Geleneksel Tıraş Forumları

Tam Versiyon: İtalya'da Bir Berber Dükkanı
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Komşularım,
İtalya - Roma sokaklarını dolaşırken ara sokaklarda tesadüfen bir dükkan dikkatimi çekti. Yürürken vitrindeki malzemelerin tıraşa ait olduğunu fark ettim ve durdum, dükkan kapalı olmasından kaynaklı sadece vitrinden inceleyebildim ama hayran kaldım. Retro tarzda ve tıraşa yönelik olarak özelleştirildiği çok barizdi. Bu sebeple fotoğrafını ekliyorum. Maalesef detaylı fotoğraf çekmedim ama berberin internet sitesi olduğu için detaylı fotoğraflara ulaşabilirsiniz.
rlxu06.jpg

https://www.maxjobarbershop.it/

Birde aklıma şu geldi, Türkiye'de neden olmasın böyle dükkanlar! Tıraşa gitmekten ve böyle bir dükkanda tıraşa dair konuşmaktan keyif neden alınmasın! Görüşlerinizi merak ediyorum. Bu sebeple en üstte bulabileceğiniz anketi düzenledim.
Şu an bulamadım fakat Türkiye'de böyle bir girişim olmuştu. yabancı bir arkadaş açmıştı yanılmıyorsam istanbul'da. kapanmış da olabilir emin değilim.
Bu tarz konseptlerin bizde olmamasının nedeni birazda kultur arkadaslar. Bizim ulkede iscilige sanata deger yok.

-İşcilik
Gotur arabayı bakıma, 1000lira malzeme ise 150 lira iscilik. Bizde malzeme pahalı isciligin gozumuzde degeri yok. Yurt dısında bmw almak kolay, ama adam saat ucretli iscilik vermesin diye yagını evde kendi degistiriyor. Cunku parcadan cok iscilik tutuyor.
- Emek
Topragı isle, egil togumu at, capala sula bak, ter akıt o topraga, tam aycicek mahsulu alacagın zaman, birilerinin gemisi is yapsın diye yurt dısından vergisiz aycicegi ithalatı izni cıksın. Kendi cebine kurus faydası varsa, uretimmis, ulke sevgisiymis, milliyetcilikmis o anca hikayesi.
-Ucuzculuk/Sahsi Saygı
Hayat sartlarıdır kabulumdur yoksa yoktur, ama cebinde tomarla parası olsun, berbere gidecek. 2 berber dusun. Biri pırıl pırıl ozel havlularınla, luks koltuklarınla, ustunde tertemiz onlugunle sac sakal kesim 50 lira olsun, yanında ki dukkanda yırtık havlularınla, ustu kıllı tshirtinle kapıda sigara icen kendi kirli sakallı berber olsun, sac sakal kesim 30 lira.
Cebi para dolu amcam nasıl olsa kimse gormeyecek diye gider o ucuz berberde tıras olur, ama hatunla 2 cay icerse, havası olsun 20 lira bahsisi birakır. Cunku kendine saygısı yok, tek dusuncesi baskalarının ona karsı saygısı. Kendineyse kimse gormuyorsa delik corabı giyer, sirkette sekretere hava olsun diye vakko kravat takar.
-Egitim/Kendi kültürüne sahip cıkma
Gaziantep bakır carsısı, arka sokaklardan cekic sesleri geliyor, turlu ustaların elinden cıkma o ne iscilikli o ne guzel eserler. Ön sokagı kapalı carsı gibi dusun turistler dolasıyor, adam tezgaha cin malı tenekeleri dizmis. Bu zihniyeti egitmezsen engellemezsen, o cekic sesleri gun gectikce azalır, cin mallarını gorursun her tezgahta. Sen cin malı satmayı tercih ede dur, sans eseri bir dostum vasitası ile tanıstım, hintli is adamı, bakır dovme kuvet yapıyor, tanesini 7bin usd dan Dubaide luks konut veya otellere satıyor.

