Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: Fener Sevdası ve Fenix Fenerleri
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Tıras, Kozmetik, saat, bisiklet, motorsiklet, cakı, bıcak, ayakkabı derken eksik olmasın geldik mi fener mevzuguna Smile

48736858256_4bd7dcc7cc_b.jpg

Son bir fener alısverisim sonrasında meraklı oldugum bu urunler ile alakalı basit bir konu acmak istedim. Belki elinde hala babasından kalma pelican feneri olan dostlar vardır aramızda, hatıraları canlandıralım.

Dostlar filaman ampullu zamanlardan gunumuze binlerce cesit model ve marka fener vardır. Eski zamanlardan gunumuze degisen teknoloji ile birlikte gelisen led teknolojisi ve lithium ion tarzı piller ile yeni urunler buyuk atılım yaptılar.  Eskiden tasıma rahatlıgı dusunulerek kullanılan, kalem pil veya orta boy pillerin kısıtlı 2.5 volt gucleri, yeni tarz 18650 veya daha buyuk lithium piller ile 4.2 ile 7 volt bandına cıkınca, ledlerden elde edilen guc ve lumen arttı, aynı sekilde kullanım sureleri cok arttı.

Piyasada su anda gerek polis asker gibi kuvvet guclerine  ve amator kullanıcılara uretim yapan belli baslı kaliteli fener markaları:
Nitecore
Surefire
Thrunite
Maglite
Olite
Streamlite
Led Lenser
ve Fenix
dir.
Unuttugum markalar illa vardır, ilgili dostlar ek yapar konu devamında.

Seneler once, bıcak sevdası zamanlarımda, youtube da "nutnfancy" adı ile amerikadan paylasım yapan, bir polis memurunun cok hos cakı bıcak tanıtım/inceleme videoları vardı, sıkı takip eder onun onerdigi cakı bıcaklara bakardım. Bu amcam birgun o zamanlar adı cok duyulmamıs Fenix marka feneri tanıtan ve cogu durumda ne kadar memnun kaldıgını belirten video paylasmıstı. Fenerin led ısık gucu, su icine atınca su gecirmemesi, kasa dayanıklılıgı, icinden yedek cıkan o ring vs. gibi parcaları veya ekstra aksesuar secenekleri ile bilmedigim ve yeni gelisen bir fener dunyası oldugunu anladım. Yukarıda saydıgım kaliteli urun markalarının oldugunu ogrendim.
Rahatsız oldugumuz icin uzun geceler suren okuma arastırma fiyat/performans degerlendirmeleri sonucunda sansıma ilk ogrenmiş oldugum marka Fenix bana daha on planda geldi ve tercihimi o yonde kullanmıstım.  İlk fenerim Fenix e21 serisiydi yanlıs hatırlamıyorsam. Gerci o zamanlar eski Turkiye zamanları, cogu kiside buzdolabı bile yokmus sonradan ogrendik ama ebayden alısveris yapabilme ozgurlugumuz vardı, kur 2 lira civarıydı, alım gucumuz vardı. İlk ve hala calısan o fener ile basladıydı bu merakımız.
48737038222_7446e3a2c7_b.jpg

Seneler sonra bir gun gazete kosesinde, "Polisimize gecici kor eden fener" baslıgı ile bir haberin detaylarını okuyunca, hafif gulumsedim. Bizim Fenix markasının  basit bir modeli polisimize alınmıs. Bu vesile ile markanında ulkemize ithal edilmeye baslandıgını ogrenmis oldum.
https://www.youtube.com/watch?v=D1m-l5Gu...rak%C3%B6y

Arkaslar fener seciminde secim kriterleri genel olarak;
1- Kullanım alanınız
Yuruyustemi, evdemi, bisillettemi, köy veya daglık alanda mı, av esnasında mı? Nerede nasıl kullanacaksınız, tasıma kolaylıgı olmalı mı vs.  gibi seneryolar oncelik secim kriteri olmalı.
2- Kullanım sıklıgı/Pil tercihi
Pil onemli mevzu. İşim dusunce senede 1-2 kullanırım diyorsanız, kullan at kalem pilli gibi bir model daha uygun olurken, ben bekciyim her gece en az 2 saat kullanırım diyorsan sarjlı pil takılabilen veya dahili bir pili olan sarjlı bir model olması daha uygun olur.
Aynı zamanda kullanılan pil ve ısık gucu arasında da bir iliski oldugu icin, kendinize uygun urun cesidi bulmak onemlidir. Sansımıza ureticiler gunumuzde benzer urunlerin farklı varyasyonlarını uretiyor.
3-Isık gucu:
Normalde kendinize uygun feneri secme asamasında son bakılması gerekirken, egosu yuksek bizler icin ilk oncelik bakılır. Seninki 200 lumen ise benim ki 300 denilince tatmin olunur. Bu lumen gucunu ben biraz eskiden cinli markaların muzik setlerindeki PMPO degerine benzetiyorum. Hatırlarmısınız bilmiyorum. Dogubankta el kadar pilli muzik seti ustunde 1000watt yazar altında kucucuk p.m.p.o yazardı.  Neydi PMPO, o hoparlorun milisaniye bandında verebildigi en yuksek degerdi, yani ozel test makinası ile saniyenin 1000/1 in de, o hoparlore 1000watt verince hoparlor yanmamıs veya en azından oyle diyorlar, ama gercekte hoparlor kac watt dersen 7.5watt.Smile
Bu ısık gucude biraz o ise benziyor, icinde turlu test oyunları olabiliyor.  Kaliteli ve yuksek lumen guclu urun zaten fiyatından kendini belli ediyor.
Ayrıca ısık acısı olayı vardır. Spot veya flood gibi. Hani nokta atısı olarak daha uzun bir mesafeye atıs yapan fenermi isinize yarar veya daha kısa mesafeyi ama daha genis alanı aydınlatan fener mi.  
Ozet olarak gittigidiyordaki x marka 30 liralık fenerin 200 lumeni ile, 75usd lık Surefire ın 200 lumeni farklı dostlar. Elimizde olcer olsa belki ikiside 200 cıkmaz ama biri 35 cıkıyorsa otekisi 170 ustu cıkar. Zaten pratiktede 200lumen ile 300 lumen arası farkı cok hissedemiyorsunuz.

