Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: Mühle Porselen Fırça Tadilatı ve Merkur Progress İyileştirme Çalışması
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3
Arkadaşlar;
Kendin yap kısmına güzel bir paylaşım olacağı düşüncesiyle bu konuyu açayım istedim. Sizlere iki güzel üründen bahsetmek istiyorum. Merkur Progress (uzun sap) ve Mühle Sophist Silvertip Fırça. Progress’e birçok kişi aşina forumda çokça bahsi geçen bir alet ancak Mühle Sophist’in çok konuşulduğunu denk gelmedim açıkçası. Mühle’nin silvertip fırçalarından bahsetmeyeceğim kalitesine herkesin itimat ettiği düşüncesindeyim. Sophist serisi porselen sap içeriğiyle ön plana çıkıyor diyebilirim. Çok zarif bir fırça.

Maalesef fırçayı kırdım :( Elim bir kaza, elimden kaydı gitti... Bu süreçte Mühle Türkiye’ye ayrı bir parantez açmak isterim çünkü kaza sonrası set eksik kalmasın diye kırılan ürünün aynısını uygun fiyata -ki bence yok pahasına- verdiler diyebilirim; teşekkür ederim bu vesileyle kendilerine.

Gelelim bizim olayımıza :) Kırılan fırçaya kıyamadım açıkçası. Çözüm arayışına gittim. Yaptığım araştırmalar sonucu Japonların kırılan porselenleri daha değerli kılmak adına sanata dönüştürdükleri “kintsugi” tekniğinden faydalanabileceğimi keşfettim.

WxCVNg.jpg

Kintsugi, aslında hiçbir şeyin gerçekten kırılmadığı, Antik Japon felsefesine dayanır. Kitnsugi tekniğini kullanan sanatçılar, kırılmış seramikleri altın ve gümüş ile birleştirerek, yaşanmışlığın özgün ve benzersiz izlerini taşıyan eserler ortaya çıkarırlar. 500 yıllık bir geleneğe sahip olan bu teknik, kırılan objelere kaybettikleri fonksiyonlarını kazandırmanın ötesinde, değerli bir yaşam dersi sunar. Kırılmanın aslında bir bozulma ve yokluğa gidiş değil, yeni bir varoluş biçimi olduğuna işaret eden, umut dolu yaşam metaforları üreten bir sanattır. (Bu paragraf alıntıdır.)

OIHYrI.jpg

Bu tekniği bizim geleneksel varaklama sanatıyla bütünleştirmeye karar verdim. Daha fazla laf ebeliği yapmadan aşama aşama çalışmamı sunayım:


1. Kırılan Mühle Sophist Fırça ve Merkur Progres:

g71Cfa.jpg

Burada Merkur’ün plastik ayar topuzuna dikkatinizi çekmek istiyorum. Çok başarılı ve değerli bir tıraş aleti ancak o plastik işi bozuyor.

nG3NLj.jpg


2. Hazırlık aşaması ve yardımcı ekipmanlar:

Burada istifade ettiğim malzemelerin bir kısmı var. İşte ilerleme kaydettikçe tiner, varak verniği vb. Malzemeler de kullandım. Kırılanı daha değerli kılmak ve Progress’e ruh katabilmek adına gerçek 24 ayar altın yapraklar kullandım.

gCnGjm.jpg

Silvertip fırça kıllarını koruma altına aldım. (Fırça kıllarına bant vb. yapışkanlı maddeleri değdirmedim.

x6DhOP.jpg

Merkur Progress'i parçalarına ayırdım.

Mt9bkb.jpg


3. Fırçanın tadilatı ve tıraş aletinin varaklanması (ilk kat):

Burada açıkçası kintsugi mantığından yola çıkarak -aslında yaptığım tam olarak kintsugi değil- kırılan porseleni 24 ayar altın yaprak ve epoksi yapıştırıcıyı karıştırarak fırçayı sağlam bir şekilde birleştirdim. Kırılan yere ait resimde görmüş olduğunuz çizgi aslında altın izidir.

O1yZbB.jpg

Tıraş aletine ilk kat varaklamayı yaptım.