Hamdi Ulukaya, Ankara Üniversitesi sonrası dil ogrenmeye ABD ye giden bizim hamdi. Simdi Amerikada yogurt kralı oldu,
Chobani The Greek Yogurt. (yunan yogurdu)
Klaus Schmidt, Gobekli tepeyi tek basına yurt dısından buldugu odeneklerle bulup cıkaran adam, hem insanlık tarihini degistirdi hem uluslararası arenada Turkiye tarihine ve turizmine buyuk katkıları oldu.
Cevir sokaktaki adamı sor, gerci zaten tanımazda oldu tanıttın, dusuncesi hic farketmez hamdi cennete gidiyor, klaus cehenneme.

Uzun yazdım ozur dilerim, mevzu bahis o sekil berber dukkanlarımız olması icin, once milletin gelismesi lazım.
Ayda bir defa saç taraşı olacak 20 tl nin pazarlığını yapan müşteriler var. Böyle dükkan olsa kuyumcu dükkanı zannedip maaşımın yarısını ister diye girmezler içeriye. Gelir düzeyi yüksek semtte açarsın o başka.
Dükkan gündüz vakti kapalı yazmışsın belki siestaya gitmişlerdir.

Bu arada @dikdik_s yorumunu okudum daha detaylı anlatmış. Klavyen dert görmesin.
Yurt dışında ki işçilik ile bizde ki işçilik aynı degil.Burda diyanetten emekli adam berber.Bazıları ek iş yapıyor.

Yani ülkemizde ki berberleri dolaşın belli bir işçilik kalitesi yok.

Ayrıca alım gücü belli.

Dükkanın duruşunu,kalitesini vs geçtim öyle bir beklentim yok saç traşı vasat.

10 TL aldıgı 400 ml black red maskeyi 5 TL uygulama peşinde,agdayı,en ucuz şampuanı kullanıp karını arttırmanın peşindeler.Fiyatlar kullandıkları ürünlere göre pahalı.

Ben sadece saç kestirip çıkıyorum saçımı yıkatmıyorum bile.Evde kendi maskemi istedigim marka alıp uyguluyorum,kendi şampuanımı kullanıyorum.

Cildim zaten hassas ensede ustura kullansa yanıyor makine ile aldırıyorum sakal traşında zaten ustura kullanmıyorum.

Hatta evde kendi saç traşını yapanlar var tebrik ediyorum onları...

Forumun açılış amacı belli oldugundan bu konulara tarafsız yorum yapmanız biraz zor.Traş keyfini bir kenara bırakıp tüketici gözüyle düşünün işler degişiyor...
İstanbul'da, Levent Postanesi'nin yan sokağında da aşağıda bağlantısını paylaştığım güzel bir berber dükkanı var. Hiç tıraş olmadım ama Proraso ürünlerini vs dışarıdan gördüm. Belki yolunuz düşer...

https://levent-berberi.business.site/
Yabancı biri Bebek'te Frontier Barber diye bir yer açmıştı. Ama yukarıda komşuların saydığı sebeplerden dolayı pek uzun ömürlü olmadı.

SM-A520F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Gecen ya instagramda, ya twitter da bir yerde onume cıktı su berber fotosu. Cok hosuma gitti paylasmak istedim.

f9o8dw.jpg

Not:
Uluslararası arenada dukkan tepesinde yesil renk, artı seklinde bir tabela gorursen, orası eczanedir. Dil bilmesen bile anlarsın. Sokaga baktıgında onca tabela arasından acil isin varsa farket diye bir kolaylıktır. Fotoda ust katında gordugunuz, bizim bazı fırca saplarında da desen olarak rastladıgımız kırmızı mavi beyaz cizgili ısıklı ve doner suste, aynı sekilde uluslararası arenada oranın berber dukkanı oldugunu gosteren bir amblemdir.
Yazacak çok şey var da yazmanın da tartışmanın da faydası yok.

Nasrettin Hoca ne demiş "Hanım sen de haklısın".

Dışarıda olan insanlar farklı gözlükle bakabiliyor.

Bir ara çook eskiden 1980 ler de ünlü bir siyasetçinin hanımı yurdışı dönüşünde "Türkiye çok ucuz" demişti.
Sayfalar: 1 2