Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: Yerli Tıraş Sabunlarını Bulmak
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Selamlar komşular. Gördüğüm, anladığım kadarıyla ülkemizde çok sayıda tıraş sabunu markası var. Fakat bunların bir kısmı artizan denilen tarzda, diğerleri de Evyap gibi, Procter & Gamble gibi pazar liderleriyle boy ölçüşemeyecek kozmetik firmalarından. Tabii tüketicinin de beğenisine bağlı olarak, kimileri bir şekilde devam ediyor, kimileri de havlu atıyor.

Burada benim dikkatimi çeken şu ki artizan sabunları ve küçük kozmetik firmalarının sabunlarını toplu şekilde bulabileceğimiz, fiyatlarına ve performans yönünden yorumlarına bakabileceğimiz bir platform yok. Ülkemizde tıraş hobisi alanında internet, sosyal medya canlılığı da sınırlı. Dolayısıyla, bu ürünlerin tanınırlıkları da sınırlı. Aklıma bir soru geliyor. Neden bu tıraş sabunlarını Razorus, Extrashaving gibi sitelerde bulamıyoruz? Daha çok berber sarf malzemesi tedarikçisi tarzında siteleri saymıyorum. Onların dinamikleri farklı. Vadettikleri kâr marjı mı yeterli görülmüyor, yoksa hepsinin kalite yönünden belli bir standardın atında kaldığı mı düşünülüyor?
Türkiye'de bana göre iki farklı üretici tipi var.

1- Salt amacı berberlere satış yapmak için üretilen ürünleri üreten üreticiler. Füme, Bluness, Derby (krem grubu hariç) More For You, Alsancak gibi ürünleri üreten üreticiler.
2- Forum üyelerimizden olup üretim yapan üye arkadaşlarımız ve bunun yanı sıra doğal sabun imalatı yapıp İnstagram'dan vs satış gerçekleştiren butik üreticiler.

P&G ve Unilever firmalarının ülkemizde tıraş sabunu/kremi satışı yok. Tek global ve markamız Arko. Ucundan kıyısından da Derby.

1. sırada yer alan berberleri odak alan ürünler doğrudan kuaför toptancılarına satılıyor. O kanal üzerinden de dağıtımı yapılarak, hedef noktası olan kuaförlere ulaştırılıyor. Açıkcası zincir marketlere vs girmek bu grup için çok mantıklı değil. Çünkü peşin aldıkları hammaddeyi, işleyip, üretip vadeli satış yapmak durumundalar. Ayrıca tüketicinin çok fazla rağbet göstermeyeceği düşüncesiyle online satış kanalları yok. Bunda haksız da sayılmazlar çünkü geleneksel tıraşa meraklı kesim pazarda çok önemli yer tutan bir kesim olmadığı gibi, bu işi hobi haline getiren bizim gibi bir kesime de çok fazla satış imkanı yok. Neden yok? Çünkü geleneksel tıraş olanlar için piyasada Arko gibi bir ürün varken, rekabet etmek zor. Hobi boyutunda geleneksel tıraşa gönül vermiş bizim gibi bir kesim içinse elinizin altında zaten sürüyle ürün olduğu için yıllık bazda satacağı adetler çok sınırlı.

2. sırada yer alan üreticiler daha çok ikinci el satış platformları üzerinden veya İnstagram'dan hesaba/havale şeklinde satış gerçekleştiriyorlar. Bunların da kendi sitelerinden online satış kanallarından satış gerçekleştirebilmesi için vergi mükellefi olmaları ve satışa konu olan ürünleri doğrudan online satış platformları üzerinden satabilmeleri ve ayrıca legal olarak yurtdışına ihracat yapabilmeleri için belli kalite standartlarında üretim yapmaları gerekiyor. Bahsettiğiniz İmpa gibi, Razorus gibi mecralarda ürünü satabilmek için fatura gereksinimi olacak kısacası. (normal şartlarda) Burada üreticilerin yukarda saydığım firma/şirket olmamaktan ötürü satış yapamama durumu olabileceği gibi bir de üretilen ürünün pazarlamasının yapılması yani doğrudan satıcıya üreticinin gidip '' benim elimde şöyle bir ürün var. Bu ürünleri şu fiyattan satmak istiyorum. Buyrun elimde numuneleri'' demeleri gerekiyor. Bugün Arko'nun pazarlamaya ihtiyacı yok, mal zaten kendini satıyor ancak bu işe yeni başlayan butik üreticilerin ürünü satmak ve satışları arttırmak için kendilerinin satıcılara gitmesi lazım. Çünkü bunlar 1. sırada bahsettiğim üreticiler gibi yüksek adetlerde üretim yapamayacakları için zaten ürün satışı yapabilecekleri kesim kısıtlı bir kesim. Haliyle kuaför toptancısına ürün satışı yapabilmesi mümkün değil. O fiyatlarla zaten imkansız. Ayrıca satış kanalında ki şirketlerin olası bir tüketici şikayetinde satışı yapılan ürünle ilgili yasal/hukuki sürece karşı bir takım kalite standardı, dermatolojik onay talebi gibi durumlarda karşılaşılabilecek hususlar. Özetle butik üretim yapan üreticilerin bu ve buna benzer nedenlerle önüne bir takım engeller çıkıyor olabilir.
Haklısınız, belki artizan üretim yapanların öyle bir tercihi olabilir. Fakat örneğin Füme, Alsancak gibi markalar neden bu yönde girişimde bulunmaz, bilemiyorum. Sonuçta dürüst olmak lazım; berber esnafımız kendisi için en ucuza gelecek olanı ve yine ayağına gelecek olanı tercih eder. Böyle markaların o piyasada dağıtım, tedarik, fiyat yönlerinden Arko'yla rekabet etmeleri, büyümeleri ve hatta tutunmaları mümkün değil.
@"Eunus" Mümkün olmadığı için zaten bir süre sonra iyi niyetli birer girişim olarak kalıyorlar piyasada. Füme ve Blueness gibi... Esasen sorduğunuz sorunun cevabını aslında verdim. Herşey taleple ilgili. Geleneksel tıraş olan yani tıraş sabunu/tıraş kremi kullanarak tıraş olan kesim ( burada kastettiğim bizim forum ahalisi değil.) oldukça az. Ve bu insanlar da alternatif arayışı içinde değiller. Arko sabun gördümü Arko'yu direkt alıp geçiyor. Arko sabun 5-6 tl yken rafta gördüğü Alsancak/Füme sabuna 20 tl verip almak rasyonel düşünen normal bir insan için mantıklı değil. Marka bilinilirliği yok zaten en başında. Bizim gibi olayı hobi boyutunda yaşayan kişilerse elinin altında sürüyle ürün olduğu için zaten satın almıyorlar. Forumda en çok yerli ürün kullanan kişilerden biri olarak en son Arko sabunumu bir kutu 12 li olarak 2013'de almıştım. Yıl başına hesap etsek ortalama yılda iki sabun bile etmiyor. Online satış olsa da senin benim gibi merak edenler birer ikişer alacak.

Özet olarak kuaför toptancılarına satış yapmak sürüm açısından bu gibi üreticiler açısından daha mantıklı ancak Arko'nun pazardaki dominansı çok yüksek. Şu ana kadar en başarılı girişim More For You oldu. Hazır kase içinde geliyor ve sabun basma derdinin olmaması, gramaj olarak daha fazla olması ve fiyat avantajı nedeniyle piyasada talep görüyor. Yine de dediğim gibi dominans Evyap. İstediği vakit alaşağı eder hepsini.