Neyse basit fener101 girisinden sonra gelelim Fenix'e. Ulkemizde ki yuksek vergi oranlarından sonra yurtdısı fiyatları ile arayı cok abartmadan dengelemis olarak ithal edilen bir marka Fenix.  50usd lık fener, yabancı icin 50 lira gibi ama bize carpınca 300 liraya tekabul ediyor ne yazık ki, ithalat masrafı vergisi vs. binince yine kabul edilebilir olarak yaklasık 350-400TL bandında ulkemizde satılıyor. Bu yurtdısı ile yurtici fiyatı karsılastırmasında nitecore gibi diger markalardan daha basarılı goruyorum Fenix i o yuzden tanıtmak istedim.  F/p si ithal urunler icinde yine en basarılısı gibi. İthalatcısı belki daha vicdanlıdır bilemiyorum ama urunler guzel onu kesin soyleyebilirim.

Bu fenerlerde farklı ısık siddeti ayarları var. 5-6 kademe farklı seviye secenekleri var. 700 lumen gucundeki feneri 100 lumende daha uzun sure kullanabiliyorsun. Kimisinde ekstra uv ısık var. Kimisinde kampcılıkta rahatsız etmeden haritaya bakarken kullanabilmek icin kırmızı ısık var.
Kimisi daha uygun fiyatlı olsun diye ısık ayarsız, arada 20usd fark verirsen atıyorum Fenik TK serisinde 6 kademe ısıgı ayarlayıp, SOS sisyalli ısık yakabiliyorken, E serisi ekonomik seride, ısık ayarı yok, SOS modu yok ama aslında aynı ısık gucunu veren aynı led kullanılıyor.
RC serisici Rechargable seri olarak sarjlı urunlerden olusuyor.
HL serisi Head lamp gibi kafa fenerlerinden olusuyor vs. gibi.

Birkac sene oncenin baba urunlerinden elimdeki TK45. 8 kalem pilli 760 lumen gucunde, ele alınca silah gibi hissiyatlı kuvvetli bir fener.
48737038742_f9cf6db770_c.jpg

Bizim hanım klima ile anlasamıyor, gozleri kanlanıyor o yuzden mecburi İzmir sıcagında klima olmasına ragmen vantilator ile idare ediyoruz. Gecen gun bir vantilatorumuz yogun kullanımda, abi benden bu kadar deyip pes etti.  Yok oyle hemencecik koy vermek, tamir denilen birsey var guzel kardesim diyerekten, 1 saat agzımda fener ile salyalarım aka aka soktum dagıttım tamir ettim vantilatoru. Feneri agızda tutacaz diye  kasınca, yaw boyle ufak isler icin bir de kafa feneri mi alsak derken 2 gunluk arastırma sonrası bu arkadasla beraberligimiz basladı. Mesela cok entresan bu 32 modeli, bunun 40 modeli tamamı ile aynı ozelliklerde, cok kucuk farklar var arasında. Yurt dısında fiyat farkları 5usd ken, bizde biri 360 lira iken, digeri 460 lira gibi. Hani secim yaparken bu hususlara dikkat edin. Ust modeli kesinlikle daha iyidir anlamına gelmiyor. Dahili lityum pilli, usb den sarj edilen, hafif ve guclu bir kafa feneri.
48736533858_a0440022a0_c.jpg

Boyut farklarını anlamak icin 2AA kalem pilli Fenix E20, Tek AA pilli Fenix E11 ve Tek AAA ince kalem pilli Ledlenser A2. En ufak ince kalem pilli boyları artık hepimizin cebindeki cep telefonlarının feneri varken cok geregi yok gibi.
Fenix E20 yi 2-3 senedir, neredeyse hergun bir iste kullanıyorum.
48736858461_ae5fa5b774_b.jpg

İsin uc noktası nereye gidiyor dersen 9000 lumenler, helikopter projektoru gibi  urunler var. Fd65 veya TK72gibi




Cok uzattın sonucta ne diyorsun superman dersen, kaliteli fener iyidir, onlarında belli baslı markaları vardır. Bu markalar ismini ve kalitesini hak ederek kazanmıstır. Bir kere alınınca senelerce kullanırılır. Her evde gereklidir diyorum.

