Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: Bilgisayarlar İçin Windows İşletim Sistemi Yerine Ubuntu İşletim Sistemi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3
(09/07/2019, Saat: 11:05)SKYBRAVE Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]@manuple İbrahim Hocam cevap için teşekkür ederim. Ben bilgisayarda oyun da oynuyorum. Bunun için Windows işletim sistemi mutlaka olmalı. Linux tabanlı işletim sistemleri maalesef bu konuda hala Windows'a göre oldukça gerideler. Seçeceğim işletim sistemi bana sürücü konusunda sıkıntı çıkarmamalı, bir şeyleri tanıtmak için kod vs. yazmama gerek kalmamalı. İnternete girmek, film izlemek ve belki ofis programları kullanmak. Genel anlamda yapacağım şeyler bunlar olur.

Ben oyun konusunda isteksiz olduğum için dikkat etmedim.
Ancak, windows'a alternatif işletim sistemi kurarken şunları dikkat edilmeli..

1- Yeni kurulacak sistem konusunda internette bol kaynak olmalı
2- Donanım tanıtımı konusunda sistem iyi olmalı.(Şimdiye kadar en az 3 kez kurulum yaptım donanım tanıtımı konusunda sıkıntı çıkarmadı, hepsini otomatik olarak kendisi tanıttı)
3- Alışılagelmiş windows ofis proğramları konusunda alternatifleri iyi olmalı..

Bunlarla ilgili Ubuntu'yu iyi gördüm. Oyun konusunda ise söyleyecek bir sözüm yok. Kullanan ve oyun hevesi büyük olan arkadaşlar var ise onlar yardımcı olabilirler.
@manuple İbrahim Hocam, daha önce Linux Mint (sanırım 17.3 versiyonuydu) kurup bir süre kullanmıştım. Kullandığım zaman da oldukça beğenmiştim aslında ancak kullandığım dönem sonrasında Linux konusundan oldukça uzak kaldım. Kullanıcı deneyimleri o yüzden çok değerli benim için. Ubuntu hakkında biraz araştırma yapmalıyım. Tavsiyeler için teşekkür ederim.
(09/07/2019, Saat: 11:36)SKYBRAVE Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]@manuple İbrahim Hocam, daha önce Linux Mint (sanırım 17.3 versiyonuydu) kurup bir süre kullanmıştım. Kullandığım zaman da oldukça beğenmiştim aslında ancak kullandığım dönem sonrasında Linux konusundan oldukça uzak kaldım. Kullanıcı deneyimleri o yüzden çok değerli benim için. Ubuntu hakkında biraz araştırma yapmalıyım. Tavsiyeler için teşekkür ederim.

Şu andaki Ubuntu Versiyonu: 18.04.2 LTS
Sanırım epey düzelme ve iyileştirme olmuştur.

Kolay gelsin..
Oyun konusunda linux'un geride kalmasının muhattabı oyun ve grafik kartı üreticileridir aslında.
Forumda bilgisayar kurdu da hatrı sayılır derecede varmış. Konuya çok uzak biri olarak anlamsızca takip ediyorum mesajları.. Smile

Nokia 3310 cihazımdan Tapatalk Turbo Pro VIP kullanılarak gönderildi...
Teşekkür ederim @manuple İbrahim Hocam. Müsait bir zamanda konuyu inceleyeceğim. @sfenks Hocam yorumunuzun benzerini bir başka forumda birisi paylaşmış. Oradan alıntılıyorum;
"Linux'ta oyun oynanmıyorsa bunun 2 tane kocaman sebebi vardır:
1- Microsoft'un DirectX dayatması + OpenGL'in baya geri kalması.
2- nVidia'nın kullandığı hiçbir teknolojiyi paylaşmaması."
Steam ciddi biçimde oyunları (direct x > vulkan) port ediyor. Nvidia da güçlü bir biçimde vulkan'ı destekliyor aslında. RTX bile var. Yani vulkan desteği sayesinde linux üzerinde de düzgün oyun oynamak mümkün. Ancak oyuncular için Şu aşamada üzerinde windows 10 yüklü gelen bir oyun bilgisayarına linux yüklemenin pek cazibesi yok açıkçası. En iyi ihtimalle aynı performansı veriyor çünkü. Ancak steamOS'un ciddi bir potansiyeli var bu konuda. Windows gibi (kütüphanesiydi, servisiydi, sürücüsüydü hatta multitaskingiydi gibi) genel kullanımı desteklemek zorunda değil. Konsollar gibi tüm kaynaklarını çalıştırdığı oyuna dedike edebilir. Öte yandan internet hızı arttıkça stadia gibi servisler de çoğalacak gibi. 3-5 seneye bırakın windows'u, ciddi bir donanıma bile ihtiyaç kalmayabilir.
@posicor Stadia konusunda söylediklerinize aynen katılıyorum. Sistemin oturması ve yaygınlaşması ile sanırım yakın zamanda oyun bilgisayarı ve oyun için sistem toplamak hayal olacak. İnşallah dünya bir para verdiğimiz internet altyapımız gelişir de böyle yeni teknolojilere uzaktan bakmak zorunda kalmayız. Bilgisayarda oyun oynamadıktan sonra Windows'un pek bir cazibesi kalmıyor bence. Linux tabanlı bir işletim sistemi tek başına yeterli olur bu durumda.
Ben de sıkı bir lubuntu kullanıcısıyım. Müthiş hızlı ve zarif bir tasarımı var. Ayrıca wine yazılımıyla Windows yazılımlarını çalıştırabilirsiniz.
Bir ara Tubitak Milli Yazılım hazırlıyordu ve Devlet teşkilatlarının tümü geçecekti.
Son yıllarda sanki bir durulma oldu, umarım tekrar hızlanırlar.
Sayfalar: 1 2 3