HYwbsg.jpg


4. Fırçanın ve tıraş aletinin varaklanması (son kat):

Her iki ekipmanı dikkatle varakladım burada miksiyon olarak le franc marka (porselen vb. sert yüzeyler için) yağ bazlı varak yapıştırıcısını kullandım.

GkaOEZ.jpg

aEi2gQ.jpg


5. Son temizlik, eskitme ve vernikleme:

Fırçayı komple altın kaplamak göz zevkime hitap etmediği ve porselen hissiyatını da kaybetmek istemediğim için eskitme uyguladım. Ancak bu eskitmeyi, varaklama tekniklerinde bahsi geçen eskitme yöntemiyle değilde; biraz daha ben vari :) doğaçlama bir yöntemle yaptım. Güzel de oldu açıkçası :) Bu ürünler suya temas edeceği için altın kararma yapabilir bu sebepten iki ürünü de vernikledim ki kararma gibi bir soruna ön alabileyim.

rSOi6d.jpg


JfRrQh.jpg


IiFhZ8.jpg


zb9bMP.jpg


mOrPBw.jpg


6. Mutlu Son / Mutlu Set:

Ve perde açılır :)) Mutlu son, mutlu set :)



XWFOBC.jpg



yQRasm.jpg



MUXREJ.jpg



Sonuçtan çok memnun kaldım. Değerli geltir aileme de faydası olması adına paylaşmak istedim. Bu zamana kadar hep ben fikirlerinizden istifade ettim; biraz da benim size katkım olsun :)

Bol köpüklü tıraşlar dilerim.
Ellerinize sağlık komşum. Güzel olmuşlar. Özellikle fırçaya bayıldım.

MI 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
@oguzhan5069 komşum büyük bir hayranlık içerisinde okudum. Harika bir eser ortaya çıkmış. Tebrikler.

SM-N970F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
@oguzhan5069 elinize emeğinize sağlık
@"oguzhan5069" gayet başarılı çalışma olmuş. Elinize, emeğinize sağlık.
Elinize sağlık, çok güzel ikili olmuşlar. Paylaşım için de teşekkürler.
Herkese pozitif dilekleri için bilakis ben teşekkür ederim. Yazı içeriğinde de belirttim ancak bir kez daha @"Mühle Türkiye" ‘ye teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten aldığım gibi kullanamadan kırmıştım fırçayı :) Elimden kaydığında öylece kırılan parçaya bakakalmıştım. Sonrasında Mühle Türkiye’den Murat Bey ve Büşra Hanım pozitif çözümleriyle seti tamamlamam için -yeni ürün desteğiyle- bana mükemmel kolaylık sağladılar. Ancak gene de kırılan fırçayı atmadım; atamadım. Uzun bir süre çözüm bulmaya çalıştım. Sorunu kendin yap projesi kapsamında ele alarak güzel bir çözüm buldum. İyi de oldu. Bu bana bir set daha kazandırdı :)
Elinize sağlık komşum çok güzel bir yazı kaleme almışsınız. Ben örnek seramikler gibi şerit altın olmasını bekledim okurken ama ziyan olmaktan kurtulup sanata dönüşmüşler tebrik ederim güle güle kullanın
@"oguzhan5069" hocam harikasiniz ellerinize saglik, muhle hakkinda bisey soylemeye gerek bile duymuyorum sagolsunlar her konuda yanimizda olma cabalari icin.

Ve benim gibi progresin plastik knobunu begenmeyen biri icin farkli bi yaklasim tekrar ellerinize saglik.
(24/09/2020, Saat: 21:01)İsmetaltan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]@"oguzhan5069" hocam harikasiniz ellerinize saglik, muhle hakkinda bisey soylemeye gerek bile duymuyorum sagolsunlar her konuda yanimizda olma cabalari icin.

Ve benim gibi progresin plastik knobunu begenmeyen biri icin farkli bi yaklasim tekrar ellerinize saglik.

Havya ile kazıma yaparak isim / desen çizip altın doldurulabilir kanısındayım Smile
Sayfalar: 1 2 3