahve çekirdekleriyle. Bir sonrakinde sütlü Türk kahvesi, bir de bir arkadaşın isteği üzerine expresso kahvesi deneyeceğim.
Denemenin sonu yok, bir sonraki denemelerde, aklımdaki bir baharat karışımıyla ve diğerini de portakal ve limon kabuğu rendesiyle olmak üzere iki farklı varyasyon daha denemeyi düşünüyorum. Beğenmezsek en kötü ihtimalle çöp olur.
Aslında ben kendime eğlence olsun diye yaptım bu denemeleri, kimseyi etki altında bırakmak veya teşvik etmek istemem. İsteyen kendi riskini alarak kendisi de deneyebilir, herkesin cildi farklı, bende reaksiyon göstermeyen içerik sizde farklı bir dermatolojik etki yapabilir, bilmeden fazla miktarda bir şeyler katmayın veya sorunlu bir cilt yapınız varsa bilindik markaların güvenilir tıraş sabunu ve tıraş kremlerinden şaşmayın derim.
Kolay gelsin. Benim kokusunu beğendiğim ama nedense kimsenin tenezzül etmediği tarçın, karanfil kokularını deneyebilirsiniz. Sanırsam bu ikisinden ürün elde etmek zor değil ve bozulmuş koku elde etme riski de az.
(30/04/2023, Saat: 14:07)sfenks Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Kolay gelsin. Benim kokusunu beğendiğim ama nedense kimsenin tenezzül etmediği tarçın, karanfil kokularını deneyebilirsiniz. Sanırsam bu ikisinden ürün elde etmek zor değil ve bozulmuş koku elde etme riski de az.

Fikir için teşekkürler.
Zencefil + tarçın karışımıyla bir deneme yapma düşüncem vardı zaten ama bu elementlerin kokusunu tıraş sırasında oluşan köpükte duyabilir miyim, bilmiyorum. Havanda iyice dövüp, harmanlayıp toz halinde karışıma eklemeyi düşünüyorum. Kokudan çok, katkıların faydasının peşindeyim. Ama tarçın yağı bulunursa, aktardan esans olarak alıp, bu karışıma bir miktar katabilirim tabii ki.