Saygılar.
Klavyene sağlık dostum çok da güzel inceleme olmuş . Çok eski pilli Fenerimizi içinde pil akması yüzünden atmıştı bizimkiler . Üzülmüştüm şimdiki bilği ve meraka sahip olsaydım temizler eski haline döndürürüm.
Başlığı görünce aklıma ilk Fenerbahçe geldi Big Grin Dervişin fikri zikri misali Smile Çok ilgimi çeken bir konu olmasa da severek okudum. Ellerinize sağlık Serdar Abi.
(16/07/2019, Saat: 16:23)SKYBRAVE Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Başlığı görünce aklıma ilk Fenerbahçe geldi Big Grin Dervişin fikri zikri misali Smile Çok ilgimi çeken bir konu olmasa da severek okudum. Ellerinize sağlık Serdar Abi.
Benim de Deniz fenerleri geldi aklıma bunun da mı sevdalıları varmış dedim Smile

Nokia 3310 cihazımdan Tapatalk Turbo Pro VIP kullanılarak gönderildi...
Ah ah, ne de paralel zevkler var efendim. Bilmez miyim fenerleri? 100den fazla fenerim var. Bir sürü markalı, mesela Fenix, Nitecore, Thrunite, Olight, Eagletac, 4Sevens, Sunwayman, Solarforce, Zebralight, Armytek ve bir sürü de nispeten markası premium olmayanlar Shadow, Cralent, Ultrafire vs.

Fenixler candır. Genelde stabil, macera aramayanlara hitap eder. Nitecore ise mesela yenilikçidir, bir sürü model çıkarır. Daha performanslıdır. Ama Fenix nedense hep en işe yarar değerlerde modlara sahiptir. 7 seviye modu, ateş böceği modu falan yoktur ama 3 modla işini bitirir mesela.

~SB
Mailime bir reklam geldi su urunle alakalı. Uygun fiyata fener arayan dostlarım varsa fena durmuyor, paylasmak istedim.

https://www.heider.com.tr/urun/heider-cf...gL8VPD_BwE
Nitecore'un fenerleri de gayet iyidir. Özellikle tip cri modelini öneririm. Pratik bir anahtarlık feneri. Maksimum çıkış gücü 240 lümen civarındaydı.
Tam bir f/p ürünü, tavsiye ederim.
Bu son aldıgım Fenix kafa fenerini o kadar cok kullanıyorum ki, hanım madenci gibi dolasma artık diyor aksamları. Tamirat tadilatta, ama boya cila da veya ayakkabı parlatmada hergun mutlaka bir isim dusuyor. Cok rahatmıs keske daha once alsaymısım dedirtti.
Sizde varmıdır lacivert ile siyahları gardıropta ayıramıyorum zorlanıyorum, led ısıkla daha guzel ayrıstırılıyor. Dolaba led isik yapılır ama uzun is 4 tane almam lazım, dolabı komple bosaltıp elektrik cekmek lazım, şarjlı alsan 4 aletin sarjını yapman lazım vs. hem daha pahalı hem uzun is dedim. Kıyafet secerkende bir tane kafa lambası bakınayım ucuz yollu diyerek arastırmalar sonucu su arkadası buldum. Yorumları guzeldi. Santiyelerde cok kullanılırmıs. Dahili sarjlı pili var. Kayısları rahat, ustundeki mercegi cevirerek odak ayarlıyorsunuz, sahsen en genis seklinde kullanıcam cunku bu tarz urunler, uzak mesafe kullanımından cok, yakın mesafe yukarıda bahsettigim tarz islerde daha cok kullanıslı oluyor.Bir Fenix gucu ve kalitesi yok ama bu fiyata guzel urun. Kullanıslılık ve kullanım alanına gore ısık gucunu begendim tek eksigi icinden cıkan gereksiz sarj adaptoru. Keske bunu basit bir micro usb kablo ile cozselerdi. Ayrıca araba sarjıda isinde cıkıyor.
Bu bas lambası işini bir deneyin, belki sizde benim gibi keske daha once alsaymısım diyebilirsiniz.

Bazı siteler daha yuksek fiyatla satıyor benim buldugum uygun fiyatlı linki ekliyorum ama sizde bir arastırın.
49328664872_3eca47762a_c.jpg

Watton Wt-121 Q5
https://urun.n11.com/fener-ve-kafa-lamba...P387199373
Fd65 baktım da, çok paraymış yav ?
@dr_green
O sana bana cok para, yabancı icin 120 lira. Kader utansın ne diyeyim.
Sayfalar: 1 2